Sosyal Medya

Coğrafyamız

ABD ve Terör örgütü PYD Türkiye'nin kırmızı çizgisi Menbiç'e saldırıyor

PKK'nın Suriye kolu PYD, ABD ve Arap aşiretler üçgeninde yaşanan, Türkiye'yi ve Suriyeli muhalifleri yakından ilgilendiren Menbic konusundaki gerçekler bir bir ortaya çıkıyor.



Timetürk'ten Melahat Kemal'in haberine göre; Suriye'nin kuzeyinde 2014 yılından bu yana ABD desteÄŸi ile etkin hale gelen ve Kuzey Irak varlığını Suriye'ye taşıyan PKK'nın Menbic operasyonu devam ediyor. Türkiye'nin "kırmızı çizgi" ifadesine raÄŸmen baÅŸlayan ve ilerleyen operasyonda Arap savaşçıların konumu ise tartışmaların odağında bulunuyor.

Yerel kaynaklar ve medya organlarının çeÅŸitli süreçlerde ortaya koyduÄŸu bilgiler ise Menbic'te olup bitenin dünya ve Türkiye medyasına yansıyandan çok farklı olduÄŸunu anlatıyor A. PKK, PYD / YPG verap aÅŸiretler olarak adlandırılmasına raÄŸmen rejim yedeÄŸinden örgüte devÅŸirilen grupların durumu ise Türkiye açısından derin bir milli güvenlik krizine iÅŸaret ediyor.

Bu geliÅŸmeler ışığında, Melahat Kemal'in PKK'nın Suriye kolu, ABD ve Arap aÅŸiretler üçgeninde yaÅŸanan ve Türkiye'yi ve Suriyeli muhalifleri yakından ilgilendiren Menbic konusundaki gerçekleri yerel kaynaklar ve basın üzerinden deÄŸerlendirdiÄŸi haberini sizlere sunuyoruz.

MENBÄ°C ASKERÄ° MECLÄ°SÄ°

2 Nisan 2016 tarihinde, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin öncülüğünü üstlendiÄŸi Suriye Demokratik Güçleri'nin çatışı altında Menbic Askeri Meclisi'nin kurulduÄŸu ilan edildi.

SDG güçlerinin 1 Haziran'da “Menbic Operasyonunu” baÅŸlattıklarını açıklamasının ardından Türkiye'nin “YPG'nin Fırat'ın batısında geçmemesi yönündeki kırmızı çizgisi” aşılmış olacağı ve bu durumda da operasyon'a karşı çıkacağı konuÅŸulmaya baÅŸlandı.

Türkiye'nin tepkilerini azaltmak amacıyla, Operasyon'a havadan, özel kuvvetleri ile de karadan destek veren ABD, 3 Nisan'da Menbic Operasyonu'nun Meclis çatısı altındaki Suriye Arap Koalisyonu öncülüğünde gerçekleÅŸtirildiÄŸini açıkladı.

ABD'li komutan Pat Ryder, Operasyon'a 3.000 Arap gücünün katıldığını buna karşın YPG'lilerin sayısının 450-500 olduÄŸunu belirtti. Türkiye'ye YPG güçlerinin Suriye Arap Koalisyonu'na DAEÅž'i bölgeden temizlemekte yardımcı olacağını ve operasyon bitince bu bölgeleri Araplara teslim edip çekilecekleri söylendi.

Ancak 1 Haziran ve takip eden günlerde gerek SDG'nin YPG komutanlarının açıklamaları gerekse bölgeden operasyona dair gelen görüntüler, işin aslının ABD'nin iddia ettiği gibi olmadığını gösterdi.

ÇOÄžUNLUK “ARAP” DEĞİL “YPG”LÄ°

YPG öncülüğündeki SDG'nin çatısı altında birleşen 7 askeri yapılanmanın isimleri şöyle:

Ceyş'ül Suvar, Şems'ül Şimal, Cund'ül Harameyn, Şuheda Fırat, Ahrar Cerablus, Tecemmu Fırat ve İsa Birliği.

Suriye Arap Birliği ya da başka bir deyişle ÖSO adı altında toplanmış bu grupların toplam sayısı ABD'nin açıklamalarının tam aksine 400'ü bulmuyor.

Operasyon kapsamında; Ceyş'ül Suvar'ın 55, Şems'ül Şimal'in 105, Cund'ül Harameyn'in 100, Şuheda Fırat'ın 110, Ahrar Cerablus'un25, Tecemmu Fırat'ın 42 ve İsa Birliği'nin ise 24 askeri var.

Yani Arap olduğu iddia edilen güçlerinin sayısı toplamda 351'i geçmiyor.

ÖSO-PKK İŞBİRLİĞİ

Türkiye'nin desteklediÄŸi Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) eski baÅŸkanlarından Ahmed Carba'nın liderliÄŸinde; Mısır, BAE ve ABD desteÄŸi ile kurulan Suriye'nin GeleceÄŸi Akımı adlı oluÅŸum, Kuzey Suriye ve Haseke'deki Arapları PKK saflarında savaÅŸtırmak için ÖSO adı altında bir araya getirdi.

11 Mart 2016 tarihinde Kahire'de gerçekleÅŸtirilen toplantı ile Menbic Askeri Meclisi'nde adı geçen yedi grup, Suriye'deki muhalif grupları töhmet altında bırakacak biçimde ÖSO adı altında toplandı ve yaklaşık bir ay sonra da YPG öncülüğündeki SDG ile birleÅŸtikleri açıklandı.

MENBÄ°C KURUCU MECLÄ°SÄ°

3 Nisan 2016 tarihinde, PYD'nin kontrolüne bulunan Kobane kantonunda ve Fırat nehrinin doÄŸu kıyısındaki Serrin kasabasında gerçekleÅŸtirilen bir toplantı ile Menbic Kurucu Meclisi oluÅŸturuldu. 

YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri sözcüsü Åžirvan DerviÅŸ “1 Nisan'da Menbic Askeri Meclisi'nin kurulmasının ardından Menbic halkı, IŞİD'den alınmasının ardından ÅŸehrin idaresini saÄŸlama, askeri konseye destek vermek ve ÅŸehir halkına hizmet sunmak üzere Kurucu Meclis'in kurulmasına karar verdi” 
açıklamasında bulundu.

Toplantı sonunda Kurucu Meclis'in eÅŸ baÅŸkanlığına Sozdar Halid ile Faruk El MaÅŸi seçildi.

BAAS KALINTISI “ARAP” AŞİRET LÄ°DERLERÄ°NDEN FARUK EL MAŞİ

SDG bünyesindeki Arap aÅŸiret liderlerinden biri olduÄŸu sıkılıkla vurgulanan Meclis'in eÅŸ baÅŸkanı Faruk el MaÅŸi, uzun yıllar Baas partisinde milletvekilliÄŸi yapmış olan Diyab el MaÅŸi'nin oÄŸludur. 

Diyab el Maşi'nin aşireti,1970'li yıllarda Halep'te Müslüman kardeşlerle çatışan Hafız Esed birliklerine destek vermiştir.

Faruk el MaÅŸi, Meclis eÅŸ baÅŸkanlığına getirilmeden biraz önce, Türkiye'nin Suriye meselesi ile yakından ilgilenmesine getirdiÄŸi sert tepkilerle öne çıktı. 

MaÅŸi 23 Mayıs'ta yaptığı bir açıklamada “Türkiye, Osmanlı hayallerinin peÅŸinden koÅŸuyor; Halep'i kendi topraklarına katmak istiyor. Bu yüzden Türkiye'nin Suriye'ye yapacağı herhangi bir müdahale “iÅŸgal” anlamına gelecektir. Kendi siyasetlerinin bir parçası olarak Türkler, Suriye savaşının sonlanmasını istemiyor. Ama Suriye savaşının bizim istediÄŸimiz gibi sonlanmasına engel olamayacak” dedi. 

Faruk el MaÅŸi, Meclis eÅŸbaÅŸkanı olmasının ardından Kobani çatışmalarında da PYD'nin yanında olduklarını belirterek Arap aÅŸiretlerini SDG/YPG saflarına katılmaya davet eden açıklamalarda bulunmaya baÅŸladı.

MaÅŸi, “Åžu anda Rakka, Münbüc ve Cerablus halklarıyla iliÅŸki içindeyiz. Ä°nsanlar SDG'ye katılıyor. Hiç şüpheniz olmasın bütün Araplar SDG'ye katılacak” dedi.

HALEP YEREL MECLİSİ'NDEN YPG'YE YEŞİL IŞIK

4 Haziran 2016 tarihinde, Gaziantep'te Halep Yerel Meclisi'nin başkanlığında 8 ilçeden temsilcilerin katıldığı bir yerel yönetimler toplantısı gerçekleştirildi.
Gaziantep'te gerçekleştirilen toplantıya Münbiç, Ayn el-Arab (Kobani), Azez, Sifira, Çobanbey, el-Bab, Mera ve Afrin ilçe yerel yönetimleri temsilcileri katıldı.
Halep Yerel Meclisi Başkanı Brete Hacı Hasan, Antep'teki konuşmasında PYD'nin federasyonuna rağmen Ayne'l Arap ve Afrin'den temsilciler ile Yerel Meclis'in işbirliğine hazır olduğunu ifade etti.

YPG'DEN YEREL MECLÄ°S OYUNU

Daha önce Rakka'nın kuzeyindeki Tel Abyad'ı ele geçiren PKK'nın Suriye kolu PYD merkezli SDG, bölgeyi yerel meclislere bırakacağını açıklamış ancak yönetimi tümden devralmıştı.

Tel Abyad operasyonu sırasında ABD de Türkiye'nin tepkilerini yumuşatmak adına Tel Abyad'ın Arap ve Türkmen üyeleri bulunan ÖSO tarafından yönetileceğini açıklamış, ne var ki bunların hiç biri gerçekleşmemişti.

Menbic sürecinde de karşımıza çıkan benzer açıklamalara raÄŸmen SDG içindeki Arap unsurların durumu ve Tel Abyad tecrübesi ve SDG sözcüsü Talal Sülo'nun “yönetimi yerel meclislere bırakacağız” ifadesi yeni bir oyunun iÅŸaretleri olarak deÄŸerlendiriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.