Güncel
PKK'nın hendekleri Diyarbakır esnafını zora soktu
PKK'nın Diyarbakır sokaklarına kazdığı hendekler şehir halkına ciddi zararlar verdi. BBC Türkçe Servisi'nin haberine göre Diyarbakır esnafı ekonomik kayıplardan ötürü ciddi şekilde endişeli.
Çatışma ve operasyonlar sonrası büyük bölümünde yasakların kalktığı Diyarbakır'ın merkez ilçesi Sur ekonomik olarak eski günlerini arıyor. 43 yaşındaki Sur esnafı Mehmet, geçen yıla göre iÅŸlerinin yüzde 90 civarında düştüğünü söylüyor ve “Geçen yıl günlük bin TL civarında ciromuz vardı, ÅŸimdi yüz, iki yüz TL ancak kazanabiliyoruz. Hükümetin açıkladığı yardım sözünü bekliyoruz” diyor.
DÃœKKANLAR BOÅž
Sur'da geçen yıl dükkan kiraları fahiÅŸ rakamlara ulaÅŸmış. Çatışmalar sonrası ciddi bir düşüş var. BoÅŸ dükkanlar göze çarpıyor. Kuyumcular çarşısında bir dükkan sahibi, çatışmalarla birlikte kimsenin dükkanını kiralamadığını söylüyor ve “Aylardır boÅŸ” diyor.
Ä°Åž ADAMLARI KAYGILI
Diyarbakırlı iş adamı Burç Baysal'a göre de şehir çatışmaları, kent ekonomisini durma noktasına getirdi.
Hakkarili iş adamı Servet Taş "Ekonomi tam bir çöküş içinde" derken, bir diğer Kürt iş adamı Behlül Yavuz, büyük sektörlerde yüzde 50 üzerinde işçi çıkaranların olduğunu belirtiyor.
Bedirhanoğlu, bölgenin iş kapasitesinin yüze 50'nin altına düştüğünü hatırlatıyor. O'na göre, hizmet sektöründen inşaat, turizm ve gıda sektörüne kadar firmalar ağır bir tablo ile karşı karşıya.
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bir firmada muhasebecilik yapan Bıral Aytekin durumu, “Bir yıllık çatışma ortamı ekonomiyi sadece bir yıl durdurtmadı, beÅŸ yıl geriletti” sözleriyle özetliyor.
Diyarbakır Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği Başkanı Burç Baysal'a göre, OSB'de yaklaşık 40 firma kapandı, mevcut kapasite yüzde 25'e düştü.
Bin kişiye yakın istihdam kaybı yaşandı. Baysal, "Bölgedeki işletmeler kendilerinden feragat ediyor. Kendi işletmelerimizde yüzde 25 oranında bir küçülmemiz var" diyor.
Ä°ÅžSÄ°ZLÄ°K ARTTI
Bölgede iş arayanların sayısı çoğalmış ama iş yok. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2016 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine işsizlik oranın en yüksek olduğu şehirler arasında öatışmaların yaşandığı Diyarbakır, Mardin ve Şırnak da var.
"ÇÖZÜM SÜRECİNE DÖNÜLMELİ"
Ahmet Sayar, iÅŸ çevresinde olup bitenlere tepkiyi ÅŸu sözlerle özetliyor: “Örgütün bu stratejik savaşına eleÅŸtiri var, aynı zamanda hükümetin güvenlik politikasına odaklanmasına da eleÅŸtiri var.”
İşadamı Behlül Yavuz farklı düşünüyor. O, olup bitenlerin sorumlusunun doğrudan PKK yönetimi olduğunu söylüyor:
“PKK, ‘kozik savaşı'ndan (kozik, Zazaca daÄŸlarda keklik avlamak için kurulan pusuya denilir) hendek savaÅŸlarına dönmesi akla ziyandır. DaÄŸda kaybedersen ÅŸehirde de kaybedersin. Åžehirde halk deÅŸtiÄŸini de kaybetti. Åžehirde yüzde 80 üzerinde oy çıkan yerlerde hendek savaşını yürüttü. Oy depolarını kendi eliyle boÅŸalttı. Ben olup bitenlerden PKK'nin bu eylemlerine onay veren yönetimini sorumlu görüyorum. Çarpışan gerillaya söyleyecek bir ÅŸey yok. Hendek savaşını yürütenler sınıfta kalmışlardır. Kendi halkına zarar vermiÅŸlerdir. Sonuç bölge halkına ticaretine esnaf ve sanatkarına bölge gençliÄŸine alt yapısına zarar gelmiÅŸtir.”
İş caimasının öncelikli talebi ise yeniden bölgede çatışmasızlık ortamının hakim olması,
çözüm sürecine dönülmesi, müzakerelerin yürütülmesi...
Henüz yorum yapılmamış.