Sosyal Medya

Güncel

PKK'nın mayın tuzaklarına önlem

Terör örgütü PKK'nın mayınların önlenmesi için Sur, Silopi ve Cizre'deki yollara sökülmesi zor asfalt döküyor.



Terör örgütünün DoÄŸu ve GüneydoÄŸu'da yollara döşediÄŸi bombalı tuzaklara önlem alınıyor.Diyarbakır'ın Sur, Şırnak'ın Silopi ve Cizre ilçelerinden baÅŸlamak üzere yol ve kaldırımlar yenileniyor. İçerisine ve altına bomba yerleÅŸtirilen parke taÅŸlar ve kalitesi düşük asfalt yol yerine, BSK adı verilen sıcak karışım beton asfalt döşenecek. Yollar kaliteli asfalt, kaldırımlar ise beton olacak. Otoban ve büyükÅŸehirlerdeki asfaltın aynı olan BSK hem daha dayanıklı hem de çabuk yıpranmadığı için üzerine yama yapılmasına gerek kalmıyor. Yolun kazılması halinde ise yama rahatlıkla anlaşılabiliyor. Yine kaldırımlarda da parke yerine beton dökülmesi planlanıyor. Parke taÅŸ sökülüp takıldığı için altında mayın olup olmadığı anlaşılmıyor.

SICAK ASFALT CAN KORUYACAK

Star gazetesinin haberine göre; Ã‡evre ve Åžehircilik Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda yollar belediyeler tarafından dökülen ve sürekli olarak yama yapılan soÄŸuk asfalt yerine sıcak karışımlı asfaltlardan yapılacak. Güvenlik önlemlerinin üst seviyede olacağının altını çizen Kalkınma Bakanlığı yetkilileri ise her türlü kaynağın saÄŸlanacağını söyledi. Terörden hasar gören ilçelerde toplamda 15 milyar Türk Lirası olması beklenen yeniden inÅŸa sürecinin otoyollarda kullanılan asfalt döşenecek yollar ile birlikte daha da artabileceÄŸi ifade ediliyor.

Hükümet kaynakları daha kaliteli karışım malzemeden üretilecek asfalt yolların yapımında belediyeler yerine UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı'nın yapım iÅŸini üstlenebileceÄŸini belirtiyor. Otobanlarda kullanılan sıcak karışımlı asfaltın ömrü 15-20 yılı bulurken, soÄŸuk karışım asfaltın ömrü ise uzun deÄŸil. Bölgesine göre soÄŸuk karışım asfaltın ömrü birkaç yıl ancak sürüyor. Bazı yerlerde bu süre 6 ay ile 1 yıl arasında deÄŸiÅŸiyor. BSK üretiminde, 145-160ºC sıcaklıkta kurutulmuÅŸ ve ısıtılmış agregayla, yaklaşık aynı sıcaklığa kadar ısıtılarak viskoz sıvı hale getirilmiÅŸ bitüm, karışım dizaynı oranlarına uygun olarak plentte karıştırılıyor. Böylece dayanıklı bir aslaft malzemesi elde edilmiÅŸ oluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.