Sosyal Medya

Güncel

Türkiye Avrupa Birliği ile yaptığı anlaşmayı askıya aldı

Türkiye, 1 Haziran'da yürürlüğe girdiği açıklanan Mülteci Geri Kabul Anlaşması'nı, vize serbestisi şartına uyulmadığı gerekçesiyle dondurdu.



Türkiye ile Avrupa BirliÄŸi (AB) arasında 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanan ve 2014 yılında TBMM’de kabul edilen anlaÅŸmanın 1 Haziran 2016 itibarıyla yürürlüğe girmesi kararı alınmıştı.

AB "TERÖRLE MÜCADELE YASASINI DEĞİŞTİRİN" DEMİŞTİ

AnlaÅŸma, Danimarka ve Ä°rlanda dışındaki tüm AB ülkelerine, Türkiye rotasını kullanarak kaçak giriÅŸ yapan üçüncü ülke vatandaÅŸlarının Türkiye’ye iade edilmesini öngörüyor.

Ancak AB’nin “Vize Serbestisi” konusunda yaptığı, “Terör yasalarını deÄŸiÅŸtirin” baskısının ardından, serbest dolaşım konusunda karar almaması, Ankara’nın da birliÄŸe yaptırım uygulaması ile sonuçlandı.

"AVRUPA BİRLİĞİ, ŞARTLARI YERİNE GETİRMEDİ"

Türkiye, AB Komisyonu’nun hafta başında, “1 Haziran itibarıyla tam olarak uygulanmaya baÅŸlanacağını” duyurduÄŸu Geri Kabul AnlaÅŸması’nı, “AB’nin anlaÅŸmadan doÄŸan ödevlerini yerine getirmediÄŸi” gerekçesiyle idari tedbir hakkını kullanarak dondurdu.

KARAR AB'YE DUYURULDU

Bu durum DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ve AB Bakanı Ömer Çelik’in Avrupa Komisyonu 1'inci BaÅŸkan Yardımcısı Timmermans ile Antalya’da gerçekleÅŸtirdiÄŸi görüşmelerde de AB tarafına iletildi.

DIŞİŞLERİ: İKİ KARAR BİRLİKTE UYGULANMALI

Konuyla ilgili AkÅŸam Gazetesi'ne bilgi veren üst düzey bir DışiÅŸleri Bakanlığı kaynağı, anlaÅŸmanın 1 Haziran itibarıyla uygulanmaya baÅŸlanmayacağı kararının AB tarafından anlayışla karşılandığını ifade ederken, “Normal ÅŸartlarda Geri Kabul AnlaÅŸması’nın 1 Haziran’da uygulamaya girmesi ve Temmuz ayında da Türk vatandaÅŸlarına yönelik vize serbestisinin baÅŸlaması öngörülüyordu. Türkiye olarak, ikisinin birlikte uygulanmaya baÅŸlanmasının daha uygun olduÄŸuna karar verdik” deÄŸerlendirmesini yaptı.

CUMHURBAÅžKANI ERDOÄžAN UYARMIÅžTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 gün önce BM Genel Sekreteri ile düzenlenen basın toplantısında Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılan anlaşmaya yönelik şu açıklamalarda bulunmuştu:

"30 Haziran itibariyle vize konusunda adım atılacaktı. Arkadaşlarımız görüşmeleri gerçekleştirecek. Eğer bir karar alınmazsa Parlamentodan Geri kabul konusunda bir karar çıkmaz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.