Sosyal Medya

Güncel

Kritik il ve ilçelerde 280 karakol inşa edilecek

PKK'dan temizlenen Güneydoğu’dan Batı illerine doğru kent merkezleri ve ilçelerde özel eğitimli personelin görev yapacağı 280 karakol inşa edilecek. Bu karakolların ihale süreçleri tamamlandı. Karakolların bir kısmı geçici, bir kısmı mobil, çoğu da kalıcı olacak.



Şırnakve Mardin’in Nusaybin Ä°lçesi’nde operasyonların tamamlanmasıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yaz döneminde kalıcı olarak üs bölgelerine geçecek. Kızılsu, Ä°kizce ve Toptepe taburları, yaz dönemi yapılanmasına geçerek, 700 metre yukarı çıkıp üs bölgelerine yerleÅŸecek. Şırnak’ın Besta-Dereler mevkiindeki üs bölgeleri, Kayseri 1. Komando Tugayı ve Bolu 2. Komando Tugayı ile tahkim edilecek.

PKK’NIN KIRSAL TAKTİĞİ 

Terör örgütü PKK, ÅŸehir merkezlerini terörize etmek amacıyla, 2012-2013 döneminde, neredeyse tüm lojistiÄŸini il-ilçe merkezlerinden destek alarak saÄŸlamıştı. Sınır ötesindeki kamplarıyla, il ve ilçe merkezleri etkileÅŸimini artıran PKK, 2014’te büyük ÅŸehirlerden topladığı ve bir bölümünü Kobani’ye gönderdiÄŸi militanlara; Hakkâri, Mardin-Derik, Nusaybin-Bagok, Gabar, Çerav, Besta-Dereler ve Cudi’de silahlı eÄŸitim verdi.

Kuzey Irak’taki kamplarında barınma ve eÄŸitim hacmini dar tuttu. Kampları daha çok aktarma merkezi olarak kullandı. Meskûn mahallerde terör eylemlerini sürdürürken, Şırnak’ın çevresindekiler hariç sınır içindeki kamplarının iÅŸlevselliÄŸini minimum seviyeye düşürdü. 

İKİYAKA ÖRNEĞİ

Meskûn mahal operasyonları baÅŸlamadan önce çetin kış ÅŸartlarına raÄŸmen TSK, Hakkâri Yüksekova’da; Ä°kiyaka DaÄŸ- ları, Oramar Tepesi ve Doski Vadisi’nde kapsamlı operasyonlar yaptı. Stratejik önem taşıyan bu bölge, teröristlerin Türkiye’ye girip eylem yaptıkları ve derin vadilerden Kuzey Irak’a kaçtıkları güzergâhtı. PKK, burayı lojistik üs olarak kullanıyor, kırsal ile ÅŸehir baÄŸlantısını saÄŸlıyordu.

Yüksekova ve Åžemdinli’ye yönelik eylemlerde burası kullanılı- yordu. Ãœslenme bölgesi, eleman temin noktası ve sözde yargı- lama alanı olarak kullanılan bu bölgenin PKK üzerinde psikolojik etkisi yüksekti. TSK, burayı temizledikten sonra kalıcı olarak yerleÅŸti. Bölgenin temizlenmesiyle PKK’nın Türkiye ve Irak’ın kuzeyindeki çok kritik geçiÅŸ güzergâhı bertaraf edildi.

Önümüzdeki dönemde; İkiyaka Dağları, Oramar Tepe ve Doski Vadisi örneğinde olduğu gibi TSK, geçici üs bölgelerine yerleşip yaz-kış demeden, son terörist imha edilene kadar buralarda kalıcı olacak; risk analizine göre tahkimat yapılacak.

Aynı zamanda, meskûn mahal operasyonlarının bittiÄŸi yerlerden baÅŸlayarak GüneydoÄŸu’dan Batı illerine doÄŸru kent merkezleri ve ilçelerde özel eÄŸitimli personelin görev yapacağı 280 karakol inÅŸa edilecek. Bu karakolların ihale süreçleri tamamlandı. Yüksek korunaklı bu karakolların bir kısmı geçici, bir kısmı mobil, çoÄŸu kalıcı olacak. 

ÅžIRNAK’TA TEMÄ°ZLÄ°K

Şırnak’da operasyonların tamamlanmasıyla istihkam taburu ile özel birlikler ayrılmaya baÅŸladı. Tankların sayısı azaltılıp ilin sınırlarına kadar çekildi. Kolordu komutanı, Şırnak’ta dolaÅŸarak incelemelerde bulundu.

Cumhuriyet Meydanı’nın yakınından geçen kanalda, daha önce etkisiz hale getirilmiÅŸ 18 teröristin cesedi bulundu. BaÅŸka bölgelerde de çok sayıda terörist cesedine rastlandı. 4 gün sürecek bina ve patlayıcı kontrolleri sonrası jandarma bölgede temizlik yapacak. Ardından valiliÄŸin kontrolünde istihkam araçları ve askeri dozerler girecek. Molozların tahliyesiyle 15-20 gün içinde temizlik tamamlanacak. Ardından inÅŸa süreci baÅŸlayacak. 

NUSAYBÄ°N’E GERÄ° DÖNÜŞ

Şırnak’ta halkın dönüşü hızlı, Nusaybin’de ise daha yavaÅŸ olacak. Nusaybin’de binaların altında tespit edilememiÅŸ tüneller ve geçiÅŸler bulunuyor. Buraya TKÄ° ve MTA gibi kurumlardan uzman ekipler getirilerek incelemelerde bulunulması planlanıyor. 

700 KORUCU ALINIYOR

Bu arada, operasyonların bittiÄŸi yerlere 700 korucu/bekçi alınacak. Bunların 205’i Şırnak’ta, 205’i ise Cizre’de görev yapacak. Kısa süre önce PKK’lıların saldırdığı ve Şırnak’ı terk etmeyen tek aile olan Tatarlar AÅŸireti’nden 36 müracaat yapıldı; bunların ancak 11’i iÅŸe alındı.'Åžehir savaşı'nı kaybeden PKK'ya karşı yaz planı.

G.Doğu Anadolu'da bir il ve 9 ilçede polis ile askerin omuz omuza vermesiyle terör örgütü PKK'ya yönelik operasyon tamamlandı.


Kaynak: Habertürk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.