Sosyal Medya

Güncel

Suriye'de yüzbinlerce insan Ramazan'a abluka altında giriyor

Suriye'de yaklaşık yarım milyon insan Ramazana ayına abluka altında giriyor...



6. yılında iç savaşın devam ettiÄŸi Suriye'de 27 Åžubat'ta yürürlüğe giren kısmi ve geçici ateÅŸkes niteliÄŸindeki çatışmaların sonlandırılması anlaÅŸması, abluka altındaki bölgelere insani yardım giriÅŸine izin verilmesini öngörüyordu.

NERELER ABLUKA ALTINDA?

Ancak Åžam ve Humus'ta bir çok bölge Esed rejimi ve Hizbullah militanlarının kuÅŸatması altında bulunuyor.

Åžam'a baÄŸlı Madaya, Muaddamiye, DoÄŸu Guta (Kafr Batna, Ayn Terma, Duma ve Cobar), Yermük, Zebadani, Cayrud, Ruhaybah, Kanakir ve Tadamun, Hacer el-Esved ve Dareyya;

Humus'a baÄŸlı Telbise ve Rastan, Hola ile Vaer 

DEYR EZ-ZUR

IŞİD, rejimin kontrolündeki Deyr ez-Zur il merkezini kuşatmada tutarken, Esed yönetimi havadan buraya ikmal yapabiliyor.

FUA ve KAFRAYA

Muhalifler ise İdlib il merkezinin kuzeydoğusundaki Fua ve Kafraya beldelerini tamamen çevrelemelerine karşın buralara insani yardımların girmesine izin veriyor.

ABLUK AALTINDA KAÇ KİŞİ VAR?

AA muhabirlerinin yerel kaynaklardan derlediÄŸi bilgilere göre, rejim güçleri ve Hizbullah militanlarının kuÅŸatması altındaki Madaya'da 50 bin, DoÄŸu Guta 325 bin, Muaddamiye ile Dareyya'da toplam 40 bin, Åžam'ın güneyindeki Yermük Kampı ve Hacer el Esved Mahallesi'nde 60 bin, Humus'a baÄŸlı Vaer ilçesinde ise 15 binDeyr ez-Zur il merkezinde 20 bin, muhaliflerin kontrolündeki Fua ve Kafraya'da 25 bin kiÅŸi yaşıyor.

BM VERÄ°LERÄ°: 1 MÄ°LYON ACÄ°L Ä°NSANÄ° YARDIM


Toplam 535 bin kişinin kuşatma altında olduğu ülkede Birleşmiş Milletler geçen ay 1 milyon kişiye acilen insani yardım ulaştırmayı planlamış ancak yalnızca 160 binine yardımda bulunabilmişti.

HAVADAN YARDIM BAÅžLAMADI

EÅŸ baÅŸkanlığını ABD ve Rusya'nın yaptığı Uluslararası Suriye Destek Grubu, 17 Mayıs'ta Cenevre'de yaptığı toplantıda, Esed rejiminin, abluka altındaki bölgelere 1 Haziran'a kadar insani yardımların girmesine izin vermemesi durumunda havadan yardım yoluna gidileceÄŸini duyurmuÅŸtu. ABD ve Rusya yönetimleri, havadan insani yardımların baÅŸlatılması konusunda sessizliklerini koruyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.