Sosyal Medya

Güncel

'PKK en kötü zamanını yaşıyor'

PKK’nın 7 Haziran’dan sonra kazılan hendekler ile çatışmaları il ve ilçe merkezlerine taşımasının ardından başlayan güvenlik operasyonları büyük ölçüde sonuçlandı. Devletin güvenlik bürokrasisinde yapılan değerlendirmelere göre, “Şu anda örgüt yakın dönemdeki en kötü zamanını yaşıyor”. PKK’nın bu süreçte psikolojik üstünlüğü kaybettiğini belirten kaynaklar, bundan sonra yapılması gerekenin, “devletin vatandaşı kazanması” olduğuna dikkat çekiyor.



Sur, Nusaybin, Cizre, Yüksekova ve diÄŸerleri…. Çözüm sürecinin rafa kalkmasından sonra PKK, bu ve daha baÅŸka ilçelerde de “ÅŸehir savaÅŸları” denilen yeni bir konsepti hayata geçirmeye çalıştı. Örgütün bu konuda deneyimi yoktu, bunun için hem Suriye ve Irak sahalarında elde edilen kazanımlar hem de MLKP gibi iÅŸbirliÄŸi yapılan diÄŸer örgütlerin tecrübeleri de kullanıldı. Hendekler kazıldı, evler arasında geçiÅŸ için koridorlar açıldı, ağır silahlar kullanıldı. Özyönetim ilanları ile birlikte gerilim büyüdü.

Devletin PKK’nın bu “yeni taktiÄŸine yanıtı” bu ilçelerde “topyekûn” deÄŸil tek tek baÅŸlatılan operasyonlar oldu. SokaÄŸa çıkma yasakları ilan edildi. Ä°lk dönemde endiÅŸe “Bu operasyonların uzun sürmesi durumunda halkın maÄŸduriyetin faturasını devlete çıkarmasıydı”. Ancak operasyonların büyük ölçüde sona ermesinin ardından bugün yapılan deÄŸerlendirmelerde bu faturanın devlete çıkmadığı görüşü ağırlık kazanıyor. Bunda izlenen “doÄŸru taktiÄŸin” etkili olduÄŸu ifade ediliyor. Yani operasyonların “hassasiyetle” yapılması, sivil maÄŸduriyetlerin önlenmeye çalışılması ve maddi zararların tazmin edilmesinin devletin elini güçlendirdiÄŸi görüşü hâkim.

“Yakın dönemdeki en kötü günler”

Al Jazeera’nin, “Örgüt çöktü, bitti” ÅŸeklindeki bazı deÄŸerlendirmeleri hatırlatarak, “PKK’nın bugünkü durumu nasıl tarif edilebilir?” sorusunu yönelttiÄŸi süreci yakından takip eden bürokrat ve hükümet yetkilileri "çökertme, bitme" ifadelerini kullanmadı, ancak avantajın devlete geçtiÄŸi görüşünü dile getirdi.

“Bizim için örgütün zayıflaması ve sürecin yönetilebilir hâle gelmesi lâzım. Åžu anda örgüt yakın dönemdeki en kötü zamanını yaşıyor.”

PKK Yürütme Kurulu Ãœyesi Duran Kalkan’ın geçen hafta yaptığı açıklamada söylediÄŸi bir cümle bu açıdan anlamlı bulunuyor. “"Ne kadar doÄŸruydu bilemiyorum ama bazı duyumlarımıza göre bu Mayıs’ta Tayyip ErdoÄŸan düşürülecekti. Böyle söylentiler ve beklentiler vardı” sözlerinde ÅŸehir savaÅŸlarının beklenen sonuca ulaÅŸmamasının yarattığı hayal kırıklığının ortaya çıktığı ifade ediliyor. Devlet yetkililerine göre örgütün ÅŸehirlerde amacı, “Vatandaşı mobilize etmek, psikolojik üstünlüğü özerklik ilanlarıyla yönetsel alana taşımak” idi. Ancak gelinen noktada aynı kaynaklara göre, “PKK psikolojik üstünlüğü kaybetti”.

“PKK sempatisi azaldı”

Operasyonların büyük ölçüde sona ermesinin ardından yapılan bir tespit ise örgütün bölgedeki vatandaÅŸ nezdinde algısına iliÅŸkin. Yetkililer, evlerin, ÅŸehirlerin zarar görmesinin PKK sempatisini azalttığı görüşünde. Ancak yetkililer bunun “VatandaÅŸ artık devlete sempati duyuyor” anlamına gelmediÄŸinin altını çiziyor. Durum, “Bölgede çözüm süreci döneminde vatandaÅŸ normal bir hayat yaÅŸadı. Bunu gördü ama sonra süreç bitti ve ÅŸehirler yıkıldı. Bu PKK sempatisini azalttı. Artık vatandaÅŸ açısından durum nötralize oldu diyebiliriz” sözleriyle tarif ediliyor.

“Devlet vatandaşı kazanmalı”

Bu deÄŸerlendirme bundan sonraki süreçte devletin vatandaşı daha da çok kazanmaya çalışacağının önemli bir iÅŸareti. Hâli hazırda zararların tazmini, hayatın normale dönmesi için bir eylem planı yürürlükte. Binali Yıldırım’ın BaÅŸbakanlık koltuÄŸuna oturması ile birlikte bu eylem planının güncellenip kamuoyuna açıklanması gündemde.

Bundan sonrasına iliÅŸkin deÄŸerlendirmeler yapılırken ÅŸehirlerden çekilen örgütün daha önce yaptığı gibi kırsalda daha aktif eylem yapma çabası içine gireceÄŸi tahmin ediliyor. Bu PKK için de devlet için de yeni bir haber deÄŸil. Al Jazeera’ye bilgi veren yetkililer, son dönemde insansız hava araçlarının da aralarında olduÄŸu teknik imkânların bu noktada güvenlik güçlerini daha avantajlı hale getirdiÄŸini, “Kırsalda hareketliliÄŸin çok yakın geçmiÅŸle, hatta geçen yılla bile karşılaÅŸtırıldığında daha hızlı tespit edilebildiÄŸini” belirtiyor.

“Öcalan gündemde deÄŸil”

Peki, çözüm süreci gündemdeyken ve taraflar masada otururken süreçte çok aktif rol oynayan Abdullah Öcalan’ın bir mesaj vermesi gündemde mi? Al Jazeera’nin edindiÄŸi bilgilere göre, bu, ÅŸu anda konuÅŸulan, tartışılan bir konu deÄŸil.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.