Sosyal Medya

Güncel

AYM'den CHP ve HDP'ye ret

Anayasa Mahkemesi, HDP ve CHP milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili yaptığı başvuruyu reddetti.



Yüksek Mahkeme heyeti, bazı CHP ve HDP milletvekillerinin "dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine iliÅŸkin kanunun iptali ve yürürlüğün durdurulması" istemiyle yaptıkları baÅŸvuruları birleÅŸtirerek ele aldı.

REDDEDÄ°LDÄ°

Heyet, başvuruları reddetti. Yüksek Mahkemenin ret gerekçesinin, yazımın tamamlanmasının ardından öğleden sonra açıklanacağı öğrenildi.

KILIÇDAROĞLU'NUN FİKRİYDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmasına itiraz ile ilgili HDP'li vekillere "Biz bireysel başvurduk, siz de bireysel başvuruda bulunun" şeklinde akıl vermişti.

HDP VE CHP'LÄ° VEKÄ°LLERÄ°N BAÅžVURUSU

HDP ve bazı CHP milletvekilleri, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Yüksek Mahkemeye başvurmuştu. Başvuruların, Anayasa'nın 85. maddesi uyarınca yapıldığı bildirilmişti.

Anayasa'nın 85. maddesine göre, milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına veya milletvekilliÄŸinin düşmesine iliÅŸkin karar verilmesi hallerinde, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten baÅŸlayarak 7 gün içerisinde ilgili milletvekili veya bir diÄŸer milletvekili, kararın, Anayasa, kanun veya İçtüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için Yüksek Mahkemeye baÅŸvurabiliyor. Aynı maddede, Anayasa Mahkemesinin, iptal istemini 15 gün içerisinde kesin karara baÄŸlaması hükmü yer alıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.