Sosyal Medya

Dünya

Akdeniz'de yaşam savaşı

Yunan Sahil Güvenliği, yüzlerce kişiyi taşıyan bir göçmen teknesinin Girit açıklarında alabora olduğunu açıkladı.



Bir göçmen teknesinin Girit açıklarında alabora olduÄŸunu açıklayan Yunan Sahil GüvenliÄŸi'nin sözcüsü, “Tehlikede olan insan sayısı yüzlerle ifade ediliyor. Ä°nsanlar suda. Bölgedeki tekneler insanlara can yeleÄŸi fırlatıyor ve onları kurtarmak için hareket ediyor” dedi.

ÇarÅŸamba günü de Antalya’dan geldiklerini söyleyen ve çoÄŸu Afgan olan 113 göçmen, Girit’e ulaÅŸmıştı. Yetkililer, bunun göç krizinin baÅŸlangıcından bu yana Girit’e ulaÅŸan en büyük göçmen kafilesi olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

Hava sıcaklıklarının artışı ve denizdeki dalgaların azalması, göçmenlerin Akdeniz üzerinden Avrupa’ya gitme giriÅŸimlerini hızlandırdı. Yunan Sahil GüvenliÄŸi’nden Spyros Aggelakis, Libya’dan Ä°talya’ya gitmek isteyen göçmenlerin yanlışlıkla kendilerini Girit gibi adalarda bulabildiklerini söyledi.

Suriye ve Afganistan gibi ülkelerden kaçan 1 milyonu aÅŸkın kiÅŸinin Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçtiÄŸi tahmin ediliyor. Ankara ile Brüksel arasında göçmenlerin Türkiye’ye iadesini düzenleyen anlaÅŸmanın ardından bu rotadaki hareketlilik azaldı.

3 günde 3 facia

Ä°talyan yetkililer 25-26-27 Mayıs’ta üç farklı göçmen faciası yaÅŸandığını duyurmuÅŸtu. 30 Mayıs’ta açıklama yapan BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi sözcüsü Federico Fossi, “Durum kaotik. Sayılardan emin olamayız. Ancak 700 kiÅŸinin geçen haftaki üç olayda boÄŸulmuÅŸ olmasından korkuyoruz” demiÅŸti.

‘Ä°ki buçuk yılda 8 bin 475 kiÅŸi öldü’

Uluslararası Göç Örgütü, bu sene Akdeniz’de yaklaşık bin 475 kiÅŸinin öldüğünü tahmin ettiklerini 27 Mayıs’ta duyurmuÅŸtu. Örgüt, 2014 ve 2015’te ölenlerin sayısını ise 7 bin olarak tahmin etmiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera, AFP ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.