Sosyal Medya

Güncel

"Kayıp-kaçak, sayaç okuma ve TRT kesintisi alınmasın"

Elektrikteki kayıp-kaçaktan doğan maliyetin tüketicilere yansıtılmasını amaçlayan kanun Meclis’te görüşülüyor. Muhalefet partileri, kayıp-kaçak ve sayaç okumanın yanı sıra TRT payının da tüketicilere yansıtılmaması gerektiği görüşünde.



TBMM Genel Kurulunda, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin görüşülmesine baÅŸlandı. Kanun tasarısındaki düzenleme ile elektrik dağıtım ve görevli tedarik ÅŸirketlerinin kayıp-kaçak, sayaç okuma, perakende satış hizmet, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedeli, tüm tüketicilerden tahsil edilecek. EPDK tarafından belirlenen hedef oranlarını geçmemek kaydıyla kayıplara iliÅŸkin maliyetler dağıtım tarifelerinde yer alacak ve tüketicilere yansıtılacak. 
 
Muhalefet sözcüleri yaptıkları konuÅŸmalarda kayıp-kaçak ve sayaç okuma giderlerinin tüketiciye yansıtılmasının yanı sora TRT payının vatandaÅŸlardan alınmasına karşı çıktı. Kanun teklifi görüşmelerinde ÅŸu görüşler yer aldı: “Son dönemlerde yüksek elektrik faturaları nedeniyle neredeyse tüm vatandaÅŸlarımız ve iÅŸletme sahipleri zor durumda kalmışlardır. Tüketim tutarına çeÅŸitli adlarla ilave edilen ücretler, % 2 TRT payı, okuma bedeli, dağıtım bedeli, perakende hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli, kayıp-kaçak oranları gibi ek ödeme kalemleriyle birlikte ne zaman yapıldığı bilinmeyen ve çeÅŸitli adlar altında faturalara yansıtılan gizli zamlar nedeniyle elektrik faturaları iki katına çıkmakta, bu durum vatandaÅŸlarımızı zor durumda bırakmaktadır. Her elektrik faturasından yüzde 2 pay alan TRT’nin 1 milyar 548 milyon liralık toplam gelirinin yüzde 90,6’sını elektrik ve bandrol gelirleri oluÅŸturuyor. Sadece 2015 yılında kurumun toplam elektrik payı geliri 854 milyon lira civarındadır.”
 
ÖNEMLİ ADIMLAR ATILACAK
AK Parti sözcüsü ise teklifte kayıp-kaçak dışında çok önemli düzenlemeler olduÄŸunu ve bunların Türkiye’nin önünü açtığını, enerji alanında önemli adımların atılmasını saÄŸlayacağını söyledi. Türkiye’nin dünyanın 6. büyük linyit üreticisi ülke olduÄŸunu ve teklifte bu madenin ekonomiye kazandırılmasına iliÅŸkin düzenlemeler bulunduÄŸunun belirtildiÄŸi konuÅŸmada, “Kanun teklifi ile hükümetimize ve Türkiye’ye özellikle linyitin kullanılması konusunda önemli bir alan açmış bulunmaktayız” denildi.
 
MUHALEFET NEYE KARŞI ÇIKIYOR?
- Zeytinlik saha” tanımı kapsamının deÄŸiÅŸtirilerek zeytinliklerin maden arama faaliyetlerine açılması.
 
- TRT gelirlerinin yüzde 90,6’sını oluÅŸturan kesintinin yüksek oluÅŸu. Bu kesintinin tamamen kalması gerektiÄŸi.
 
- Kayıp-kaçak kullanımlardan olan ve elektrik dağıtım şirketlerinin uğradığı zararın tüketicilere yansıtılacak olması.
 
- Ek ödeme kalemlerinin faturaları 2 katına kadar yükseltmesi.
 
- Dağıtım şirketlerinin belirlenmiş dağıtım bölgelerinin kapsamının Kurul tarafından ihale olmaksızın yeniden
belirlenebilmesi.
 
- “Teknik ve teknik olmayan kayıp” tanımının getirilerek, kaçak elektriÄŸin “teknik olmayan kayıp” adı altında gizlenmeye çalışıldığı.
 
ŞİRKET HEDEFLERİ YÜKSELTİLDİ

 

Kanun teklifinin görüşülmesi toplantısında kayıp-kaçak hedeflerinin de yükseltildiği anlaşıldı. Bu oran farklılıkları kayıp-kaçak bedeli tahsilatının artırılmasına neden oluyor.

16-06/02/screen-shot-2016-06-02-at-214455.png

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.