Sosyal Medya

Güncel

Hangi ülke daha ırkçı?

İşte en hoşgörülü ve en hoşgörüsüz ülkeler...



Mepanews'in Amerika Bülteni'nden çevirdiÄŸi habere göre Ä°sveçli iki ekonomist, ekonomik özgürlüğün insanları daha ırkçı mı yoksa daha hoÅŸgörülü mü yaptığını belirlemek için bir araÅŸtırma yaptı.

AraÅŸtırmacılar bilim insanlarının baÄŸlı olduÄŸu, küresel tavır ve düşünce eÄŸilimlerini ölçen Ä°sveç merkezli World Values Survey adlı ağın arÅŸivine baÅŸvurdu. Cevaplarını ise bu araÅŸtırma ağının dünyanın 80 ülkesinde insanlara sorduÄŸu ‘Nasıl bir komÅŸu istemezsiniz?' sorusuna verilen cevaplarda buldu.

Buna göre iki ekonomist, ‘baÅŸka ırk ve kökenden komÅŸu istemeyenlerin' oranının yüksek olduÄŸu ülkeleri ırkçı ülkeler, az olan ülkeleri ise ırksal hoÅŸgörüye sahip ülkeler olarak nitelendirdi.

EN HOŞGÖRÜSÜZ ÜLKE

Verilere göre 80 ülke arasında Ãœrdün ve Hindistan'da ‘baÅŸka kökenden komÅŸu istemeyen' oranı yüzde 40'ın üzerinde.

Yine Mısır, Suudi Arabistan ve Ä°ran gibi ülkelerde her üç kiÅŸiden biri baÅŸka kökenden bir komÅŸu istemediÄŸini belirtiyor.

Türkiye de yaklaşık her dört kiÅŸiden birinin ırkçı kategoriye girdiÄŸi, ortalamanın üstünde ırkçı ülkeler arasında yer aldı.

Asya'nın Filipinler ve Endonezya gibi farklı etnik topluluklar barındıran ülkeleri de ırkçı ülkeler arasında yer alıyor.

Asya'da araÅŸtırmacıları en ÅŸaşırtan sonuç ise Güney Kore'den. Gelir ve eÄŸitim düzeyi oldukça yüksek Güney Kore'de her üç kiÅŸiden birinin ‘baÅŸka kökenden komÅŸu istememesi' ekonomistler için dikkat çekici bir sonuç oldu.

Sık sık iç çatışmalara sahne olan Pakistan'da ise ‘baÅŸka kökenden komÅŸu istemiyorum' diyenlerin oranının sadece yüzde 6.5'ta kalması oldu.

Fransa ise yüzde 22.7 oranıyla Avrupa'nın en hoÅŸgörüsüz ülkesi olarak dikkatleri çekiyor.

Fransa'dan sonra Avrupa'nın en ırksal hoÅŸgörüsüz bölgesi ise birçok etnik çatışmaya sahne olmuÅŸ Balkanlar.

EN HOŞGÖRÜLÜ ÜLKELER

Dünyanın en hoÅŸgörülü ülkeleri ise bazı Latin Amerika Ã¼lkeleri ile Ä°ngiltere, Avustralya, ABD, Kanada, Yeni Zelanda gibi Anglo-Sakson Ã¼lkeler. Latin Amerika'da en ırkçı ülke iseVenezuela. Bunun muhtemel nedeni ise ülkedeki gelir adaletsizliÄŸinin ırksal hatlarla belirlenmesi.

Dominik Cumhuriyeti'ndeki Ä±rksal hoÅŸgörüsüzlüğün kaynağı ise Haitili göçmen problemi olarak gösterliyor.

Kaynak: Amerika Bülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.