Güncel
Hangi ülke daha ırkçı?
İşte en hoşgörülü ve en hoşgörüsüz ülkeler...
Mepanews'in Amerika Bülteni'nden çevirdiği habere göre İsveçli iki ekonomist, ekonomik özgürlüğün insanları daha ırkçı mı yoksa daha hoşgörülü mü yaptığını belirlemek için bir araştırma yaptı.
AraÅŸtırmacılar bilim insanlarının baÄŸlı olduÄŸu, küresel tavır ve düşünce eÄŸilimlerini ölçen Ä°sveç merkezli World Values Survey adlı ağın arÅŸivine baÅŸvurdu. Cevaplarını ise bu araÅŸtırma ağının dünyanın 80 ülkesinde insanlara sorduÄŸu ‘Nasıl bir komÅŸu istemezsiniz?' sorusuna verilen cevaplarda buldu.
Buna göre iki ekonomist, ‘baÅŸka ırk ve kökenden komÅŸu istemeyenlerin' oranının yüksek olduÄŸu ülkeleri ırkçı ülkeler, az olan ülkeleri ise ırksal hoÅŸgörüye sahip ülkeler olarak nitelendirdi.
EN HOŞGÖRÜSÜZ ÜLKE
Verilere göre 80 ülke arasında Ãœrdün ve Hindistan'da ‘baÅŸka kökenden komÅŸu istemeyen' oranı yüzde 40'ın üzerinde.
Yine Mısır, Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerde her üç kişiden biri başka kökenden bir komşu istemediğini belirtiyor.
Türkiye de yaklaşık her dört kişiden birinin ırkçı kategoriye girdiği, ortalamanın üstünde ırkçı ülkeler arasında yer aldı.
Asya'nın Filipinler ve Endonezya gibi farklı etnik topluluklar barındıran ülkeleri de ırkçı ülkeler arasında yer alıyor.
Asya'da araÅŸtırmacıları en ÅŸaşırtan sonuç ise Güney Kore'den. Gelir ve eÄŸitim düzeyi oldukça yüksek Güney Kore'de her üç kiÅŸiden birinin ‘baÅŸka kökenden komÅŸu istememesi' ekonomistler için dikkat çekici bir sonuç oldu.
Sık sık iç çatışmalara sahne olan Pakistan'da ise ‘baÅŸka kökenden komÅŸu istemiyorum' diyenlerin oranının sadece yüzde 6.5'ta kalması oldu.
Fransa ise yüzde 22.7 oranıyla Avrupa'nın en hoşgörüsüz ülkesi olarak dikkatleri çekiyor.
Fransa'dan sonra Avrupa'nın en ırksal hoşgörüsüz bölgesi ise birçok etnik çatışmaya sahne olmuş Balkanlar.
EN HOŞGÖRÜLÜ ÜLKELER
Dünyanın en hoşgörülü ülkeleri ise bazı Latin Amerika ülkeleri ile İngiltere, Avustralya, ABD, Kanada, Yeni Zelanda gibi Anglo-Sakson ülkeler. Latin Amerika'da en ırkçı ülke iseVenezuela. Bunun muhtemel nedeni ise ülkedeki gelir adaletsizliğinin ırksal hatlarla belirlenmesi.
Dominik Cumhuriyeti'ndeki ırksal hoşgörüsüzlüğün kaynağı ise Haitili göçmen problemi olarak gösterliyor.
Kaynak: Amerika Bülteni
Henüz yorum yapılmamış.