Sosyal Medya

Güncel

PYD'nin Münbiç hamlesinin yankıları sürüyor

PYD'nin Rakka operasyonunu yarım bırakarak Fırat'ın batısına yönelmesi tartışmaları da beraberinde getirdi



PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD geçen hafta Rakka'nın Åžeyh Ä°sa köyünde baÅŸlattığı saldırıda onlarca mensubunu kaybetmesinin ardından buradaki saldırılarını durdurdu ve Fırat'ın batısına yöneldi.

PYD, Rakka'daki IŞİD güçleri yerine Fırat'ın batısına yönelerek hakimiyetindeki Afrin ve Kobani (Ayn el-Arab) arasındaki alanı IŞİD ve muhaliflerden alarak coğrafi bütünleşmesini sağlamak istiyor. Örgüt bu amaçla nehrin batısındaki Münbiç ve Cerablus'a ilerleme hazırlığı yapıyor. PYD'nin Fırat'ın batısında ilerlemesi ise ABD'nin hava desteğine bağlı.

PYD güçleri, ABD'nin hava desteğiyle Ocak 2015'te Türkiye sınırı boyunca Ayn el-Arab'ı (Kobani) ele geçirmiş, mayısta da Tel Abyad'ı IŞİD'ten almıştı. Hedefine erişebilmesi halinde örgütün Suriye'nin kuzeydoğu sınırından başlayarak Türkiye sınırı boyunca ilerleyen hakimiyet kuşağı, Halep-Türkiye bağlantısını da keserek, Reyhanlı ilçesinin karşısına ulaşacak.

ERDOÄžAN: SÃœRECÄ° TAKÄ°P EDÄ°YORUZ

CumhurbaÅŸkanı recep Tayyip ErdoÄŸan, Kenya’da bir gazetecinin, ABD destekli "Suriye Demokratik Güçleri"nin, Münbiç'e yönelik operasyona baÅŸladığı yönünde haberlerin olduÄŸunu belirtmesi üzerine, ÅŸunları kaydetti:

"Benim ÅŸu ana kadar edindiÄŸim bilgi ve Sayın Obama, askeri yetkililerle yaptığımız görüşmeler, istihbarat örgütlerimizle yaptığımız görüşmelerde, bu söylenen ve sizin de sorduÄŸunuz bilgiler, doÄŸru bilgiler deÄŸil. Bir defa ÅŸu anda Suriye Demokratik Güçleri olarak ifade edilen bu güçlerin içerisinde yaklaşık 450 kadar YPG var, bunun dışında 2 bin 500 civarında Araplardan var. Toplamda yaklaşık 3 bin kiÅŸi bu operasyonun içinde yer alıyor. Söylenen de ÅŸudur: 'YPG, Münbiç'te daha çok lojistik bir güç teÅŸkil edecek, asıl gücü Araplar oluÅŸturacak.' Söylenen bize bu olmuÅŸtur. Biz bu süreç içerisinde de ne yapıldığını, ne edildiÄŸini zaten kendi istihbarat ağımızla ve komuta kademeleriyle takip ediyoruz, göreceÄŸiz." 

FT: ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ İÇİN SINAV

İngiliz Financial Times gazetesi, ABD destekli Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG /QSD), Türkiye sınırında ve IŞİD'in kontrolündeki Münbiç bölgesini ele geçirmek amacıyla başlattığı harekatın Washington'un Ankara ile ilişkileri için bir sınav olacağını yazdı.

Financial Times, Kürtlerin liderliğindeki ve bazı Arap savaşçı grupları da içeren Demokratik Suriye Güçleri'nin Münbiç bölgesini ele geçirmesi halinde, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin gözlerini Rakka kentine dikeceklerini belirtti.

Türkiye sınırından yaklaşık 40 kilometre uzakta olan Münbiç, IŞİD'in sınır bölgesinde kontrol ettiği stratejik noktalardan birisi olarak görülüyor.

Münbiç'in güneydoğusundaki Rakka ise IŞİD'in Suriye'deki kalesi olarak biliniyor.

Financial Times'ın Washington muhabiri Geoff Dyer ile Beyrut muhabiri Rebecca Collard'ın imzalarını taşıyan haberden bazı satırlar ise şöyle:

"Münbiç bölgesinin IŞİD’den temizlenmesi uzun süredir ABD ile Türkiye arasında yoÄŸun tartışmalara neden olan bir konu. Türkiye, Suriye Kürtlerinin bölgeyi ele geçirmesi halinde, güney sınırındaki geniÅŸ bir alanı kontrol altında tutmasından endiÅŸe ediyor.

Ankara, Suriye'deki en büyük Kürt gücü YPG’nin 30 yıldır silahlı mücadele verdiÄŸi PKK'nin kolu olduÄŸuna inanıyor.

Amerikalı yetkililer, altı aydır DSG'de daha fazla Arap savaşçının olması için çaba harcadıklarını söylüyor. Suriye'nin kuzeyindeki Arap bölgeleri IŞİD'den alındığında, söz konusu alanlarda yine bu savaşçılar kullanılacak. Bu şekilde hem Türkiye'nin kaygıları giderilecek, hem de Kürtlerin kontrolü altında yaşamak istemeyen Sünni halkın olası tepkileri azaltılmış olacak."

Financial Times'a konuÅŸan ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, son aylarda Suriye'ye gönderdikleri özel birliklerin, DSG’de daha fazla Arap savaşçının görev yapması için çalıştıklarını söylemiÅŸ ve eklemiÅŸ:

"Suriye'nin kuzeyindeki güçlerin çok büyük bir çoğunluğu hala Kürt. Ancak 6-8 aya öncesine göre içlerinde çok daha fazla Arap var."

TÜRKİYE ABD'YE 'ORTAK OPERASYON' ÖNERMİŞTİ

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarıyla da PYD’ye destek verdikleri biliniyor. Türkiye daha önce YPG'nin, Cerablus-Azez hattı arasındaki Münbiç'te ilerlemesini istememiÅŸti.

ABD’DEN AÇIKLAMA

Amerikalı bir askeri yetkili, Suriye'nin kuzeyindeki Münbiç kentini IŞİD'in elinden almak üzere yürütülen operasyonlara Suriye Arap Koalisyonu'nun öncülük ettiÄŸini, IŞİD yenilgiye uÄŸratıldığında ÅŸehre PKK'nın uzantısı YPG'nin deÄŸil, Arap grupların gireceÄŸini söyledi.

ABD'nin Ortadoğu'daki kuvvetlerinin bağlı olduğu Merkez Komutanlığı (CENTCOM) yetkilisi de yaptığı açıklamada, şu anda IŞİD'in kontrolünde bulunan Suriye'nin kuzeyindeki Münbiç kentinin alınması için operasyon yürütüldüğünü belirtti.

"Münbiç'teki operasyona YPG deÄŸil, Suriye Arap Koalisyonu öncülük ediyor." diyen yetkili, Türkiye ile ABD arasında bu operasyonlar hakkında bir anlaÅŸma bulunduÄŸu iddialarına yönelik ise yorum yapmadı. 

Amerikalı askeri yetkili, YPG'nin Münbiç'teki rolünün ne olacağına dair soru üzerine ise şu yanıtı verdi:

"Burada bazı YPG ve IŞİD karşıtı unsurlar var. Aslında bu bir koalisyon çabası. Operasyonların desteklenmesinde YPG'nin sınırlı bir rolü bulunuyor. Münbiç'e girecek ve şehri IŞİD'ten temizleyecek olanlar YPG değil ama oradaki çabalara katılacaklar."

"TÃœRKÄ°YE'YE BÄ°LGÄ° VERÄ°YORUZ"

Türkiye ile sürekli olarak koordinasyon halinde bulunduklarını vurgulayan Amerikalı yetkili, Türkiye'ye Münbiç'te yapılanlar hakkında bilgi verdiklerini söyledi. 

Bu arada, ABD, Münbiç'i almak için IŞİD ile savaşan güçlere hava desteği veriyor. CENTCOM'dan yapılan açıklamaya göre, ABD'nih hava unsurları Münbiç yakınlarında dün 18 hava saldırısı düzenledi.

Bu saldırılarda IŞİD'e ait taktik unsurlar, karargahlar, lojistik tesisler, silah depoları, bir eğitim alanı, iletişim kuleleri, topçu ve havan sistemleri ile 6 köprünün vurulduğu bildirildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.