Sosyal Medya

Güncel

Dışişleri Bakanlığı'ndan Almanya'ya sert tepki!

Almanya Parlamentosu'nun 1915 olaylarına ilişkin olarak kararına sert tepki gösteren Dışişleri "Karar utanç verici ve hukuka saygısız" ifadelerini kullandı.



DışiÅŸleri Bakanlığı'nın internet sitesinden Almanya Parlamentosu'nun 1915 olaylarına iliÅŸkin açıklama yapıldı. Karara sert tepki gösteren DışiÅŸleri "Karar utanç verici ve hukuka saygısız" ifadelerini kullandı.

İşte Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama;

MeÅŸru bir tartışma konusu olduÄŸu Avrupa hukuku içtihadına girmiÅŸ 1915 olayları hakkında Alman Federal Parlamentosu’nun 2 Haziran 2016 tarihinde aldığı karar anılan kurumun itibarı bakımından utanç vericidir. Tarihi siyasileÅŸtiren, geçmiÅŸin özgürce konuÅŸulmasını engelleyen, bir tabu haline getirilen Ermeni anlatısını tartışılmaz bir gerçek gibi dayatmaya çalışan, cehalet ve hukuka saygısızlık örneÄŸi olan bu kararın altında imzası olanlara ÅŸunları bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

1915 olaylarına ilişkin anlaşmazlıktan uzlaşıya varılabilmesi, diyalog, duygudaşlık ve adil bir bakış açısıyla mümkündür.

Bu anlayışla, Osmanlı Ermenilerinin acılarını paylaÅŸarak hatıralarını yaÅŸatmaya çalışan; Ermeni kültürel varlıklarına sahip çıkan ve iki komÅŸu halk arasında uzlaşı yollarını açmak için önemli adımlar atan Türkiye’nin Alman Federal Parlamentosu’ndan öğreneceÄŸi hiçbir ÅŸey yoktur.

Alman Federal Parlamentosu, Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun yıkılış sürecinde yaÅŸananları öğrenmek istiyorsa, 2005 yılından bu yana ısrarla önerdiÄŸimiz özgür, herkese açık ve bilimsel temelde çalışacak Ortak Tarih Komisyonu’nun kurulmasına katkıda bulunabilir.

Özgürlüklerin pek çok alanda rahatlıkla kullanılabildiÄŸi Almanya’da, 1915 olayları konusunda ise tek sesli ve baskıcı bir ortam vardır. 1915’te ne olduÄŸunu anlamak ve anlatmak yerine, Ermeni anlatısını dikte etmek üzere bu ülkede uzun yıllardır yürütülen çalışmalarla üretilen çok sayıda kitap, belgesel ve film Alman kamuoyunda tek yönlü bir kanaat oluÅŸturma görevini üstlenmiÅŸtir.

"SOYKIRIM SÄ°CÄ°LÄ°NÄ°N YARATTIÄžI DERÄ°N TRAVMA SAYILABÄ°LÄ°R"

Bu politikanın arkasında yatan sebepler arasında, ırkçılığa varan Türk ve Ä°slam karşıtlığı, güncel iç ve dış politik geliÅŸmeler, kibirli ve fırsatçı bazı siyasetçiler ile Almanya’nın Namibya’dan Holokost’a uzanan insanlığa karşı suçlar ve soykırım sicilinin yarattığı derin travma sayılabilir.

Daha da vahimi Almanya’nın bu giriÅŸimi, siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel hayatına önemli katkılar veren Türk ve Türk asıllı Alman vatandaÅŸlarını tarihlerine ve öz kimliklerine yabancılaÅŸtırmak ve asimile etmek gayretidir.

Ermeni anlatısını eÄŸitim yoluyla genç nesillere dikte etmeye yönelik giriÅŸimler bu yüzden endiÅŸe vericidir. Almanya’daki Türk çocuklarının tarih derslerinde baÅŸarılı olabilmeleri için, inanmadıkları ve doÄŸru olmadığını bildikleri bir anlatıyı savunmalarını beklemek, böyle bir eÄŸitim anlayışı, demokratik bir ülkeyle baÄŸdaÅŸmadığı gibi, uyum çalışmalarına da yardımcı olmayacaktır. Bu dayatmaya karşı hukuki yollar da dahil, her türlü imkan kullanılarak direnileceÄŸi şüphesizdir.

Almanya’nın 101 yıl önce yaÅŸanmış tarihi bir konuyu siyasileÅŸtirmemesi, adil ve nesnel olması, kendisinin de bir parçası olduÄŸu Avrupa hukukunun gereÄŸidir. Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi’nin;

-Bu konudaki Ermeni anlatısının mutlak gerçek olmadığına ve özgürce tartışılabileceğine;

-Ermeni anlatısını sorgulayan görüşlerin ifade özgürlüğünün mutlak koruması altında bulunduğuna;

-1915 olayları ile Holokost arasında benzerlik kurulamayacağına dair hukuken bağlayıcı tespitlerini bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Alman Federal Parlamentosu’nun, tarihi kendi bildiÄŸi gibi yorumlaması; öte yandan, hukuku hiç dikkate almaması kaygı vericidir.

Bu önyargılı ve mantık dışı siyasetin ciddi bir öz eleştiriye ihtiyacı olduğu ortadadır.

Alman kamuoyunun, Türklerin görüşlerine, hafıza kayıtlarına ve uzlaşı yolundaki samimi çabalarına saygılı olması demokrasinin ve insan haklarının gereğidir.

"ALMANYA'NIN HASSASÄ°YETLERÄ°MÄ°ZÄ° DÄ°KKATE ALMASINI BEKLÄ°YORUZ"

Müttefiklik iliÅŸkisi içinde olduÄŸumuz, Avrupa’nın geleceÄŸi için yakın iÅŸbirliÄŸi yürüttüğümüz Almanya’nın, gerek ikili iliÅŸkilerimizin gerek Türkiye-Avrupa iliÅŸkilerinin geleceÄŸi için hayati önemdeki görüş ve hassasiyetlerimizi dikkate almasını bekliyoruz.

Bu ÅŸartlar altında Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni KarslıoÄŸlu istiÅŸareler için Türkiye’ye çaÄŸrılmıştır.

 

 

 

Kaynak: AjansHaber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.