Sosyal Medya

Dünya

Mülteciler için Akdeniz'de 'yapay ada' projesi oluşturuldu

Hollandalı ünlü bir mimar, mülteci sorununa çözüm bulabilmek için Akdeniz'de 'yapay ada şehir' konsepti geliştirdi



The Washington Post gazetesinin haberine göre, Hollanda'daki dizayn ve mimarlık ÅŸirketi TD'nin patronu olan Theo Deutinger, Akdeniz'i aÅŸarak Avrupa'ya ulaÅŸmaya çalışan mültecilerin yaÅŸayabileceÄŸi bir 'ada-ÅŸehir' tasarladı. 

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, sadece geçtiÄŸimiz hafta çoÄŸu Suriyeli 1000'den fazla mülteci Akdeniz'de öldü ya da kayboldu. Soruna çözüm bulabilmek için birçok fikir ortaya atılıyor. En 'cesur' örneklerinden birisi ise Deutinger'e ait: Tunus sahilleri açıklarında, mültecilerin kendilerini Avrupa'da gibi hissedebilecekleri bir yapay ada ÅŸehir inÅŸa etmek

KENDÄ° ANAYASASI OLAN AMA AB KORUMASINDA BÄ°R ÅžEHÄ°R - DEVLET

Küresel ısınma sebebiyle deniz suyu altında kalma tehlikesiyle yüzyüze olan Hollanda'da, büyük kara parçaları inÅŸa etme düşünceleri sıklıkla dile getiriliyor.Böyle bir projenin Akdeniz'de hayata geçirilebileceÄŸini düşünen Deutinger, tasarımını 'Afrika'daki Avrupa' (EIA) olarak isimlendiriyor. 

EIA'yı "Ä°lk gerçek Avrupa ÅŸehri" olarak nitelendiren Hollandalı mimarın planına göre, yapay ada Tunus ve Ä°talya arasındaki deniz yatağına inÅŸa edilebilir. Avrupa BirliÄŸi (AB), bu kara parçasını Tunus ve Ä°talya'dan 99 yıllığına kiralayabilir. Burada kendi anayasası, ekonomik ve sosyal sistemi olan ancak AB'ye baÄŸlı ve AB'nin koruması altında yeni bir ÅŸehir-devlet oluÅŸturulabilir. Deutinger, EIA'yı Tunus'ta yer almış antik ÅŸehir Kartaca'ya benzetiyor. 

"AB İÇİN BİR TEST ALANI OLABİLİR"

The Washington Post'a konuÅŸan Hollandalı mimar, "EIA, Avrupa'nın bütününün bir parçası olan ancak hiçbir Avrupa devletine ait olmayan ilk ÅŸehir olabilir. Fransız ya da Hollandalı vatandaÅŸların hiçbir zaman karşı oy kullanamayacağı bir AB Anayasası ile de yönetilebilir. EIA, mülteci sorunuyla baÅŸ edemeyen Avrupa BirliÄŸi için bir test alanı olabilir" yorumunu yaptı. 

Habere göre, Deutinger'in projesi gerçekten kulaÄŸa hoÅŸ geliyor. Ancak en önemli soru ÅŸu: Bu proje ne kadar gerçekçi? GeçtiÄŸimiz yıl, Mısır Al-Ahrar Partisinin kurucusu milyarder Naguib Sawiris de Ä°talya veya Yunanistan açıklarında bir ada satın almayı önermiÅŸ, hayatları pahasına Akdeniz'i geçen yüzbinlerce mülteciyi bu adaya kabul etmek istemiÅŸti. 

Bu projelerden hangilerinin gerçekten hayata geçeceğini zaman gösterecek. IOM verilerine göre, geçtiğimiz 25 yıl içinde Afrika ve Ortadoğu'dan Avrupa'ya ulaşmaya çalışan 20 binden fazla mülteci Akdeniz sularında can verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.