Sosyal Medya

Dünya

Özbeklere Ramazanda toplu iftar yasaklandı

Özbekistan'da Ramazan ayında topluca yemek yemek yasaklandı



Özbekistan Dini idaresi hükümete toplu iftarları yasaklama talebinde bulundu.

Özbekistan’da 6 Haziran'da baÅŸlayacak olan bu yılki Ramazan ayının beklendiÄŸi son günlerde, ülkedeki dini idare, mescit ve yemekhanelerde toplu iftar daveti verilmesinin yasaklamasını istedi.

Özbekistan dini idaresi baÅŸkan yardımcısı Åžeyh Abdülaziz Mansur, "TaÅŸkent ÅŸehri belediyesi bizim tavsiyemiz üzerine kafe ve restoranlarda iftar yemekleri organize edilmesini yasakladı. Bu devletin politikası deÄŸildir. Peygamberimiz zamanında fakir insanlar için toplu iftarlar organize ediliyordu. Bugün bu lüks halini aldı. Bundan dolayı bu yıl restoranlarda iftar yemekleri verilmeyecek” dedi.

Azadlık radyosunun haberine göre, Özbekistan’da kafe, restoranlar ve diÄŸer yemekhanelerde toplu halde iftar yemeÄŸi organize etmek 2014-2015 yıllarında yasaklanmaya baÅŸlandı ve buna katılmayan Özbek vatandaÅŸları radyoya ÅŸikayet mektupları gönderdi. Müslümanların biraraya gelerek aralarındaki manevi gücün artmasına engel olunduÄŸu belirtildi.

Habere göre, geçen yıl son yıllarda ilk defa Ramazan ayında Özbekistan’da camilerde iftar yemeÄŸi verilmeye baÅŸlamıştı. Geçen Ramazan 22 Haziranda TaÅŸkent’in en büyük Minar camisi avlusunda 500 kiÅŸinin katılımıyla iftar yemeÄŸi verilmiÅŸti. Bu iftar yemeÄŸinin resimleri kısa sürede sosyal aÄŸlarda paylaşılmıştı.

Abdülaziz Mansur’a göre bu sene camilerde böyle iftarlara da izin verilmeyeceÄŸini söylerek, “Mekke’ye gidenler orada evleri bulunmadıkları için Kabe etrafında iftar yapıyorlar. Bizde ise herkesin evi var. Müslümanların evlerinde iftar yapmaları daha iyidir. Mescit ve camilerde iftar yemek aslında bidattir. Böyle ÅŸey tarihte görülmemiÅŸtir. Dolayısıyla bu sene camilerde de iftar verilmeyecektir” dedi.

Tarihte Ä°slam dinin merkezlerinden biri, imam Buhari ve Tirmizi gibi Ä°slam büyüklerinin vatanı olan Özbekistan’da Ä°slam Kerimov dikta rejimi Ä°slam’ın yeniden ayaÄŸa kalkmasını engellemek için çeÅŸitli baskı yöntemlerine baÅŸvurduÄŸu biliniyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.