Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan: Biz mültecileri kurtarırken, birileri o botları batırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan fahri doktora töreninde konuştu.



Erdoğan'nın konuşmasından satırbaşları;

Şhasıma gösterdikleri misafirperverlik için üniversite yönetimine teşekkür ediyorum. Böylesine seçkin bir üniversitenin, şahsıma fahri doktora sunmasından onur duyuyorum. Uganda'ya gerçekleştirdiğim ziyarette, sayın mevkidaşımla gerek dar kapsamlı gerekse heyetler arası anlaşmalar yaptık. Uganda'nın gelecekte kıtada hak ettiği yeri alacağına inanıyorum.

"UGANDA'NIN BÖLGE BARIŞINA YAPTIĞI KATKILARI TAKDİR EDİYORUM"

Uganda'nın bölge barışına yaptığı katkılarını takdir ediyoruz. İİT'nin dönem başkanı olan, ortak ve küresel tehditler karşısında işbirliği içinde olmamız ve karşılık irade sahibi olduğumuzu görüyorum. Bu iradeyi somut sonuçlara dönüştürmek için daha fazla gayret göstermeliyiz. Uganda ile geçmişimiz 19. yy'a dayanıyor. Asıl mesleği doktorluk olan Emir Paşa yüzlerce hayvan ve bitkiyi keşfederek bilim dünyasına büyük katkıda bulunmuştur. Esir ticaretine karşı yürüttüğü mücadele, onun esir korsanları tarafından şehit edilmesine sebep olmuştur. Kendisini rahmet veminnetle yad ediyıruz.

"ARAMIZDAKİ TİCARET HACMİNİ ŞU AN ÖNEMSEMİYORUM"

124 yıl sonra Emir Paşa'nın izinden giderek Uganda ile ilişkilerimizi geliştirmek için buradayız. Aramızdaki ticaret hacmini şu an önemsemiyor, ilerleteceğimize inanıyorum. Bizi birbirimize bağlayan köprüleri sağlamlaştırmak için işadamlarımızı Uganda'ya gelme yönünde teşvik ediyoruz. Halklarımızın kaynaşması şart. Bunu başarırsak sömürgeci zihniyetlere izin vermeyiz.

"AFRİKA'YA AÇILIM POLİTİKAMIZ ÇOK BAŞARILI MEYVELER VERDİ"

2005 yılının ülkemizde Afrika yılı ilan edilmesiyle başlayan süreç, çok başarılı bir ivme lkazandırdı. 2009 yılında 12 olan büyükelçilik sayımız bugün Afrika'da 39'a çıkmıştır. Ayrıca THY bugün kıtadaki 38 ülkede 48 noktaya uçuş yapıyor. Türkiye tereddüt etmeden Afrikalı kardeşlerinin yanına koşmaktadır. Eğitim alanında Afrikalı kardeşlerimize verdiğimiz desteği çok önemli görüyorum. Afrika'ya açılım politikamız çok başarılı meyveler verdi. Bu çalışmalar devam edecektir.

"BÄ°Z MÃœLTECÄ°LERÄ° KURTARIRKEN BÄ°RÄ°LERÄ° O BOTLARI BATIRDI"

Biz Ege Denizi'nde boğulmayla karşı karşıya kalan mültecileri botlarımızla kurtardık. Ama birileri de o botları batırarak mültecilerin ölmesine sebep oldu. Biz alan el değil, veren el olacağız. Biz bu yolda yürümeye devam edeceğiz. 1. Dünya Savaşı sonucu çizilen tabloyu bugün insanlığa dayatamazsınız. Bugün Suriye Sorunu tam çözüme ulaşacakken bazı BM üyeleri çıkıp 'hayır' diyor ve olmuyor. Dünya 5'ten büyüktür. Bu nasıl adalet, bu nasıl hukuk? Böyle bir hukuk olabilir mi? Güçlü olanın haklı olduğu bir dünyada hukuk tecelli etmez. Bunu söylediğimiz için birileri rahatsız oluyor. O zaman bizim adımız 'niye bunları söylüyorsun' oluyor. Bunları söylemeye devam edeceğiz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.