Sosyal Medya

Güncel

İran'a Türk santrali

Türk enerji şirketleri 3 milyar dolara İran’da santral yapacak



Ä°ran Enerji Bakan Yardımcısı HuÅŸeng Felahetiyan, Ä°ran’a yönelik ambargoların kaldırılmasının ardından Türk enerji sektöründen Ä°ran’a yoÄŸun ilgi olduÄŸunu söylerken, “Önümüzdeki günlerde Ä°ran’da 5 bin megavatlık (MW) santral yapılması için Türk özel sektöründen ÅŸirketlerle bir yatırım anlaÅŸması imzalayacağız. Bu anlaÅŸmanın hacmi 3 milyar dolar” dedi.

Hürriyet'in derlediÄŸi habere göre, Ä°ran Enerji Bakan Yardımcısı HuÅŸeng Felahetiyan, yaptırımların kaldırılmasının ardından Türk enerji sektöründen de Ä°ran’a yoÄŸun bir ilgi olduÄŸunu söyleyerek, Türk ÅŸirketlerin Ä°ran’a yapacağı devasa yatırımı şöyle açıkladı: “Önümüzdeki günlerde Türk özel sektör enerji temsilcileri ile Ä°ran’a yatırım odaklı 5 bin megavatlık (MW) bir yatırım anlaÅŸması imzalayacağız. Bu anlaÅŸmanın hacmi 3 milyar dolar seviyesinde. Türklerle baÅŸka anlaÅŸmalarımız da var ama hala kesinleÅŸmedi ve müzakereleri sürüyor” dedi.

ELEKTRÄ°K TÄ°CARETÄ° ARTACAK

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi’nin davetlisi olarak katıldığımız Ä°ran’ın baÅŸkenti Tahran’da düzenlenen 11. Uluslararası Enerji Konferansı’nda sorularımızı yanıtlayan Felahetiyan, Türkiye ile elektrik ticaretinin de artacağını söyledi. Åžu anda Türkiye’ye 350 megavatlık elektrik enerjisi sattıklarını dile getiren Felahetiyan, geçtiÄŸimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile bir anlaÅŸma imzaladıklarını ve anlaÅŸma çerçevesinde elektrik enerjisi ticaretini önümüzdeki 1.5 yıl içerisinde 1.200 megavata, ileriki dönemlerde de 3 bin megavata çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Konferanstaki konuÅŸmasında ise Felahetiyan, Türkiye’nin de aralarında bulunduÄŸu komÅŸu ülkelere elektrik satışlarını önemli ölçüde arttırmak istediklerini belirterek, “Türkiye, Irak, Pakistan, Afganistan, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi komÅŸu ülkelerle elektrik alışveriÅŸinde bulunuyoruz. Yer altından kablolarla iletim ÅŸebekemizi komÅŸu ülkelere baÄŸladık. 10 milyar kilovat saat elektrik ihraç ettik” dedi. Ä°ran Enerji Bakan Yardımcısı, ayrıca doÄŸalgaz kombine çevrim santralleri ve rüzgar enerji santrali yatırımları alanında da Türk ÅŸirketleri Ä°ran’a davet etti.

DOÄžALGAZ

Türkiye’nin Ä°ran’dan ithal ettiÄŸi doÄŸalgaz fiyatlarında bir indirim söz konusu olup olmadığı sorumuza ise Felahetiyan, “Åžuan için daha önceden imzalanmış mevcut anlaÅŸmalar geçerli. O anlaÅŸmalar üzerinden ileriki dönemlerde görüşmeler yapılabilir” yanıtını verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.