Sosyal Medya

Dünya

Sarkisyan Alman Meclisi'ne çağrı yaptı

Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Alman parlamenterlere çağrıda bulunarak 'soykırım' karar tasarısı ile Türkiye-AB mülteci anlaşması arasında bağlantı kurmamalarını istedi.



Alman Meclisi'nde perÅŸembe günü oylanacak olan 'soykırım' karar tasarısına iliÅŸkin Bild gazetesine açıklamalar yapan Ermenistan Devlet BaÅŸkanı Serj Sarkisyan, Türkiye ile yapılan mülteci anlaÅŸmasının geçerliliÄŸini yitirme olasılığının, soykırım karar tasarısının onaylanması ile ilgisi olmadığını söyledi. Sarkisyan “bu anlaÅŸmanın zaten ayaklar altına alındığını ve Türkiye gibi bir ortak ile uzun vadede hayata geçirilmesinin zor olduÄŸu hissine sahip olduÄŸunu” savundu.

Sarkisyan, “Avrupa Türkiye'ye güvenebilir mi?” sorusuna da “Avrupa için konuÅŸamam ama kendi deneyimlerime dayanarak ÅŸunu söyleyebilirim: Hayır, biz ErdoÄŸan'a güvenmiyoruz” sözleriyle yanıt verdi. Ermenistan'ın yıllarca Türkiye ile diplomatik iliÅŸki kurmak için çaba gösterdiÄŸini belirten Sarkisyan, “örneÄŸin Zürih Protokolü'nün Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanması gerektiÄŸini ancak ErdoÄŸan'ın bunu engellediÄŸini” savundu.

PERŞEMBE GÜNÜ ONAYLANMASI BEKLENİYOR

Almanya Ermenileri Merkez Konseyi de Alman Meclisi tarafından soykırımın tanınmasını önemli bir mesaj olarak görüyor. Konsey BaÅŸkanı Jaklin Haçaturyan, “Türkiye tarihiyle hesaplaÅŸmaya zorlanmalı, bu karar tasarısına buna katkı saÄŸlıyor” dedi. Haçaturyan, Alman Yazı Ä°ÅŸleri Ağı'na yaptığı açıklamada, Alman Meclisi'nin “Türk devleti ile Türkiye ve Almanya'daki Türk toplumunun inkâr politikasına karşı” gerçekleri ortaya koyacağını söyledi.

Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller'in birlikte hazırladığı karar tasarısında 101 yıl önce Osmanlılar tarafından Ermenilere yönelik yapılan katliam, soykırım olarak tanımlanıyor. Karar tasarısının Perşembe günü Alman Meclisi'nde onaylanması bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.