Sosyal Medya

Güncel

Hükümetten mesaj: Dış politika değişikliği şart

Kurtulmuş gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya, Suriye ve İsrail'le ilgili ciddi yeni adımlar atılması gerektiğini söyledi



BaÅŸbakan Yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ, dış politika atmosferinin hızla deÄŸiÅŸtiÄŸini belirterek ‘Rusya, Suriye ve Ä°srail’le iliÅŸkiler ile AB’ konularında ciddi yeni adımlar atılması gerektiÄŸini söyledi.

KurtulmuÅŸ, dün Ankara’da gazete ve televizyonların Ankara temsilcilileri ile bir araya geldi. Gazetelerde yer alan haberlere KurtulmuÅŸ’un toplantıda verdiÄŸi bazı mesajlar şöyle:

SURÄ°YE’YE TÃœRKÄ°YE DESTEĞİ

“Çok hızlı deÄŸiÅŸen dış politika atmosferi var. Eskiden beri yaptığımız bazı uygulamalarda mutlaka bir takım deÄŸiÅŸikliklere gidilmesi zaruri görülüyor. Dünya çok büyük bir çatışma dönemine girdi. Biz istesek de her sorunu çözebilecek gücümüz de yok her sorunu çözebilme imkânı da yok. Yapmamız gereken etrafımızdaki bu çatışma alanlarını mümkün olduÄŸu kadar azaltmak, Türkiye’nin maalesef tarafı olduÄŸu birçok çatışmanın en azından Türkiye kısmının hafifletilmesini temin etmek. En azından ÅŸu 4 alanda dış politikada ciddi yeni adımlar gerekiyor:

1- Suriye’de halkın bütün kesimlerinin katıldığı, kendisini ifade edebildiÄŸi bir sürece Türkiye destek verir. Irak’ta da farklı toplumsal kesimlerin iÅŸin içinde olduÄŸu, merkezi hükümetle kuzeydeki yönetimin arasındaki iliÅŸkilerin düzenlendiÄŸi atmosferi tercih ederiz.

2- Yeni dönemde Ruslarla uçak düşürülme kriziyle ortaya çıkan ilişkilerin düzenlenmesini arzu ederiz.

3- Türkiye’nin vize serbestisi üzerinden AB ile geliÅŸtirmiÅŸ olduÄŸu bu iliÅŸkilerin de artık pozitif anlamda sonlandırılması lazım. Vize serbestisi, bu da Türkiye dış politikasını ciddi ÅŸekilde etkileyecek bir husustur.

4- İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi süreci. Bununla ilgili olarak da son adımın, yani ablukanın hafifletilmesi, azaltılması, kaldırılması, artık ne derseniz deyin, buradaki ısrarımızı sürdüreceğiz.

“ANA TERCÄ°H BAÅžKANLIK”

Ana tercihimiz baÅŸkanlık sistemidir. 367’yi bulacağımıza inandığımız zaman parlamentoya gelir. Bulamazsak 330’u bulursak, millete gider. Dolayısıyla biz burada metnimizi hem son ÅŸekline getireceÄŸiz hem de bunun uygun bir zamanlamasını yapmaya çalışacağız. EÄŸer burada böyle bir süreç olmayacağı görülürse belki o zaman partili cumhurbaÅŸkanlığı gündeme gelebilir.”

“SURÄ°YE’DE MACERAYA GÄ°RMEYÄ°Z”

KurtulmuÅŸ, PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin Fırat’ın batısına geçmesi ile ilgili olarak ise ÅŸunları söyledi:

“Türkiye’nin belli sınırları olduÄŸunu herkes biliyor. Sonuçta ABD’nin de çok açık söyleyeyim, vereceÄŸi bir karar var. Türkiye hiçbir ÅŸekilde maceracı davranmaz. Özellikle Rus uçağının düşürülmesinden sonra o bölgede yepyeni bir denge var. Bu dengenin ÅŸartlarını, Türkiye’ye getirdiklerini biliyoruz.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.