Sosyal Medya

Güncel

Irak'taki azınlık sorunu AP masasında

PKK, IŞİD ve IKYB arasında sıkışmış Iraklı Türkmenlerin ve diğer azınlıkların sorunları Avrupa Parlamentosu'nda görüşüldü.



Avrupa Parlamentosu (AP) Sivil Özgürlükler Komitesi'nde "Irak ve Suriye'de iç savaş ile IŞİD arasında kalan azınlıkların durumu" konulu oturum düzenlendi.

Oturuma, Irak Türkmen Cephesi İngiltere Temsilcisi Sündüz Abbas, IŞİD'in kaçırdığı Ezidi aktivist Nadia Murad Basee Taha, Suriyeli Cizvit din adamı Ziad Hilal ve Süryani din adamı Archimandrite Emanuel Youkhana konuşmacı olarak katıldı.

Abbas, sayıları yaklaşık 3 milyon olan ve Irak nüfusunun yüzde 13'ünü oluşturan Türkmenlerin siyasi haklarının reddedildiğini ve sistematik olarak Arap veya Kürt kimliği altında asimile edilmeye çalışıldığını söyledi. 2003'te Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasının ardından Türkmenlerin demokrasi, adalet ve eşitlik görmeyi arzuladığını ancak durumun daha da kötüleştiğini söyleyen Abbas, Türkmenlerin o tarihten sonra sık sık saldırıya maruz kaldıklarını ifade etti.

ASÄ°MÄ°LASYON POLÄ°TÄ°KALARINA TEPKÄ°

Konuşmasında saldırılara hedef olan Türkmen köyleri ve şehirlerini sayan Abbas, Tuzhurmatu'nun da Kasım 2015 ile Nisan 2016 tarihleri arasında PKK ve Peşmerge güçlerince ağır silahlarla vurulduğunu ve saldırılarda sivillerin öldüğünü, ev ve iş yerlerinin yıkıldığını söyledi.

IŞİD'in Türkmenlere dönük son saldırılarının sürpriz olmadığını ifade eden Abbas, şöyle devam etti:

"Bu saldırılar, Türkmenleri zorla yerlerinden etmek ve yüzyıllardır yaşadıkları anavatanlarından sürmek için Arap ve Kürtlerin onlarca yıldır uyguladığı asimilasyon ve yıldırma politikalarının bir uzantısıdır. Türkmenlerin IŞİD saldırılarına hedef olmasının sebeplerinden biri, yaşadıkları bölgelerin Irak güvenlik güçleri ya da Peşmerge tarafından korunmuyor olması."

"PKK VE IŞİD ARASINDA"

Zorla evlerinden sürülen Iraklı Türkmenlerin sayısının yaklaşık 600 bin olduğunu ve bu kişilerin yiyecek, kalacak yer, sağlık hizmetleri, tıbbi yardımlardan mahrum olduğuna dikkati çeken Abbas, şunları söyledi:

"Irak'ta Türkmenler, merkezi hükümet, Kürtler, PKK ve IŞİD arasında kapana kısılmış durumdalar. Uluslararası toplum da IŞİD'in Türkmenlere karşı yaptığı zulümleri uzun zamandır gözardı ediyor. Artık Türkmenlerin de diğer gruplarla eşit olarak desteklenmelerinin zamanı geldi. Böylece Türkmenler de kendilerini savunabilir ve bölgeye istikrar ve denge getirebilir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.