Sosyal Medya

Güncel

Suriye'de kara operasyonu tek seçeneğe doğru

Terör örgütü IŞİD, Rakka operasyonuna Türkiye’nin güvenli bölge olarak önerdiği Azez-Mare hattını kuşatarak cevap verdi. Kritik bölgenin düşmesi, ÖSO’ya destek hattının kapanması anlamına geliyor. Ankara teyakkuzda. Sınıra yapılan ileri teknolojiye sahip silah yığınağı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son açıklamaları kara harekatı ihtimalini güçlendirdi.



ABD öncülüğünde Suriye Demokrat Güçleri (SDG) ile yürütülen Rakka’yı kurtarma operasyonun baÅŸlamasıyla birlikte IŞİD, Türkiye’nin güvenli bölge olarak önerdiÄŸi Azez-Mare hattına saldırdı. Terör örgütünün bu hamlesi, Türkiye’yi istemediÄŸi bir tabloya doÄŸru sürüklüyor. Bölge kaynakları ve güvenlik uzmanları, bölgenin nihai olarak IŞİD’den kurtarılması durumunda bile Ankara ve muhaliflerin baÄŸlantısını saÄŸlayan hattın YPG kontrolüne geçeceÄŸini, her ÅŸekilde iki terör örgütünün Türkiye sınırına dayanacağı görüşünde. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın açıklamaları ve bölgeye ileri teknoloji silah sevkiyatı kara operasyonu ihtimalini güçlendirdi. Ä°ÅŸte sekiz soruda bölgedeki son durum:
 
1- Neden hedef alındı? 
IŞİD, baÅŸkent ilan ettiÄŸi Rakka’yı hedef alan ABD operasyonuna, Azez-Mare hattına saldırarak karşılık verdi. ABD’nin desteklediÄŸi YPG/SDG güçleri, Türkiye sınırındaki Tel Abyad’ın güney kırsalından ve Ayn Ä°sa kırsalından Rakka’ya ilerlemeye baÅŸladı. Koalisyon uçakları hava saldırısı düzenledi. Ä°lk aÅŸaması Rakka’nın kuzeyden kuÅŸatılmasıydı. Gözler Rakka’ya dönmüşken Azez-Mare hattında bölgeyi derinden etkileyecek geliÅŸmeler yaÅŸandı. IŞİD, Halep’in kuzeyindeki Mare ÅŸehri yakınlarındaki bazı köyleri ele geçirdi, bölgeyi kuÅŸattı. IŞİD ile muhalif gruplar arasında ÅŸiddetli çatışmalar baÅŸladı. Özetle, ABD ve YPG IŞİD’e, IŞİD Türkiye’nin güvenli bölgesine ve desteklediÄŸi muhaliflere saldırdı.
 
2- Mare’de son durum ne?
Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile IŞİD arasındaki çatışmalar sürüyor. IŞİD’in ele geçirdiÄŸi köylerden bir kısmını ÖSO güçlerinin geri almayı baÅŸardığı belirtiliyor. Ancak Mare’deki IŞİD kuÅŸatması devam ediyor. KuÅŸatmayı yarmayı hedefleyen ÖSO birlikleri Kefer Kelbin ve Kel Cibrin köylerini ele geçirmek için bastırıyor.
 
3- Bölge nelere gebe?
Ä°ÅŸte bu sorunun yanıtı tam anlamıyla muamma. Farklı senaryoların konuÅŸulduÄŸu bir süreç yaÅŸanıyor. 912 kilometrelik sınırın Suriye tarafındaki 820 kilometresi SDG adı altında YPG  kontrolünde. Cerablus ve Afrin arasındaki sınır boyları ile güneye uzanan Mimbic Cebi ve özellikle Azez-Mare hattı için muhalifler ve IŞİD çatışıyor. SDG yani YPG ise en başından beri bu alan için pusuya yatmış durumda. Ve bu günlerde oluÅŸan pozisyon PYD’nin silahlı kanadı YPG’ye büyük bir fırsat sunuyor.
 
4- YPG ne yapmak istiyor?
YPG’ye göre “Afrin bir kuÅŸatma altında ve bu kuÅŸatmanın kırılması” gerekiyor. Rakka kuÅŸatması karşılığında ABD’den bunu istiyor. Taleplerini, 18 Mayıs 2016’da ABD DışiÅŸleri Bakanlığı’nın üç numarası ve Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Bret McGurk’un Ayn el Arap (Kobani) ziyaretinde ilettikleri belirtiliyor. YPG Fırat’ın batısındaki Afrin ve ve Kobani arasındaki bölgenin, yani Cerablus-Azez ve Minbic bölgesinin hem muhalifler hem de IŞİD’den sökülüp atılması ve doÄŸu-batı alanlarının birleÅŸmesini istiyor. Böylece Kuzey Suriye’nin tamamı YPG yani PKK olacak.
 
5- Türkiye’yi ne bekliyor?
Ä°lk aÅŸamada Suriye’de her ÅŸiddetli çatışma ve hava bombardımanı sonrası yaÅŸanan göç dalgası... AFAD kaynakları sınır bölgesinde hareketlilik olduÄŸunu ancak henüz Türkiye’ye doÄŸru büyük bir göç akınının baÅŸlamadığını belirtiyor. Daha önce yoÄŸunlaÅŸan çatışmalarda, 20 binden fazla insan Türkiye sınırına dayanmıştı.
 
Ä°kinci aÅŸamada ise Türkiye sınırına 6 kilometre uzaklıktaki Azez’in IŞİD’in eline geçmesi halinde ÖSO’ya ikmal destek yolu kesilecek. Muhali fler zayıfladıkça YPG’nin eli güçlenecek. ABD’nin, IŞİD saldırılarını bahane ederek YPG’yi Fırat’ın batısına geçirme planını hayata geçirebileceÄŸi konuÅŸuluyor. Türkiye defalarca 98 kilometrelik Azez-Cerablus hattının YPG’nin eline geçmesini kırmızı çizgi olarak gördüğünü açıklamıştı. YPG yaklaÅŸtıkça fırtına obüsleriyle bu bölge bombalanmış, ilerleyiÅŸ durdurulmuÅŸtu. Bölgeden gelen bilgilere göre, IŞİD Mare’ye 2 kilometreye kadar yaklaÅŸtı, Azez’in ise varoÅŸlarına dayandı.
 
16-05/31/vvc.jpg
 
6- IŞİD sınırı geçer mi?
Rakka düşerse, örgüt Irak’a mı yoksa Türkiye’ye mi yönelir? IŞİD’in Irak’a çekilmesi koalisyon güçlerinin bombardımanları nedeniyle riskli. Örgütün kendisi için Türkiye sınırına çekilmeyi daha uygun bulduÄŸu deÄŸerlendirmesi yapılıyor. Bu durum ise Türkiye açısından kara harekatını kaçınılmaz hale getiriyor.
 
7- Hangi önlemler alındı?
Türkiye Fırtına obüsleri dışında, etkili ileri teknoloji silahlarını sınıra yığdı. DiÄŸer yandan, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın “Kendi göbeÄŸimizi kendimiz keseriz. Sınır ötesinden gelecek her türlü tehlikeyi bertaraf edecek önlemler alınıyor” ÅŸeklindeki açıklamalarına dayandırılan bir kara operasyonu ihtimali konuÅŸuluyor. Türkiye’nin Ramazan ayından sonra bir kara harekatı sürprizi yapabileceÄŸi belirtiliyor. Ayrıca bölgede koalisyon kuvvetleriyle birlikte IŞİD hedeflerine yönelik operasyonlar yapılıyor, sınırdan top atışları sürüyor. Hatay, Kilis, Gaziantep, Åžanlıurfa ve Mardin hattında duvar örme iÅŸlemleri devam ediyor. 300 metrede bir ileri silah sistemleri ve gözetleme teknolojisiyle donatılan akıllı kulelerin inÅŸasına da baÅŸlandı. Sınır hattına 300 metre yaklaÅŸanlar Arapça, Türkçe ve Ä°ngilizce olarak üç dilde anonslarla uzaklaÅŸtırılacak. Åžahıslar 2 dakika içinde çekilmediÄŸi takdirde ise ateÅŸ edilecek bir sistem devreye girecek.
 
8- Silah sevkiyatı ne için?
Sınır hattına yapılan silah sevkiyatları sık sık kara operasyonu hazırlığı ÅŸeklinde yorumlanıyor. Son günlerde sınır hattına gönderilen silahların özellikleri, olası kara operasyonunu destekleyecek özellikte. TekirdaÄŸ Mekanize Piyade Tugayı’ndan sevk edilen 120 mm’lik 16 Fırtına obüsü ile zırhlı araçlar buna örnek gösteriliyor. Mevcutlarından daha etkili olan obüslerin kara operasyonu için bölgeye sevk edildiÄŸi belirtiliyor. 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.