Sosyal Medya

Güncel

FED'in faiz kararı Rus sermayesini vuracak

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) haziran ayında faiz artışına gitmesinin, Rusya’da sermaye çıkışı riski yaratacağı belirtiliyor.



ABD Merkez Bankası’nın (Fed) haziran ayında faiz artışına gitmesinin, Rusya’da sermaye çıkışı riski yaratacağı belirtiliyor.

Rusya Merkez Bankası’na baÄŸlı AraÅŸtırma ve Tahmin Dairesi tarafından hazırlanan “EÄŸilimler Neye Ä°ÅŸaret Ediyor” adlı rapora göre, Fed’in haziran ayında faiz artışına gitmesi halinde, Rusya’da sermaye çıkışı riski yaÅŸanacak.

Rapora göre, Amerikan ekonomisindeki toparlanmaya dair sinyaller ve Çin baÅŸta olma üzere bazı ülkelerdeki ekonomilerin daha istikrarlı bir konuma gelmesi nedeniyle, Fed’in haziran ayı toplantısında faiz arttırma ihtimali tekrar gündeme geldi.

Fed’in faiz arttırma ihtimalinin, Rusya’da yeni bir sermaye çıkışı riski yarattığının belirtildiÄŸi raporda, ABD'deki enflasyon oranı ve diÄŸer olumlu makroekonomik veriler nedeniyle Fed’in haziran ayında faiz artışına gitme ihtimalinin ise “yüksek” olduÄŸu vurgulandı.

Öte yandan, Rus ekonomisinin önümüzdeki aylarda muhafazakar bir büyüme sürecine girebileceÄŸinin belirtildiÄŸi raporda, “Rus ekonomisi içinde bulunduÄŸu resesyonun en dip noktasını geçmiÅŸ durumda ve yeni dış ÅŸoklar yaÅŸanmadığı sürece, yavaÅŸ da olsa tekrar büyüme sürecine girme ihtimali çok yüksek” ifadelerine yer verildi.

Raporda, petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmemesi halinde ise Rus rublesindeki güçlenme ihtimalinin düşük olduğu belirtilirken, petrol piyasalarındaki belirsizliğin ise önümüzdeki aylarda da devam etmesinin beklendiği ifade edildi.

Rusya Merkez Bankası tarafından geçtiÄŸimiz haftalarda yapılan açıklamada, Rusya’da sermaye çıkışının bu yılın ocak-nisan döneminde 12,8 milyar dolar olduÄŸu bildirilmiÅŸti.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.