Sosyal Medya

Dünya

Mülteciler oturma hakkı için Hristiyanlığa geçiyor

Almanya ve Avusturya'ya kaçak yollarla gelen özellikle Afgan, Pakistanlı ve İranlı sığınmacılardan iltica hakkı alabilmek için Hristiyanlığa geçenlerin sayısının arttığı belirtiliyor



Almanya ve Avusturya'ya kaçak yollarla gelen Afgan, Pakistanlı ve İranlı sığınmacılardan bazıları iltica hakkı elde edebilmek için Hristiyanlığa geçiyor.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı (ZMD) Aiman Mazyek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı sığınmacıların, daha kolay mülteci statüsü elde edebilmek amacıyla bu yola başvurduklarının anlaşıldığını söyledi.

“Hristiyanlığa geçenlerin sayının artığı bilgisine sahibiz ama tam sayıyı bilmiyoruz." diyen Mazyek, Alman makamlarının, sığınma baÅŸvurularını deÄŸerlendirirken bunu kiÅŸinin etnik kökeninden ve dininden bağımsız bir ÅŸekilde ele alması gerektiÄŸini vurguladı.

Mazyek, “Bu konuda kiliselerin de din ayrımı yapılmasına karşı olduklarını ifade etmelerini doÄŸru buluyorum. Çünkü bu tamamıyla yanlış bir mesaj ve sinyal olur. Dinini seçme özgürlüğü esastır. Ancak kiliselerin sığınmacıları bir tarafa yönlendirmeye dönük cazibe merkezi oluÅŸturmaktan ve baskıdan kaçınmaları gerekiyor. Hristiyanlar nasıl Müslümanlardan bekliyorsa bizim de kiliselerden beklentimiz agresif bir misyonerlikten kaçınmalarıdır.” diye konuÅŸtu.

Geçen yıl 1 milyondan fazla sığınmacı kabul eden Almanya’da, daha kolay iltica hakkı elde edebilmek için kaç kiÅŸinin Hristiyanlığa geçtiÄŸini gösteren herhangi bir kayıt bulunmuyor. Alman basınında çıkan haberlerde bunun binlerce olduÄŸunun tahmin edildiÄŸi belirtiliyor.

DÄ°NÄ° BASKI RÄ°SKÄ° KORKUSU

Almanya, uluslararası sözleşmeler ve anayasası gereği, Suriye gibi savaş bölgelerinden ve baskılardan kaçanların birçoğunu din ya da etnik fark gözetmeden koruma kapsamına alıyor, bunların büyük bir kısmına geçici oturma izni veriyor.

Ancak Afganistan, Pakistan ya da İran gibi ülkelerden kaçak yollarla gelenlerin büyük çoğunluğu ekonomik amaçlı gelen göçmen olarak görülüyor, iltica başvuruları geri çevriliyor. Yalnızca doğrudan siyasi baskı ya da işkenceye uğramış olup bunu kanıtlayabilenlerin başvuruları kabul ediliyor.

Almanya’da iltica hakkı elde etmesi zor olan bazı Afgan, Pakistanlı ve Ä°ranlılar ise din deÄŸiÅŸtirerek, baÅŸvurularında ellerini güçlendirmeye çalışıyor. Bu kiÅŸiler, ülkelerine dönmeleri durumunda din deÄŸiÅŸtirdikleri için idam cezasıyla karşı karşıya kalacaklarını öne sürerek sığınma talebinde bulunuyorlar.

Son bir yılda Afgan göçmenlerin yalnızca yüzde 29’u, Pakistanlı göçmenlerin ise yalnızca yüzde 8’i sığınmacı statüsü alabildi. 2015 yılında Ä°ran vatandaÅŸlarının yaptığı sığınma taleplerinde baÅŸvuruların yaklaşık yüzde 60’ı olumlu sonuçlandı.

ANA DÄ°LDE KURS

Almanya genelinde özellikle bazı Protestan kiliseleri, sığınmacılara yönelik özel programlarla onların Hristiyanlığa geçmelerini aktif şekilde teşvik ediyor.

Berlin yakınlarındaki Protestan Teslis Cemaati Kilisesi’ne üye yaklaşık bin 200 sığınmacının bulunduÄŸu belirtiliyor.

Papaz Gottfried Martens, yalnızca geçen yıl 185 sığınmacıyı vaftiz ederek Hristiyan yaptı.

Kilisede, sığınmacılar için ana dillerinde din kursları veriliyor. Kilise yetkilileri, vaftiz öncesinde aylar süren bir hazırlık aşaması olduğunu, kişilerin bir sınava tabi tutulup bire bir görüşme yoluyla gerçekten Hristiyanlığı benimseyip benimsemediklerinin incelendiğini savunuyor.

Hannover kentindeki Protestan Eyalet Kilisesi rahiplerinden Günther Oborski de Alman basınına yaptığı açıklamada, mülteci krizinin ardından Hristiyanlığa geçenlerin sayısında artış olduğunu, son bir yılda yaklaşık 300 kişinin vaftiz töreniyle Hristiyan olduğunu kaydetti.

Hamburg’daki Protestan kilisesi ise büyük çoÄŸunluÄŸu Ä°ranlılardan oluÅŸan göçmenleri, belediye havuzunda düzenlenen toplu vaftiz töreninin ardından cemaate kabul ediyor.

Bu yıl içinde vaftiz için sıra bekleyenlerin sayısının 600’ü aÅŸtığı ifade ediliyor. Papaz, Hristiyanlığa geçmek isteyenleri teker teker havuza alıyor, su içinde duran papaz, vaftiz olmak isteyen kiÅŸiyi suya daldırılıyor, birkaç saniye suda kaldıktan sonra tekrar doÄŸrultuluyor ve böylelikle kiÅŸi Hristiyanlığa geçmiÅŸ oluyor.

GARANTÄ°SÄ° YOK

Almanya’da sığınmacılara iltica hakkı ya da geçici koruma verilip verilmeyeceÄŸine Federal Göç ve Mülteci Dairesi karar veriyor. Yetkililer, dinini deÄŸiÅŸtirmekten ötürü ülkelerinde can güvenliÄŸi tehlikeye girebilecek kiÅŸilere koruma yükümlülüğünü göz önünde bulundurmak zorunda.

Ancak başvurular değerlendirilirken sığınmacılara ayrıntılı sorular sorulduğu, inandırıcı yanıtlar alınamaması durumunda başvurunun olumsuz sonuçlandığı kaydediliyor.

Bu arada kiliselerin yıllardır iltica başvurusu reddedilme ve ülkelerine geri gönderilme riskiyle karşı karşıya olan sığınmacıları kiliselere ait binalarda barındırdığı ve sakladığı biliniyor. Bu durumda olan kişilerin sayısı da tam olarak bilinmiyor ancak yüzlerce olarak ifade ediliyor.

AVUSTURYA

Avusturya’da, iltica hakkı alabilmek için din deÄŸiÅŸtiren sığınmacı sayısının hızla arttığı belirtiliyor.

Kurier gazetesinde yer alan habere göre, Viyana BaÅŸpiskoposluÄŸuna her hafta 5 ila 10 vaftiz talebi geliyor. Vaftiz taleplerinin 2015’de yüzde 33’ü, 2016’da ise yüzde 83’ü Müslüman sığınmacılardan geldi.

Bu hesaplamalara göre son 8 ay içerisinde yaklaşık 170 Müslüman sığınmacının din deÄŸiÅŸtirdiÄŸi tahmin ediliyor. Hristiyanlığa geçen sığınmacıların genel olarak Suriye, Afganistan ve Ä°ran’dan geldiÄŸi belirtiliyor. Sınır dışı edilmek istemeyen sığınmacılar, iltica hakkının kolaylaÅŸtırılması için din deÄŸiÅŸtirme yoluna gidiyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.