Sosyal Medya

EÄŸitim

'Hormonlu not' kullanan özel okullara ceza

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bazı özel okulların TEOG başarısını artırmak için öğrencilerin notlarını şişirdiği yönündeki tespit üzerine harekete geçti.



Milli EÄŸitim Bakanlığı (MEB), okul baÅŸarısının da etkili olduÄŸu Temel EÄŸitimden Ortaöğretime GeçiÅŸ Sistemi’nde (TEOG), “hormonlu not” kullanan özel okullar için yeni düzenleme getiriyor. Yasal düzenlemeyle artık öğrencilerin notlarını ÅŸiÅŸiren okullar kapatılabilecek. Okul sahibi 5 yıl boyunca baÅŸka bir okul açamayacak.

200 OKUL BELÄ°RLENMÄ°ÅžTÄ°

 MEB’in öğrenci notlarını ÅŸiÅŸiren özel okullarla ilgili yaptığı soruÅŸturmada önemli detaylara ulaşılmıştı. SoruÅŸturmada, öğrencilerin TEOG ortak sınavlarında aldığı notlarla, okul sınav notları arasındaki farklar mercek altına alınmıştı. MEB baÅŸta Ä°stanbul, Ankara, Bursa, Antalya, Diyarbakır olmak üzere yaklaşık 40 ilde 200’e yakın okulun notlarda oynama yaptığını tespit etmiÅŸti. SoruÅŸturmayı derinleÅŸtiren MEB, “ÅŸiÅŸirilmiÅŸ not” araÅŸtırmasının 81 il genelinde özel okullara uygulanması için harekete geçmiÅŸti.

HEM YAZILI HEM SÖZLÜYE 100

 Hormonlu not soruÅŸturmasında bazı okullarda öğrencilere hem yazılı hem de sözlülerin tümünden 100 puan verildiÄŸi kayıtlara geçmiÅŸti. Bazı okullarda ise seçilmiÅŸ öğrencilerin notları 100 yapılarak ortalamalarının yüksek seviyelere çıkarıldığı görülmüştü. Okulların bazılarında TEOG sınavında matematikten 30 alan öğrencinin, okulda yapılan diÄŸer sınavlarında notlarının 100 olarak verildiÄŸi belirlenmiÅŸti. Yapılan not ÅŸiÅŸirmeleri, özel okulların öğrencilerini baÅŸarılı gösterme çabası olarak yorumlanmıştı.

ÖĞRETMEN VE MÜDÜRE CEZA

Mevcut mevzuatta, “hormonlu not” uygulaması yapıldığı tespit edilen özel okullarda sadece öğretmene ve okul müdürüne para cezası verilebiliyordu. Bu okullara verilen para cezasının caydırıcı olmadığını belirleyen MEB, cezanın artırılması için yasal düzenleme getiriyor.

ÖNCE PARA CEZASI, SONRA KAPATMA

 MEB, ÅŸiÅŸirilmiÅŸ not konusunda tek suçlunun öğretmen ve okul müdürü olmadığını belirleyerek, okul sahibine de ceza verilmesi konusunda düzenleme yapıyor. TBMM’ye gönderilen yeni kanun tasarısına göre, hormonlu not uygulamasının yapıldığı okullarda, okulun sahibine asgari ücretin 20 katı kadar para cezası verilebilecek. Aynı durumun 3 kez tekrarı durumunda söz konusu kiÅŸinin kurum açma, iÅŸyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilecek. Bu ÅŸekilde ruhsatı iptal edilen kurucu, 5 yıl geçmeden tekrar kurum açamayacak ya da baÅŸka bir kuruma ortak olamayacak.

Kaynak: Habertürk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.