Güncel
Müslüman Topluluklar Kongresi Sonuç Bildirgesi Yayınlandı
ESAM’ın İslam dünyasının problemlerine çözüm deklarasyonu yayınladı.
Ekonomik ve Sosyal AraÅŸtırmalar Merkezi (ESAM) tarafından bu yıl 25’incisi gerçekleÅŸtirilen Uluslararası Müslüman Topluluklar BirliÄŸi Kongresi’nin son gününde yapılan oturumların ardından sonuç deklarasyonu açıklandı. ESAM Genel BaÅŸkanı Recai Kutan’ın açıkladığı “Çare Var” adıyla yayınlanan sonuç deklarasyonunda Ä°slam dünyasının içinde bulunduÄŸu problemler tespit edildi ve çözüm önerileri yer aldı.
İşte 25. Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi deklarasyonu:
Her Türlü Terör Saldırısını Tel’in Ediyoruz
Faili kim olursa olsun masum insanları hedef alan bütün terör saldırılarını ÅŸiddetle tel’in ediyoruz. Ä°slam’ın ulvi prensiplerine göre masum bir canı katletmek, bütün insanlığı katletmek gibidir. Kendi çıkar ve hedeflerine ulaÅŸmak için terörü bir araç olarak kullanan ırkçı emperyalizme Ä°slam’ın yüce ilke ve prensipleri asla onay vermez. Terör; kuvveti, haklı olmanın nedeni kabul eden Batı uygarlığının ürünüdür. Batılılar hem terörü hem de terörün kullandığı öldürücü silahları üretmektedir. Bu çerçevede Ä°slam CoÄŸrafyasında yüz yıl önce Siyonist Sykes-Picot anlaÅŸması, bugün GeniÅŸletilmiÅŸ Orta DoÄŸu Projesi ile tekrar hayata geçirilmek istenmektedir. Ä°slam ülkeleri liderleri bu gerçeÄŸi öngörmeli, Batı’nın Ä°slam coÄŸrafyasında uygulamaya koymak istediÄŸi “medeniyet içi çatışma” tezi ile Ä°slam’a karşı Ä°slam savaşı oluÅŸturulması engellenmelidir.
İslamofobia İnsanlık Suçudur
İslamofobia kin ve nefreti yaymaktadır; insanlık suçudur. İslamofobia, Siyonizmin Müslümanlara yönelik bir kışkırtmasıdır. İslam dini başta olmak üzere dinlerin mukaddesatlarına yapılan hakaretler uluslararası hukukta bir nefret suçu olarak nitelendirilmelidir. Bu konuda çatışma değil, barış ve çözümü esas alan çabalar teşvik edilmelidir.
Filistin’de Irkçı Emperyalizmin Zulmünü Åžiddetle Kınıyoruz
Filistin topraklarının iÅŸgali ve Mescid-i Aksa’daki insanlık zulmü sürmektedir. Mescid-i Aksa, tıpkı Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi gibi bütün Müslümanların ortak mukaddes deÄŸeridir. Mukaddes ÅŸehir Kudüs, hiçbir ÅŸekilde Müslüman varlığından ayrı tutulamaz. Kudüs Muhafızı Raid Salah’a ve masum Filistinlilere yönelik ırkçı emperyalizmin despot tavrı ve zulmünü ÅŸiddetle kınıyoruz.
Mısır’da Ä°hvan Yöneticileri Serbest Bırakılmalı
Mısır’da darbe yönetimi baskılarını sürdürmekte ve masum insanları temiz vicdanların kabul etmeyeceÄŸi haksız ÅŸekilde idama mahkûm etmektedir. 25. Müslüman Topluluklar Kongresi’ne katılan bütün delegeler, Mısır’da haksız yere idama mahkûm edilen Müslümanların bir an önce haklarının iade edilmesini beklemektedir.
Bangladeş Cemaat-İ İslami Yöneticilerine İdamı Kınıyoruz
BangladeÅŸ’te Cemaati Ä°slami’ye reva görülen baskı ve haksızlıklar ve buna baÄŸlı olarak Motiur Rahman Nizami’nin ve Gulam Azzam, Abdülkadir Molla, Muhammed Kamaruzzaman, Ali Ä°hsan Muhammed Mücahid’in idamlarını ÅŸiddetle kınıyoruz. BaÅŸta BaÅŸbakan Hasina olmak üzere yönetimin siyasi rakiplerine karşı uyguladığı zulümlerden vazgeçmesi temel hak ve hürriyetlerinin hemen iade edilmesi gerekmektedir.
Afrika’da Emperyalist Politikalara Son Verilmeli
BaÅŸta Orta Afrika olmak üzere tüm Afrika’da Müslümanlara yönelik saldırıların bir an önce son verilmesi için bütün kurum ve kuruluÅŸlar harekete geçmelidir. Kuzey Sudan ve Güney Sudan arasındaki ihtilafların hakkaniyet ölçülerine göre çözülmesinde tarafların yapıcı rol oynamaları gerekmektedir. BaÅŸta Nijerya, Mali ve diÄŸer Afrika ülkelerinde emperyalistlerin sömürgeci politikalarına son verilmelidir.
Arakan, Nepal, Moro, Doğu Türkistan Müslümanlarına Sahip Çıkılmalı
Arakan’da Müslümanların uÄŸradığı soykırım ÅŸiddetle kınanmaktadır. Ä°slam ülkeleri ve insan haklarından söz eden herkes çözüm konusunda harekete geçmelidir. Mayanmar’daki yeni hükümet Rohingya Müslümanların kimliklerinin tanınması ve temel insan haklarının iadesi bir an önce temin edilmelidir. Nepal’da Müslümanlara karşı uygulan baskı ve dayatmaların kaldırılması için Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatının gayret göstermesi tavsiye edilmektedir. Moro Ä°slami KurtuluÅŸ Cephesi(MILF) önderliÄŸinde Filipinler hükümeti ile yürütülen barış süreci desteklenmeli, Ä°slam ülkelerinden gerekli destek saÄŸlanmalıdır. Çin’de DoÄŸu Türkistan Müslümanları üzerindeki baskının kaldırılması gerekmektedir. Çin, bu meselenin baÅŸka ülkeler tarafından müdahale edilmesine izin vermemek için Çin’deki Müslümanların Çinlilerin sahip olduÄŸu aynı haklara sahip olması gerekmektedir.
İslam Ülkeleri Ekonomik Ortaklıklar Kurmalı
Ä°slam ülkeleri ekonomik tam bağımsızlık için adil gelir dağılımını saÄŸlamalıdır. Ä°ÅŸsizlik problemini birlik halinde çözmelidir. Gerçek kalkınma için coÄŸrafi ve beÅŸeri kaynaklarımızı bir araya getirecek ortaklık sistemi geliÅŸtirilmeli ve hükümetlerin ekonomik entegrasyona dönük kalkınma politikaları teÅŸvik edilmelidir. Uluslararası açlığı önlemek için kurulan Dünya Gıda Örgütü 70 yıldır açlığı önleyemedi. Bu baÅŸarısızlık tesadüfen olamaz. Küresel sistem çatışmacı karakterinden dolayı hiçbir insani problemi çözemez. Bu ancak yönetimde “Tevhid ve Adalet”, ekonomide ise “Hakça Paylaşım Düzeni” ile saÄŸlanır.
Etnik Ve Mezhepsel Çatışmalara Son Verilmeli
İslam toplumları ancak devletler düzeyinde bir araya gelirse birlik mümkün olabilir. Irkçı emperyalizme karşı İslam dünyasının güçlü olması için daima birlikte hareket edilmesi gerekmektedir. İslam dünyasındaki yerel, etnik ve mezhepsel çatışmalar, emperyalist güçlerin İslam âleminin bir araya gelmesini engellediği fark edilerek durdurulabilir. Bu sayede, uluslararası sistemin, insan hakları, demokrasi, özgürlükler gibi kavramları Müslümanların aleyhine kullanılmasının önüne geçilmelidir.
Türkiye, İran, Pakistan Çözüm Üretmeli
Libya, Somali, Yemen, Irak ve Suriye içindeki çatışmaların bir an önce son bulması, ülkelerin birlik ve bütünlüğünün korunması için bütün Müslümanların gayret göstermesi gerekmektedir. Türkiye, İran, Pakistan ve diğer İslam ülkeleri çözüm için gayret sarf etmeli, Müslüman ülkelerin bir araya gelerek kendi prensiplerinden hareketle çözüm üretmeleri gerekmektedir.
Keşmir Ve Yukarı Karabağ Meselelerine Çözüm Aranmalı
KeÅŸmir ve Yukarı KarabaÄŸ meselesi, Ä°slam dünyasının kronikleÅŸmiÅŸ sorunlarından birisidir. Bu son krizde baÅŸta Ä°Ä°T (Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı) olmak üzere, Türkiye, Türkmenistan, Kazakistan ve Pakistan’ın KeÅŸmir ve Azerbaycan’dan yana koyduÄŸu güçlü destek, Ä°slam dünyasının bu tür krizlere kayıtsız kalmayacağının önemli göstergelerinden biri olarak görülmüştür. Ä°slam dünyası bu süreci desteklemektedir.
Kıbrıs Milli Davadır
Kıbrıs, sadece Türkiye’nin deÄŸil, Ä°slam dünyasının da bir meselesidir. Kıbrıs Peygamber Efendimiz (S.A.S.)’in bize bir emanetidir. Kıbrıs, tüm Ä°slam dünyasını içine alan milli bir davadır ve ondan vazgeçilemez.
Kırım Tatarları Anavatanlarında Hür Yaşayabilmeli
Kırım Özerk Yönetiminin Rusya tarafından ilhakı kabul edilemez. Kırım Tatar Müslümanlarının kendi anavatanlarında hür bir şekilde yaşamaları sağlanmalıdır.
2017’de Kadınlara Özel Toplantı Kararı
Siyasal birikim ve fikri müktesebat açısından kadın olgusu, bir manevi kalkınma olgusu olarak, kurulmak istenen adalet, barış ve huzur getirecek yeni dünyanın organizasyon şemasında mutlaka yerini almalıdır. 2017 yılı Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kadın Kuruluşları toplantısı yapılması hususunda tavsiye kararı alınmıştır.
Çözüm Önerisi
Ülkelerimizde ve dünyada barış, öncelikle Müslümanların birliği ile sağlanmalıdır. Farklılıklarımızla değil, kendi inancımız ve değer ölçülerimiz etrafında ittifak ederek yeniden kardeş olma bilinci elde edilmelidir.Mezhepçilik ve aşırı zorlama yorumlara dayalı din anlayışlarının beslediği çatışmalar, şiddet ve kaos atmosferi kabul edilemez. İslam coğrafyasında barış, ancak Müslümanların kendi aralarında birlik olmalarıyla gerçekleştirilebilir.
Hak ve Adalet eksenli “Yeni Bir Dünya” yeniden inÅŸa edilmelidir. Küresel yardımlaÅŸma ve dayanışmayı esas kabul eden hak ve adalet merkezli yeni bir dünyanın inÅŸasında Tevhid ve adalete inanan ve peygamberleri rehber kabul eden Müslümanlar aktif rol almalıdır.
Müslümanların aralarındaki problemleri çatışma ya da savaşla değil, barış ve kardeşlik hukuku ile çözmelidir. Kardeş Müslüman ülkeler arasında hakemlik ve arabuluculuk yapacak bir mekanizma kurulmalıdır. Müslümanların problemlerinin çözümü diğerlerini ötekileştiren Batı medeniyet anlayışına terk edilemez.
Gelişmekte Olan Sekiz Ülke (D-8) Teşkilatı, yeryüzünde sömürüyü, adaletsizliği, eşitsizliği ve baskıyı kaldırmak için kurulmuş küresel bir barış ve dayanışma teşkilatıdır. D-8 Teşkilatı, bütün insanların dünyanın nimetlerinden adalet ölçüleri içinde birlikte yararlanmalarını amaçlamaktadır.
Kaynak : Milli Gazete
Henüz yorum yapılmamış.