Sosyal Medya

Dünya

Putin'den Türkiye'ye barış mesajı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yunanistan’ın başkenti Atina’da Türkiye ile ilişkiler konusunda önemli mesajlar verdi.



Yunanistan BaÅŸbakanı Aleksis Çipras’la görüşmesinin ardından iki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Putin, Türk hava sahasını ihlal ettiÄŸi gerekçesiyle düşürülen Rus jetinin ardından gerilen Ankara-Moskova iliÅŸkilerine dair açıklamalar yaptı.

‘TEMAS HALÄ°NDEYÄ°Z’

Ancak özür ve verilen zararın tazmin edileceÄŸi açıklaması bir türlü gelmiyor. Türkiye ile iliÅŸkilerin normalleÅŸtirilmesini biz de istiyoruz. Fakat iliÅŸkilerimizi bozan taraf biz deÄŸiliz. Dolayısıyla ilk adımı Ankara’nın atması gerekiyor.

Ayrıca ÅŸunu da söylemek isterim. Geride bıraktığımız onlarca yılda Rusya olarak Türkiye ile yakın iliÅŸki kurmak için büyük çabalar sarf ettik. Durup dururken tüm bu kazanımları bir çırpıda yok edecek adımın niye atıldığını hâlâ anlamış deÄŸilim. Uçağımız vurulmakla kalmadı, paraşütle atlamayı baÅŸaran pilotumuz yerden açılan ateÅŸle öldürüldü. Özellikle bu son söylediÄŸimin uluslararası hukuka göre savaÅŸ suçu sayıldığını da hatırlatmak isterim. DiÄŸer taraftan ÅŸimdi ‘Olan oldu’ demek kalıyor.

Günümüzde Türk tarafıyla farklı kanallar kullanılarak devamlı temas halindeyiz. Birtakım somut adımlar atmalarını beklediÄŸimizi çok iyi biliyorlar. Ancak ÅŸimdilik böyle bir adım atılmıyor” ifadelerini kullandı.

Putin Suriye’deki Kürtlerin durumuyla ilgili, “Rusya, Suriye’deki Kürt meselesi çözümüyle uÄŸraÅŸmıyor. Bu bizim iÅŸimiz deÄŸil. Konu Kürt halkının topluca yaÅŸadığı bölgeler ve o ülke yönetiminin iÅŸi” dedi. Bulgaristan’ın, ABD ve AB’nin baskıları nedeniyle kabul etmemesi yüzünden “Güney Akım” boru hattı projesini durdurmak zorunda kaldıklarını söyleyen Putin, “Ardından Türkiye üzerinden geçecek bir proje önerdik. Bugün bir sır açıklayacağım. Türk ortaklarımız önce komisyon fiyatlarının deÄŸiÅŸtirilmesini ÅŸart koÅŸtular. AnlaÅŸabilirdik ama daha sonra bu projeyi kimse desteklemedi” dedi.

Kaynak: AjansHaber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.