Sosyal Medya

Güncel

FP iddiası; İran ve Taliban IŞİD'e karşı birlikte

Ortadoğu'da etki alanını genişleten IŞİD'e karşı İran ve Taliban'ın Afganistan'da işbirliği yaptığı öne sürüldü. Foreign Policy'de yer alan bir analize göre, Suriye-Irak merkezli örgüt, eski düşman Taliban ve İran'ı müttefik haline getirdi



Afganistan'da IŞİD'in etkilerinin artmasına karşı İran ve Taliban'ın işbirliğine gittiği iddia edildi. Bu iddia Foreign Policy yazarı Yochi Dreazen'e ait.

Drozen 'İran ve Taliban, Afganistan'a karşı takım kuruyor' adlı yazısında Afganistan ile İran arasındaki 572 kilometrelik sınırın hem İran'ın hem de Taliban'ın varlığı açısından önem taşıdığını belirtiyor. Drozen yazısında şu ifadelere yer veriyor.

"İran siyasileri uzun yıllar Afganistan Talibanı'nı sünni bir militer örgüt olarak gördü. Bu yüzden Sovyetlerin Afganistan'ı işgal ettiğinde Sovyetlere destek verdi. 2001'deki ABD'nin Afganistan işgalinde de bu durumun aynısı yaşandı. Ancak İran artık Afganistan'da en az 3 bin askeri olan IŞİD'i gördükten sonra Taliban'la uzlaşmaya hatta ortak hareket etmeye çoktan hazır gözüküyor."

GeçtiÄŸimiz aylarda, Taliban heyeti Tahran’a gitmiÅŸti. Hasan Ruhani yönetimi ziyaretten haberdar olmadığını öne sürerken Devrim Muhafızları’na yakın bir haber ajansı ziyaretin gerçekleÅŸtiÄŸini bildirmiÅŸti. Öte yandan Amerikan drone saldırısında öldürülen Taliban lideri Mıolla Ahtar'ın da iki kez Ä°ran'a gittiÄŸi ortaya çıkmıştı. 

Ziyaretlerle ilgili yorum yapan analistler, İran'daki güvenlik ve askeri yetkililerin, görünen resmi hükümet politikasına aykırı olarak Afganistan Talibanı ile müzakere kararı almış olabileceğini gösterdiğini bildirmişlerdi.

Drozen ayrıca, ABD'nin yakında görev süresi dolacak olan Barack Obama'nın Afganistan'dan tamamen çekilmeyi düşündüğünü ancak IŞİD'in bölgede güçlenmesinin ardından bu kararı askıya aldığını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.