Sosyal Medya

Güncel

ABD: YPG ile çalışmaya devam edeceğiz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, YPG'ye ilişkin 'Bazı bağların olduğunu göz ardı edemeyiz, kategorik olarak hiçbir bağ yok diyemeyiz fakat YPG, PKK’dan farklı bir oluşumdur' dedi.



Toner, günlük basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine PKK ve Suriye uzantısı PYD'nin silahlı kanadı YPG arasındaki ilişki hakkında değerlendirmelerde bulunan Toner, "Bazı bağların olduğunu göz ardı edemeyiz, kategorik olarak hiçbir bağ yok diyemeyiz fakat YPG, PKK'dan farklı bir oluşumdur" ifadesini kullandı.

YPG'nin, coÄŸrafi olarak farklı bir bölgede bulunduÄŸunu dile getiren Toner, "Daha önce söylediÄŸimiz gibi, Suriye'nin kuzeyinde etkili bir ÅŸekilde DAEÅž'e karşı savaşıyorlar” diye konuÅŸtu.

Türkiye'nin konuya ilişkin kaygılarını anladıklarını belirten Toner, şunları kaydetti:

“DAEÅž ve Suriye'nin kuzeyindeki kaygılarının yanı sıra, Türkiye ile bu konuyu konuÅŸmaya devam ediyoruz. Sınır güvenliÄŸinin saÄŸlanması ve Türkiye ile iliÅŸkilerimizi güçlendireceÄŸini düşündüğümüz diÄŸer konular hakkında birlikte çalışmaya devam edeceÄŸiz. Fakat Türkiye, DAEÅž'e karşı oluÅŸturulan koalisyonların bir parçasıdır. Etkili bir üye olmaya devam etmektedir ve Türkiye'nin desteÄŸinde memnuniyet duyoruz.”

Toplantıda ayrıca, Toner'e, ABD askerlerinin terör örgütü YPG'nin armasını takmalarına ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun söylediği, "O zaman onlara tavsiyemiz Suriye'nin diğer bölgelerine gittikleri zaman DAEŞ'in, El-Nusra'nın, El-Kaide'nin armasını taksınlar" şeklindeki sözleri hatırlatıldı.

Bunun üzerine Toner, ABD'nin YPG'yi PKK ile eÅŸit tutmadığını belirterek, “YPG'nin Suriye'nin kuzeyinde DAEÅž'e karşı etkili bir güç olduÄŸunu düşünüyoruz ve operasyonel destek ve tavsiye ÅŸeklinde destek vermeye devam edeceÄŸiz” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Toner şöyle devam etti:

“Türkiye YPG hakkındaki düşüncelerini açık bir ÅŸekilde söyledi. Biz de aynı ÅŸekilde söyledik, Türkiye'nin kaygılarını anlamakla birlikte, üstün baÅŸarı göstererek Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDF) bir parçası olarak YPG ile çalışmaya devam edeceÄŸiz.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.