Sosyal Medya

Güncel

Putin enerji gündemiyle Atina'da

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin beraberinde kalabalık bir heyet ve enerji merkezli bir gündemle, Atina’ya gitti



Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, DışiÅŸleri Bakanı, Enerji, Taşımacılık, Kültür ve Kalkınma, Tarım Bakanları ve Hükümet Sözcüsü eÅŸliÄŸinde Atina’ya geldi. Putin’in yanında Gazprom ve Rosneft ÅŸirketlerinin müdürleriyle birçok iÅŸadamı var. Eleftherios Venizelos Havaalanında Rus ziyaretçileri Savunma Bakanı Panos Kammenos karşıladı.

Yunanistan'a uzun bir aradan sonra ziyaret gerçekleştiren Putin'in gündeminde enerji projeleri ve AB ile ilişkiler var. Putin'in beraberindeki heyette Rosneft ve Gazprom'un üst düzey yöneticileri ağırlıkta. Enerji Bakanı Novak da Putin'e eşlik ediyor. Görüşmelerde kültürel planda işbirliği, Ortodoks birliği boyutunda atılacak yeni adımlar ve ikili ticari ilişki de görüşülecek. Ağırlıklı olarak Avrupa'ya nakli hedeflenen enerji için güneyden yeni bir hat açılması ve bununla birlikte AB ile Rusya arasındaki ilişkilerin düzeltilmesinde Yunanistan'ın oynayabileceği rol görüşülecek.

BORU HATLARI 

Ziyaretin ekonomi ayağında Rus doÄŸalgazını Bulgaristan, Yunanistan ve Ä°talya üzerinden Avrupa’ya aktarmayı öngören alternatif boru hattı projesini ele almak üzere Rusya­ Yunanistan­ Ä°talya çalışma grubunun üçüncü toplantısı yapılacak.

Elde edinilen bilgilere göre Bulgaristan’ın toplantıya katılmaması bekleniyor. Bulgar hükümetinin ilgili projeyle ilgili büyük baskılara maruz kaldığı belirtilirken, bu durum da projeyi riske sokuyor.

Bunun yanı sıra Ruslar Yunanistan Elektrik Kurumu’na (DEÄ°) yatırım yapma konusuyla da yakından ilgileniyor. Belozerov’un Atina’ya gelecek olması ise Yunanistan Demiryolları (TRENOSE) özelleÅŸtirmesiyle de Rusların yakından ilgilendiÄŸine iÅŸaret ediyor.

PUTÄ°N'Ä°N PROGRAMI

Vladimir Putin ilk önce CumhurbaÅŸkanlık Konağı’nda CumhurbaÅŸkanı Prokopis Pavlopulos ile, sonra da Maksimu Konağı’nda BaÅŸbakan Aleksis Çipras ile görüşecek. Onuruna düzenlenen iÅŸ yemeÄŸinden sonra iki lider basın mensuplarına açıklamalarda bulunacaklar. Görüşmelerde iki tarafı ilgilendiren ekonomik konular ele alınacak ve anlaÅŸmalar imzalanacak. 19.25’te Bizans Müzesi’ni ziyaret edecek olan Putin’e Çipras eÅŸlik edecek.

Rus CumhurbaÅŸkanı geceyi Atina’nın güneyinde bulunan Kavuri Bölgesinde geçirecek, bu yüzden PerÅŸembe sabahından beri bölge polis çemberine alındı. Aynı ÅŸekilde Cumartesi sabahı Aynaroz’u ziyaret edeceÄŸinden, bütün bölge polis denetimi altına alındı. Aynaroz’ta yaklaşık beÅŸ saat kalması beklenen Putin, Ayios Panteleimon Rus Manastırı’nı da ziyaret ettikten sonra Selanik Makedonya Havaalanına doÄŸru yola çıkacak ve 20.45’te Yunanistan’dan ayrılacak.

KADINLARA YASAKLANAN AYNAROZ

Yunanistan’ın Halkidiki Yarımadası’nda yer alan Ayion Oros (Türkçedeki adıyla Aynoroz/Aynaroz) ‘kutsal tepe’ anlamına geliyor. Bu özerk bölgede yirmi manastır bulunuyor ve iki binden fazla keÅŸiÅŸ yaşıyor. Bin yıllık bir geçmiÅŸ olan Aynoroz manastırlarının kapıları, farklı dinlerden ziyaretçilere de açık.

Resmi adı Aynoroz Özerk KeÅŸissel Devleti, Yunanistan toprakları içinde 390 km² alanda özerk bir devlet yönetimi vardır. Yüzyıllardır özerkliÄŸini korumuÅŸtur. Yaklaşık 1045'ten beri bölgeye bir tane bile kadın girmemiÅŸtir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.