Sosyal Medya

Güncel

HDP'den tekke ve zaviyelerin açılması için teklif

HDP'li Müslüm Doğan tekke ve zaviyeleri yasaklayan kanunun kaldırılması için teklif verdi



HDP Ä°zmir Milletvekili Müslüm DoÄŸan, "Tekke ve Zaviyeler Kanunu'nun kaldırılmasındaki talebimizde gaye, dedelik üzerindeki yasağın kaldırılmasıdır." dedi.

DoÄŸan, TBMM'de düzenlediÄŸi basın toplantısında, 24 Mayıs'ta 677 Sayılı Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Bir Takım Unvanların Men ve Ä°lgasına Dair Kanunun yürürlükten kaldırılmasına iliÅŸkin tekliflerini TBMM BaÅŸkanlığına sunduÄŸunu söyledi.

Bugüne kadar yaptıkları yasama faaliyetlerini görmezden gelen bazı medya organlarının kendisi hakkında, "gericiliÄŸi öne çıkarttıkları" yönünde bir algıyı yaygınlaÅŸtırmaya çalıştığını savunan DoÄŸan, şöyle devam etti:

"Bizleri gericilikle eÅŸdeÄŸer kılma çabaları son derece trajiktir. Bizlere gericilik kılıfı giydirmeye çalışanlar kendi baÅŸlarına geçirdikleri at gözlüklerinden kurtulmalıdırlar. Alevilerin inanç önderliÄŸi konumunda olan dedelik, Tekke ve Zaviyeler Kanunu ile yasaklanmıştır. Tekke ve Zaviyeler Kanunu'nun kaldırılmasındaki talebimizde gaye, dedelik üzerindeki yasağın kaldırılmasıdır.

Bizim laiklikten anladığımız esas konu tüm inançların özgürleÅŸmesi meselesidir. Ä°nançların özgür olmadığı bir ülkede laiklik olmaz. Biz, bu yasanın Alevileri kapsamasını istedik. Türkiye laik bir ülke deÄŸil zaten. Bugün siyasal Ä°slam devlet ideolojisine dönüşmüştür. Demek ki 677 sayılı yasa bunları engelleyememiÅŸ."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.