Sosyal Medya

Ekonomi

Kredi kartı bilgileri sosyal medyadan satılıyor

Kendilerini çağrı merkezi çalışanı olarak tanıtan kişiler, sosyal medyada oluşturdukları sayfalardan milyonlarca kredi kartı bilgisini satışa çıkardı



50 milyona yakın vatandaşın nüfus kayıtlarının ve adreslerinin internete düşmesinin ardından şimdi de çağrı merkezi skandalı patlak verdi.

Kendilerini sosyal medyada çaÄŸrı merkezi çalışanı olarak tanıtan kiÅŸiler, buradan milyonlarca kiÅŸinin kredi kartı bilgilerini satmaya baÅŸladı. 16 haneli kredi kart numarası, kartın son kullanım tarihi ve arkadaki güvenlik numarasını paylaÅŸan kiÅŸiler tek kullanımlık alışveriÅŸ imkanı da tanıyor. Bu kiÅŸiler daha çok sosyal medyada kurdukları ‘ÇaÄŸrı merkezi data paylaşım’ sayfalarında iletiÅŸim kuruyor. Paylaşımlarda en pahalı listelerin ise ‘2016 güncel kart bilgileri’ olduÄŸu gözleniyor.

Bugün kayıtlı ve resmi olarak 100 bine yakın kişi çağrı merkezlerinde istihdam ediliyor. Bir de merdiven altı çalışan şirketler bulunuyor. Bu kişiler daha çok telefonla satış yapanlar oluyor. Sağlık sigortasından dini ürünlere, akıllı telefonlara, tatil paketlerinden zayıflatıcı ilaçlara kadar birçok farklı alanda ürün satılıyor. Bu işlemlerde kredi kartı bilgilerini veren bazı kişiler dolandırıcıların da ağına düşüyor. Tüm kart bilgileri kayıt altına alınıyor. Bunların yanı sıra sosyal medya hesaplarında kendilerini banka ve GSM şirketlerinde çağrı merkezi çalışanı olarak tanıtan kişiler de yer alıyor. Bu kişiler en güncel kart bilgilerini sattıklarını iddia ediyor. Oluşturulan listelerin milyonlarca kartı kapsadığı belirtiliyor.

1000 KİŞİ 500 LİRA

Listelerde gerçek kiÅŸilerin telefon numaraları ve kart bilgileri yer alıyor. Ä°nternet üzerinden satılan bu listelerde 1000 kiÅŸilik bir listenin fiyatı 500 lira. Ancak bazı kiÅŸiler, tek kullanımlık satışlar da yapabiliyor. BaÅŸka bir kiÅŸiye ait olan kredi kartı ile istediÄŸiniz ürünü satın alıp adresinize teslim ediyorlar. Tek kullanımlık satışlarda ise daha çok cep telefonu gibi pahalı ürünler talep ediliyor. Konuyla ilgili uzmanlar, bu kart bilgilerinin yüzde 90 güncel olduÄŸunu belirtiyor. Sosyal medyada demo olarak yer alan listelerden ulaÅŸtığımız bir kiÅŸi de kart bilgilerinin doÄŸru olduÄŸunu ve başından kredi kartı dolandırıcılığının geçtiÄŸini anlattı. Listede adı yer alan kiÅŸi, “Bir kaç ay önce beni bankadan aradılar. ‘Bir internet sitesinden alışveriÅŸ yaptınız, iÅŸlemi onaylıyor musunuz’ diye sordular. Kabul etmedim. Hâlâ internette bazı yerlerde cep telefonum olduÄŸu belirtiliyor” dedi.

ÇAĞRI MERKEZLERİNE SIKI DENETİM ŞART

ÇaÄŸrı merkezlerinin sayısının hızla arttığı Türkiye’de uzmanlar bu alanda denetimlerin yetersiz kaldığını dile getiriyor. Ä°stanbul baÅŸta olmak üzere Anadolu’da da sayıları hızla artan merdiven altı çalışan çaÄŸrı merkezlerinin kiÅŸilerin bilgilerini toplayıp 3’üncü kiÅŸilere sattığını iddia ediliyor. Bu alanda yapılan takip ve incelemelerin sonucunda da yasal yaptırımların yetersiz olduÄŸunu savunan uzmanlar, “Milyonlarca kiÅŸinin bilgileri internette satılıyor. Bu iÅŸi yapan kiÅŸiler milyonlar kazanıyor” dedi.

100 BİNE YAKIN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Türkiye’de çaÄŸrı merkezi sektörünün pazar büyüklüğü 2015 yılında 3.6 milyar TL’yi geçti. ÇaÄŸrı merkezlerinin faaliyet gösterdiÄŸi il sayısı 50’yi buldu. Bugün sektörde istihdam edilen kiÅŸi sayısı ise 100 bine yaklaşıyor. Sektörde istihdam edilen kiÅŸilerin yüzde 63’ünün Ä°stanbul, Ankara ve Ä°zmir’de istihdam ediliyor. Buralarda çalışanların yüzde 5’i 18-20, yüzde 34’ü 21-24, yüzde 39’u 25-29 yaÅŸ aralığında. Yüzde 21’i ise 30 yaÅŸ ve üzerinde. Ayrıca, yüzde 30’u lise mezunu, yüzde 36’sı üniversite mezunu ya da öğrencisi, yüzde 32’si ise yüksekokul mezunu. Sektörde tam zamanlı çalışan müşteri temsilcilerinin oranı ise yüzde 99’dur. ÇaÄŸrı merkezleri, telekomünikasyon, finans, taşımacılık-lojistik, toptan-perakende, elektronik-biliÅŸim, saÄŸlık, otomotiv, kamu gibi birçok sektöre hizmet veriyor.

İNTERNETTE GÜVENLİ ALIŞVERİŞİN İPUÇLARI

Ä°nternette kart bilgileri yer alan kiÅŸiler daha çok ‘çaÄŸrı merkezleri’ aracılığıyla yapılan satışlarda bilgilerini kaptırıyor. Ancak internetten alışveriÅŸ yaparken de dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar da bulunuyor. Bu maddeler ise şöyle sıralanıyor:

* Künyesinde ticari unvanı bulunan siteler alışverişte öne çıkıyor.

* Uzun yıllardır e-ticaret alınında hizmet veren siteleri tercih edin.

* Bir internet sitesi alışveriÅŸ sırasında “anne kızlık soyadı” gibi ekstra bilgi talep ediyorsa, bu siteden uzak durun.

* Ödeme sayfalarındaki güvenlik amblemleri de çok önemli.

* Ödeme sayfalarında güvenlik kilidi olmasına dikkat edilmeli.

* Sipariş sonrası gelen telefonda ve ekstra bilgi talep ediliyorsa kesinlikle paylaşmayın.

Kaynak: Hürriyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.