Sosyal Medya

Güncel

Alman-Suudi dışişleri bakanları Suriye'yi görüştü

Almanya ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları, Suriye'de çözüm geliştirilememesinden endişeli olduklarını belirterek, insani yardımlar için ortak çalışmalar yürüteceklerini bildirdi.



Almanya DışiÅŸleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Suriye’de siyasi çözüme giden yolda henüz baÅŸarı saÄŸlanamamasından dolayı endiÅŸe duyulduÄŸunu, ancak bunun mümkün olması için durmadan çalışacaklarını taahhüt ettiklerini söyledi.

Steinmeier, Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanı Adil el-Cübeyr ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Suriye’deki insanlara yardımların ulaÅŸması konusunda iyileÅŸmeler saÄŸlandığını belirtti.

Uluslararası yardım kuruluşlarına ait kamyonların, yardımların daha önce gitmediği bir çok yere girdiğini, kamyonların giremediği bölgelere de yardımların havadan ulaştırıldığını ifade eden Steinmeier, bu şekilde daha önce yardım alamayan yaklaşık 800 bin kişinin söz konusu insani yardımlardan faydalandığının tahmin edildiğini kaydetti.

Steinmeier, bunun bir başarı olduğunu, ancak insanların acı çekmeye devam ettiğinden dolayı bu yardımların da yetersiz kaldığını ifade etti.

Münih’te ÅŸubat ayı başında Suriye’de geçici ateÅŸkes anlamına gelen çatışmasızlık anlaÅŸmasına varıldığına iÅŸaret eden Steinmeier, "Siyasi çözüme giden yolda henüz baÅŸarı saÄŸlayamadığımız gerçeÄŸi hepimizi endiÅŸelendiriyor. Ancak bunun mümkün olması için durmadan çalışacağımızı taahhüt ediyoruz." dedi.

AteÅŸkesin sürekli ihlal edildiÄŸini özellikle Halep ve Åžam civarında gerilimin arttığını anımsatan Steinmeier, ateÅŸkesin kalıcı olması için Rusya ve ABD’nin yoÄŸun görüş alışveriÅŸinde bulunduÄŸunu, gelecek günlerde bir sakinleÅŸmenin yaÅŸanacağını ümit ettiÄŸini kaydetti.

Özellikle muhalefetin siyasi çözüm dışında bir alternatifin olmadığına ikna edilmesi gerektiÄŸini vurgulayan Steinmeier, siyasi çözüm konusunda baÅŸlanacak müzakerelerin “güç deÄŸiÅŸimi” anlamına geleceÄŸini, gelecek müzakere sürecinde bu geçiÅŸin nasıl organize edileceÄŸinin ele alınacağını belirtti.

Steinmeier, muhalefetin böyle bir sinyali beklediğini, bunu da anlayışla karşıladıklarını kaydetti.

Suudi Arabistanlı mevkidaşıyla Yemen’deki durumu da ele aldıklarını ifade eden Steinmeier, Yemen’de ateÅŸkesin saÄŸlanmasından memnuniyet duyduÄŸunu ve burada siyasi çözüme giden yolun açılmasını ümit ettiÄŸini ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.