Sosyal Medya

Güncel

Suruç saldırısında bir ihmal daha

İddinameye göre Emniyet Müdürlüğü, patlamanın meydana geldiği caddesinin de bulunduğu pek çok alanda üst arama yapma yetkisi aldığı halde, bunu uygulamadı



Suruç'ta 33 kiÅŸinin ölümüne sebep olan IŞİD saldırısına iliÅŸkin Ä°lçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal hakkında ‘görevi kötüye kullanmak' suçundan dava açıldı. Ä°ddinameye göre Emniyet Müdürlüğü, patlamanın meydana geldiÄŸi caddesinin de bulunduÄŸu pek çok alanda üst arama yapma yetkisi aldığı halde, bunu uygulamadı.

Hürriyet'ten Ä°smail Saymaz'ın haberine göre Åžanlıurfa ValiliÄŸi'nin aldığı kararla, ‘Suruç'ta yaÅŸanması muhtemel olayların önlenmesi için' saldırının bir gün öncesinden itibaren uygulanmak üzere takviye kuvvet gönderdiÄŸi belirlendi. Ayrıca aynı kararda, "Tüm personel meydana gelebilecek canlı bomba saldırıları vb. konulara karşı görev yerlerinde dikkatli, duyarlı ve müteyakkız bulunacaktır" denildiÄŸi ortaya çıktı.

Suruç'ta 20 Temmuz 2015'te ölen Hatice Ezgi Sadet'in ailesinin ÅŸikayeti üzerine Suruç Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Ä°lçe Emniyet Müdürlüğü'nün talebi ve Sulh Ceza Mahkemesi'nde alınan kararla Onbirnisan caddesinin de bulunduÄŸu pek çok cadde ve sokakta, bu patlamadan önce, 8 Temmuz 2015-8 AÄŸustos 2015 arasında 24 saat esasına göre ‘milli güvenlik ve kamu düzeninin, baÅŸkalarının hak ve hürriyetinin korunması, suç iÅŸlenmesinin önlenmesi, taşınması ve bulundurulması yasak olan her türlü silah, patlayıcı madde ve eÅŸyanın tespiti amacıyla kiÅŸilerin üstlerinde, aracında Adli ve Önleme Aramaları YönetmeliÄŸi'nin 19, maddesine göre önleme araması yapılmasına' karar verildiÄŸi halde gereÄŸinin yapılmadığı kaydedildi.

Ayrıca Åžanlıurfa Emniyeti'nin 17 Temmuz 2015 tarihli ‘Takviye Kuvvet' konulu yazısında, Suruç'ta ‘yaÅŸanması muhtemel olayların önlenmesi' için 19 Temmuz'dan itibaren uygulanacak tedbirler sıralanarak, şöyle denildi:

"Suruç'ta yaÅŸanması muhtemel olayların önlenmesi, müessif bir olayın yaÅŸanmaması amacıyla 19 Temmuz 2015 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar aldırılan emniyet tedbirleri aÅŸağıya çıkarılmıştır… Suruç Ä°lçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal aldırılan emniyet tedbirinden sorumlu olup il merkezinden görevlendirilen takviye kuvvet personeli ile ilçesinde yapacağı planlama dahilinde amirleri nezaretinde görevlendireceÄŸi 40 Çevik Kuvvet personeli ile 2 TOMA ve ÅŸortland araçları ile emniyet tedbirlerini alacaktır… Görev alan tüm personel meydana gelebilecek canlı bomba saldırıları vb. konulara karşı görev yerlerinde dikkatli, duyarlı ve müteyakkız bulunacaktır."

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAKTAN YARGILANACAK

Bu nedenle Yapalıal'ın, ‘Amara Kültür Merkezi önünde ve çevresinde 20 Temmuz 2015'te gruba yönelik dışarıdan gelmesi muhtemel saldırılara karşı her türlü patlayıcı madde ve eÅŸyanın tespiti amacıyla kiÅŸilerin üstünde ve eÅŸyalarında önleme araması yaptırmadığı ve böylece yeterli güvenlik tedbirini almadığı' ifade edildi.

Şanlıurfa Valiliği'nin 20 Kasım 2015'te verdiği soruşturma izni üzerine ifadesi alınan Yapalıal, ihmali olmadığını savunarak, suçlamaları reddetti. Yapalıal hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesine göre 'görevini kötüye kullanmak' suçundan dava açıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.