Sosyal Medya

Güncel

Arılar terörle mücadele için eğitilecek

Patlayıcı ve narkotik maddelerin saptanması için köpeklerden sonra arılar da eğitilecek. Köpeklerin eğitiminin yaklaşık 6 ay sürerken arılarda ise bu süre 15-30 dakikaya indiği belirtildi.



Uyuşturucu madde kaçakçılığı ile terörizmin tespit ve önlenmesinde teknolojinin yanı sıra koku alma yeteneği güçlü hayvanlardan da yararlanılıyor. Araştırmacılar, bal arılarının bu özelliğini kullanmaya yönelik ABD ve İngiltere'de çalışmalar yürütüyor.

ODTÃœ Teknokent bünyesinde Ar-Ge çalışmaları yürüten ODTÃœ Biyoloji Bölümü'nden Babür Erdem ve Okan Can Arslan ile Havacılık ve Uzay MühendisliÄŸi Bölümü'nden TuÄŸrul Akpolat da Patlayıcı ve Narkotik Madde Saptaması için Bal Arısı Kullanılarak Biyosensör GeliÅŸtirilmesi Projesi'yle Türki̇ye Bi̇li̇msel ve Teknoloji̇k AraÅŸtırma Kurumunun (TÃœBÄ°TAK) Bireysel Genç GiriÅŸim Programı'ndan yararlanmaya hak kazandı.

KÖPEKLERİN EĞİTİMİ 6 AY, ARILARINKİ 15-30 DAKİKA

 Genç giriÅŸimciler, mevcut araÅŸtırmalardan farklı olarak ilk defa bal arıları kullanılarak hem narkotik madde hem de patlayıcı tespiti yapılmasını saÄŸlamayı amaçlıyor.

Projeye göre, patlayıcı ve narkotik maddelerin saptanması için bal arıları kullanılarak mevcut elektronik dedektörlerden bin kat daha hassas portatif dedektör geliÅŸtirilecek. Cihaz, dedektör köpeklerle karşılaÅŸtırıldığında her ortamda kolayca kullanılabilecek, profesyonel personel gereksinimini ortadan kaldıracak ve çok daha uygun maliyetli olacak. Köpeklerin eÄŸitimi yaklaşık 6 ay sürerken arılarda bu süre 15-30 dakikaya iniyor. Ayrıca köpekler kalabalık, stres gibi koÅŸullardan olumsuz etkilenebiliyor ve alışkın oldukları kiÅŸilerle birlikte görev yapabiliyor.

Arılar birçok narkotik ve patlayıcı maddeye klasik koşullandırma yöntemleriyle tepki vermek üzere eğitilecek. Bu eğitim 5 dakikadan kısa sürede kolayca uygulanabilecek. Ayrıca arıları optimum koşullarda tutacak ve görüntü işlemeyle koşullandırıldıkları maddeleri algıladıklarında verdikleri tepkiyi tespit edecek portatif elektronik cihaz üretilecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.