Sosyal Medya

Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu: Erken seçime hazırız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı televizyon programında gündemi değerlendirdi... Kan dökme sözlerine açıklık getiren Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemi konusunda gerekirse sokaklara inebileceklerini söyledi.



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündemdeki konuları değerlendirdi.

Katıldığı televizyon programında konuşan Kılıçdaroğlu, hükümeti terör konusunda sert sözlerle eleştirirerek 'Dokunulmazlıklar da kalktı şimdi terörü bitirin' diye konuştu.

"TOMALARINIZLA, SÄ°LAHLARINIZLA..."

BaÅŸkanlık sistemi konusunda kan dökme sözlerine açıklık getiren KılıçdaroÄŸlu, 'TOMA'larınızla, silahlarınızla bizi öldürerek getirebilirsiniz' açıklamasında bulundu. Partili CumhurbaÅŸkanlığı konusunda da müzakere etmeyeceklerini belirten KılıçdaroÄŸlu, bu konuda CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın yasalara göre hareket etmediÄŸini söyledi. 

 

Kılıçdaroğlu CHP'nin erken seçime hazır olduğunu da belirtti.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları;

DOKUNULMAZLIK YASASI İÇİN AYM'YE BAŞVURU TARTIŞMASI

Daha önce dokunulmazlıklar kalkacak dedik. AKP bazı düzenlemeler getirdi. Biz buna karşın kendi görüşlerimizi aktardık. Herhangi bir CHP'li milletvekili arkadaşımıza müdahale etmiş değilim.

Müdahale ederseniz bu doğru olmaz. Mİlletvekilinin iradesine ipotek koymuş olursunuz. Oyunuzu şöyle ya da böyle kullanın diye kimseye söylemedim. Git vicdanına göre oy kullan dedik. Ama AKP milletvekilleri kimin ne oy kullandığını öğrenmek için kabinlerin önünde beklediler.

Bu konuda parti AYM'ye gidemiyor, 110 milletvekili imzası gerekiyor. Ä°tiraz ettiÄŸimiz konulardan birisi de bakanların, baÅŸbakanın dokunulmazlıklarının kaldırılmamasıdır. Kalkacaksa hepsinin dokunulmazlığı kalkmalı. 

Biz anayasa aykırı olduÄŸunu biliyoruz. 110 milletvekili ile yapılacak baÅŸvurunun reddedilme olasılığı çok yüksek. Milletvekillerimiz normal mahkeme ve AÄ°HM'e baÅŸvurma hakkına da kavuÅŸacaklar, AYM kararının ardından. 

"YARGI SİYASİ OTORİTENİN TALİMATINA GÖRE HAREKET EDERSE..."

Burada üzerinde durduğumuz konu yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı. Yargı siyasi otoritenin talimatına göre hareket ederse büyük gölge düşürür.

TERÖRİST CENAZESİNE TAZİYE ZİYARETİ

Ben TBMM'nin Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri sırasında ölen bir teröristin evine taziye ziyaretinin doÄŸru olmadığını söyledim. TBMM üyesi olacaksınız, bütçeden alacaksınız ve askere, polise kurÅŸun sıkan birisinin taziyesine gideceksiniz. Asla olmaz. 

Parlamentoya hukukun üstünlüğünü saÄŸlamak için gelirsiniz. Terör örgütüne silah taşınmasını asla kabul etmeyiz. Bizim tek istediÄŸimiz ne yapılacaksa hukuk içinde yapılsın. Hukukta çifte standart yoktur. 

Bireysel olarak AYM'ye baÅŸvurmayacağım. 

"ÅžEHÄ°T CENAZELERÄ°NE SORUMLU BULDULAR"

AK Parti kendisine güveniyorsa, hangi vekilin dokunulmazlığının kaldırılmasını istiyorlarsa getirir bunu oylama yapılır. Bunu yapmadılar, hep yanlış sularda yüzdüler. Neden? Çünkü hergün ÅŸehit cenazesi geliyordu. Buna sorumlu buldular, anayasa. Anayasa ile dokunulmazlıkları bu yüzden kaldırdılar. 

Åžimdi gelen her ÅŸehit cenazesinin hesabını AK Parti'den soracağız. 

Terör örgütlerine yardım ve yataklık yapan yönetici kadrosuna sahip AK Parti. PKK bombaları yerleÅŸtirirken siz armut mu topluyordunuz. Bu devlet, bu hükümet neredeydi. Bunları sorduÄŸumuz için büyük rahatsızlık duyuyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar izledikleri yanlış politilalar nedeniyle baÅŸarı saÄŸlayamazlar. 

NE OLDU DA 14 YILDA TERÖR BU KADAR GÜÇLENDİ?

Geçenlerde PKK helikopter düşürdü. PKK'nın elinde 60'a yakın bu füzelerden olduÄŸu söyleniyor, umarız böyle bir ÅŸey yoktur. Bütün bunların sorumlusu kim? Biz miyiz? Biz hükümet deÄŸiliz. Bu iÅŸin sorumlusu bütün demokrasilerde ülkeyi yönetenlerdir. AK Parti ülkeyi tek başına 14 yıldır yönetiyor. Rahmetli Ecevit terör örgütünün liderini hapse attı. Ne oldu da terör bu kadar güçlendi 14 yılda. Bu kadar çok sayıda militan terör örgütüne katıldı.  

"DOKUNULMAZLIKLAR DA KALKTI, BİTİRİN BAKALIM ŞİMDİ TERÖRÜ"

Bütün bu hesapların, olayların altında baÅŸkanlık sistemi yatıyor. Sanki terörle mücadele ediyorlar. Terörle iÅŸbirliÄŸi yapıyorlar, mücadele etmiyorlar. Åžehrin ortasında trafik kontrollerine ses çıkaramayacaksınız, vergi toplayacaklar ses çıkarmayacaksınız ondan sonra da ben terörle mücadele ediyorum diyeceksiniz. Dokunulmazlıklar da kalktı bitirin bakalım ÅŸimdi ÅŸu terörü. Bunların kesinlikle niyeti yok. Onların tek derdi var, baÅŸkanlık sistemi. 

KAN DÖKME POLEMİĞİ

Biz demokrasiyi savunan bir partiyiz. Ä°nönü çok partili hayata geçmiÅŸ ve seçimle de iktidarı Demokrat Parti'ye devretmiÅŸ. Bugün geldiÄŸimiz noktada biz çok partili hayata geçerken bugün çok partili hayattan tek partili hayata geçiÅŸ çabaları var. Diyorlar ki baÅŸkanlık sistemine geçeceÄŸiz. En iyi uygulayan Amerika ve baÅŸkan en zayıf halka. Eyaletlerin kendi yasaları var. BaÅŸkanlık sistemi eyaletlerin olduÄŸu çok parçalı bir yapıdır. Dünyanın en büyük ilk 20 ülkesinin çoÄŸunluÄŸu parlamenter sistem. Bir ülkenin rejimini tarihi koÅŸullar, sosyolojik koÅŸullar belirler. Parlamenter sistem çok iyi çalışmıyor çünkü darbe yasaları var. Bunların deÄŸiÅŸmesi lazım. Ben DavutoÄŸlu'nun önüne de bunları koydum. Bunlar deÄŸiÅŸtiÄŸi zaman parlamenter sistem de iyi çalışır. 

"MİLLETVEKİLİ MİLLET SEÇMELİ"

Miletvekilini millet seçmeli. Ön seçimin özelliÄŸi bu. Bu hayati önemde bir olaydır. EÄŸer milletvekili adayını genel baÅŸkan belirliyorsa parlamentoda özgür iradesini ortaya koyamaz. Bu yanlış. Bu demokrasiyi kilitleyen ana unsurlardan biridir. Seçim yasası da aynı ÅŸekilde. Yüzde 10. Dünyanın hiçbir yerinde yok. Yüzde 1 oy alan partinin genel baÅŸkanı meclise geldin. Gelsinler düşüncelerini ifade etsinler. Bunların deÄŸiÅŸmesi lazım. Güçlü bir parlamenter sistem yapalım. 

Büyüme olmaz diyorlar, Avrupa nasıl büyüyor. Hepsi parlamenter sistem.

"BİZ SOKAKLARA ÇIKACAĞIZ, SİZ TOMALARINIZLA..."

Anayasada benim yetkilerim az diyor. Valileri, milletvekillerini belirleyeceÄŸim, belediye baÅŸkanlarını belirleyeceÄŸim, üst yargı atamalarını ben yapacağım diyor, buna da baÅŸkanlık sistemi diyor. Ben de dedim ki böyle bir baÅŸkanlık sistemini kan dökmeden kuramazsınız. Yani biz sokaklara çıkacağız, itiraz edeceÄŸiz dedi. Siz TOMA'larınızla, polislerinizle, silahlarınızla ancak bizi öldürerek bunu geetirebilirsiniz dedik. 

Demokrasiyi savunmayacaksak neyi savunacağız? Demokrasi dedik, geldik totaliter bir yönetime. 

Obama büyükelçi dahi tayin edemiyor. Zavallı Obama dediler. Kuzey Kore modeli var. Kalkın kalıyorlar, gülün gülüyorlar. 

"KUZEY KORE'DE DİKTATÖR NASIL ALAY KONUSU OLUYORSA BİZDE DE OLACAKTIR"

Kuzey Kore'de diktatör nasıl alay konusu oluyorsa bizde de alay konusu olacaktır. Bunun olmaması lazım. 

Akademisyenler kendi düşünceleri için bildiri yayınladılar. Katılırsınız katılmazsanız ama bir insan içeriÄŸe katılmıyorlar diye ihanet ediyorlar dedi, savcılar harekete geçti, hakimler tutukladı ve hapse atıldılar. 

Tunus Türkiye'yi örnek alıyoruz dedi. Türkiye'deki yönetimi deÄŸil ama Türkiye'yi örnek alıyoruz dedi. Türkiye'de laiklik din ve vicdan özgürlüğünün güvencesidir. 

"BÄ°ZÄ° YOK ETMEDEN BUNU YAPAMAZSINIZ"

Bizi yok etmeden bunu yapamazsın diyoruz. Siz gelip TOMA'larınızla silahlarınızla kan dökeceksiniz. 

PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN CHP MÜZAKERE EDECEK Mİ?

Ben anayasaya uymuyorum, kanunlara uymuyorum ve fiili durum yarattım suç iÅŸliyorum diyor. Ben suçlu konumdan çıkarın diyor. Hırsız eve giriyor, yakalıyoruz ama kanun ile sen eve girebilirsin diyoruz. Bu noktayız biz. Fiili durum bu demektir. Fiili duruma deÄŸil de yasalara uygun davranılsaydı kendi talebini de dillendirebilirdi. Yasalara uyuyorum ama Türkiye'nin sorunları için deÄŸiÅŸikliklerin dikkate alınması gerekir derdi. Åžimdi böyle denmiyor. Dayatma mantığı içinde hareket ediliyor. Yasama oranını tehdit ediyor.  Neyin müzakeresini yapacağız. 

Basın üzerinde baskın olduÄŸunu biliyoruz. Hani hürdü ve sansür edilemezdi, bu hale getiren darbe yasaları. 

"ERKEN SEÇİME İKTİDAR İSTERSE GÖTÜREBİLİR, BİZ HAZIRIZ"

GeçeceÄŸini sanmıyorum. Sayın Bahçeli, partili cumhurbaÅŸkanlığı modeline de karşı olduÄŸunu ifade etti, benzer söylem HDP'den de geldi, biz de zaten ifade ettik. 

Erken seçime iktidar isterse götürebilir. Biz zaten her an hazırız. 

"DAVUTOÄžLU'NA HAKSIZLIK YAPILDIÄžINI HEPÄ°MÄ°Z BÄ°LÄ°YORUZ"

Sayın DavutoÄŸlu'na yapılan iÅŸlem AK Parti tabanında ciddi bir rahatsızlık yarattı. Yüzde 49,5 oy almıştı ama elinde olmayan nedenlerle kendi iradesi dışında kapının önüne konması tabanda ciddi rahatsızlık yaratmış durumda. 

Bize alandan gelen bilgi bu yönde. DavutoÄŸlu'na bir haksızlık yapıldığını hepimiz biliyoruz. MeÅŸru bir hükümet. Bunun Saray'a davet edilip elinden istifa dilekçesinin alınması kabul edilemez. 

Kurultaya çıkıldığında ağlamak yetmiyor. Darbe hükümetini kabul etmiyoruz demeleri lazımdı.

MHP'NÄ°N KURULTAY SÃœRECÄ°

Ortaya bir yargı kararı çıkmışsa bunun gereÄŸi yapılmalı. Siyasi partilerde imzalar toplandığında kurultayın yapılması gerekiyor. Kararla en azından bir belirsizlik ortamı da ortadan kalkmış oluyor. 

Bahçeli bir açıklama yaptı, kayyum da atanmıştı nasıl olur bilmiyorum. 

MUHARREM İNCE'NİN AÇIKLAMALARI

Türkiye'nin bu karmaşıklık ortamında partinin tek ses çıkarması lazım. Demokrasi çıtasının yükseltilmesi için tek bir adresi var o da CHP. Bu ortamda demokrasi ve özgürlükler konusunda ortak hareket etmemiz gerekiyor. Elbette ki genel baÅŸkan olmak isteyebilirler. Ä°mza toplar gelirsiniz kurultayınızı yaparsınız ama biz kurultayımızı daha dün yaptık. Dikta yönetiminden Türkiye'nin kurtarılması lazım. Mücadeleyi yapmamız lazım. Bütün sivil toplum örgütlerinin mücadele yapması lazım. 

Birilerinin heves edip de toplayacağım demesi normal, toplayabilir. Biz hiçbir zaman delegeleri arayıp da oy vermeyin demeyiz, aklımızdan asla geçmedi. Kurala herkes uyacak. 

Neden siz AK Parti gibi olmuyorsunuz diyorlar bize. Bu dikta yönetimlerinde olan bir olaydır. Biz farklı düşüncelerimizi nerede anlatacağız. 

Medya onları alıyor CHP'de farklı düşünce diye yazıyor. Farklı düşünceye sahip olmayan bir siyasal parti demokrasiyi getirebilir mi? Biz böyle bir partiliyiz. Demokrasiyi savunan bir partiyiz.  

Herkes parti disiplinine uymak zorundadır. 

Biz bir tüzük kurultayı yapacağız. Onunla ilgili çalışma tamamlandı. Tüzüğü Parti Meclisi'ne sunmamız lazım. Sonra da bir tüzük kurultayı yapmayı düşünüyoruz. Basına kapalı yapacağız. Partinin tüm delegeleri gelecekler görüşlerini ifade edecekler. Kadın ve gençlik kollarının talepleri var. 

DİKTATÖR SÖYLEMİ

Sorun, davranışları ve eğilimi ile bize bunu söyletmek zorunda kalması. Bir partinin iç işlerine doğrudan müdahale ediyor. Kongreyi yöneten kişi Recep Tayyip Erdoğan'ın partisidir diyor. Bu partinin adı ne? AK Parti. Kendi isimlerini reddediyorlar. Hangi demokraside bu var?

O nedenle söylüyoruz. Bir dikta yönetimine doğru ağır ağır gidiyoruz. Yargı benim ayak bağımdır sözünü ancak bir diktatör söyler. Medya üstünde baskı var. Yalanı sürekli tekrar edeceksiniz. Kabataş yalanı bunlardan birisiydi. Bir kadına 50 kişi saldırıyor ama kimse görmüyor. Hangi özgürlükten söz ediyorlar?

Türkiye üretirse güçlü olur. Katma deÄŸeri yüksek ürün üretmezsen olmaz. Yapay zekanın tartışıldığı bir çaÄŸdayız. Sen bunun neresindesin. Ãœreten Türkiye'yi bizden kopyaladılar. 

Bunlardan bir bakan biz Müslüman bir ülkeyiz bizden mucit çıkmaz ara eleman yetiÅŸtiririz demiÅŸti. Türkiye katma deÄŸeri yüksek ürün üretmek zorundadır. 

Åžimdi pek çok otel boÅŸ. Kim bu hale getirdi bu ülkeyi, bu hükümet deÄŸil mi? 

Arzu ederiz ki dostlarımızı çoğaltalım. Rusya ile Suriye ile Mısır ile İsrail ile Arap dünyası ile aramız bozuk. AB ile aramız bozuk, İran ile limoni...

"IŞİD'İ BOMBALAMAK İÇİN BİR UÇAK GÖNDEREMİYORSUNUZ"

Ben Avrupa'ya rest çekeceğim dersen gelir duvara toslarsınız. IŞİD, Kilis'i bombalıyor, onu bombalayacak uçak dahi gönderemiyorsunuz. Gidin bir uçak gönderebiliyor musunuz?

Bu memleketin itibarını bu hale niye getiriyorsunuz. Dış politikanın milli olması lazım. Muhalefetin de iktidarın da duyarlı olması lazım. Ben Irak'a gittim, Mısır'a elçi gönderdik, Ä°srail'e, Filistin'e Amerika'ya gönderdik. AB'de çalışıyoruz. Türkiye'yi Avrupa'dan koparmayın dedik. Yaptıkları bütün hataları toparlamaya çalışıyoruz. Sadece biz diktatör demiyoruz onlar da diyorlar. 

 

 

Kaynak: AjansHaber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.