Sosyal Medya

Güncel

Dengeli yenilenme kabinesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın birlikte şekil verdiği 65. Hükümet kabinesi hem önemli ölçüde yenilenmeyi hem de dengeyi gözetiyor. Bölge dengelerinin yanı sıra, Davutoğlu ve Abdullah Gül'e yakın isimlerin kabinede yer alması bunun göstergesi.



Binali Yıldırım'ın Başbakanlık görevini üstlendiği 65. Hükümet listesi, tıpkı partinin en üst karar organı olan MKYK'da olduğu gibi bir önceki kabinede radikal değişikler yapılarak oluşturuldu.

8 Bakan koltuÄŸunu kaybetti

Bunların başında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Başbakanlığı döneminde en yakın isimlerden biri, daha sonra Başbakan Yardımcısı olarak görev alan Yalçın Akdoğan'ın kabine dışında bırakılması geliyor. Aynı zamanda yine Erdoğan'a yakınlığı bilinen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da kabinede yer almadı. Bunun dışında koltuklarını kaybedenler, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile AB Bakanı Volkan Bozkır ve Kültür Bakanı Mahir Ünal.

Bu isimlerden AkdoÄŸan ve Ãœnal, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın tepki gösterdiÄŸi, kamuoyunda 'Dolmabahçe Mutabakatı' olarak anılan açıklamada HDP’lilerle aynı fotoÄŸrafta yer almıştı.

DavutoÄŸlu'nun saÄŸ kolu kabinede

Kabinedeki bir başka sürpriz ise Lütfi Elvan'ın koltuğunu koruması. Elvan, Başbakanlığı bırakan Ahmet Davutoğlu'na en yakın isimlerden biri. Elvan, Davutoğlu döneminde, Başbakan Yardımcılığı sayısının dörtten 5'e çıkarılması ile Başbakan Yardımcısı olarak görev almıştı. Daha önce Binali Yıldırım yerine Ulaştırma Bakanlığı görevini de üstlenmiş olan Elvan, Yıldırım sonrasında bakanlık kadrolarında yaptığı büyük kapsamlı değişiklik ile Yıldırım'ın kadrolarını tasfiye etmişti. Hem Davutoğlu'na yakınlığı, hem de kadro değişikliği nedeniyle 65. Hükümette yer alması beklenmeyen isimdi. Ancak Elvan, Cevdet Yılmaz'ın yerine Kalkınma Bakanı olarak kabinede yer aldı.

Bölge dengeleri nedeniyle gidenler

Kahramanmaraş milletvekili olan Kültür Bakanı Mahir Ünal koltuğunu kaybederken, yerine Kahramanmaraş milletvekili Veysi Kaynak il kontenjanından geldi. Veysi Kaynak, Başbakan Yardımcısı olarak görev yapacak.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş koltuğunu kaybetti, ama kabineye Kayseri kontenjanından bir başka isim, Mehmet Özhaseki Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak girdi. Özhaseki'nin görevi devralacağı Fatma Güldemet Sarı ise Adana milletvekiliydi. Sarı'nın yerine bir başka Adana milletvekili Ömer Çelik kabineye girdi. Çelik, Avrupa Birliği Bakanı olarak görev yapacak.

 

Recep AkdaÄŸ
[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

 

Aynı şekilde bir önceki kabinede iki Bursa milletvekili kabinede yer alıyordu. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala. 65. Hükümette tek Bursa milletvekili kabinede yerini korudu: İçişleri Bakanı Ala. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise kendinden önce aynı koltukta oturan Recep Akdağ'a koltuğunu bırakacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ise Denizli milletvekili. Ramazanoğlu koltuğunu İstanbul milletvekili Fatma Betül Sayan Kaya'ya devrederken, bir başka Denizli milletvekili Nihat Zeybekçi kabinede eski görevine, Ekonomi Bakanlığına geri döndü.

 

Fatma Betül Sayan Kaya
[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

 

Kabinenin yeni yüzleri

Başbakan Yardımcısı olarak kabinede görev alan Nurettin Canikli, Giresun milletvekili. Maliye Bakanlığı kökenli olan Canikli daha önce Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yaptı. AK Parti'nin uzun süre Grup Başkan vekilliğini sürdüren Canikli, Başbakan Yardımcısı olmadan önce de en son bu görevi sürdürüyordu. Canikli, Erdoğan'a yakın isimlerden.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak partinin hukukçu isimlerinden. 23. Dönemde milletvekilliği yapan Kaynak, daha sonra Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevini üstlendi. Kaynak 25. Dönemde Meclis'e tekrar milletvekili olarak girdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na getirilen Fatma Betül Sayan Kaya Ä°stanbul milletvekili. 2. OlaÄŸanüstü Kongre'de MKYK listesi dışında kalan Kaya, AK Parti'nin Dış Ä°liÅŸkilerden Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcılığı görevini sürdürüyordu. Kaya daha önce Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın danışmanı olarak görev almıştı. Kaya, hem mühendis, hem de doktor. 

Kabinede bu kez AB Bakanı olarak görev alan Ömer Çelik, daha önceki AK Parti hükümetlerinde Kültür ve Turizm Bakanı olarak yer aldı. Çelik, Davutoğlu döneminde Parti Sözcülüğü ve Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. Çelik'in Başbakan Yardımcısı olması halinde Hükümet Sözcülüğü görevini üstlenebileceği bekleniyordu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü aslında Milli Savunma Bakanı olması beklenen bir isimdi. Düzce milletvekili olan Özlü meslek hayatının büyük bölümünü Savunma Sanayii Müsteşarlığında geçirdi. Uzman olarak girdiği kurumda, Müsteşar Yardımcılığı yaptı. Milli tank Altay, insansız hava aracı Anka, Milli Gemi Milgem, Füze Savunma Sistemi projelerinde görev üstlendi. Özlü Meclis'te Milli Savunma Komisyonu Başkanlığı görevini yürütüyordu.

 

Faruk Özlü
[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yaklaşık 20 yıl Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüttü. Daha sonra Meclis'e AK Parti milletvekili olarak girdi. Parti'de Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Özhaseki, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yakın bir isim.

Ulaştırma Bakanlığı'na getirilen Kars milletvekili Ahmet Arslan bu koltuğa en yakın isimdi. Çünkü Arslan, Başbakan Yıldırım'ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde birlikte çalıştığı bürokratı. Gemi İnşa ve Makine Mühendisi olan Arslan, Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) İnşaatı Genel Müdürlüğü yaptı.

KoltuÄŸu deÄŸiÅŸenler

Davutoğlu kabinesinde Milli Eğitim Bakanı olarak görev alan Eskişehir milletvekili Nabi Avcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na kaydırıldı. Avcı'nın yerine ise daha önce Milli Savunma Bakanlığı yapan İsmet Yılmaz getirildi. Yılmaz'ın boşalttığı koltuğa ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı olan Kocaeli milletvekili Fikri Işık getirildi.

KoltuÄŸunu koruyanlar

 

Bekir BodaÄŸ
[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

 

Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek ve Tuğrul Türkeş koltuklarını korudular. Kurtulmuş'un Hükümet Sözcülüğü görevini sürdürmesi bekleniyor.

Mehmet Şimşek ise ekonomi yönetiminin başındaki isim olmaya devam edecek. Şimşek'in kabinede yer almayabileceği yönünde spekülasyonlar yapılmıştı. Ancak hem o, hem de Maliye Bakanı ve Şimşek'in de eski Müsteşarı olan Naci Ağbal kabinede koltuklarını korudu. Onlara takviye olarak eskiden de Ekonomi Bakanlığı yapmış olan Nihat Zeybekçi kabineye dahil oldu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, İçişleri Bakanı Efkan Ala da koltuklarını bakanlık değişimi olmaksızın koruyan isimler oldu.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.