Sosyal Medya

Güncel

Myanmar'da Budistler Müslümanlara karşı yürüdü

Myanmar'da radikal Budistler iki büyük şehirde toplanarak ülkedeki Müslüman azınlığa karşı gösteri düzenledi



Myanmar'da Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Su Çi, uluslararası toplumdan, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde bulunan ve zulüm gören Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar) meselesini çözmek için zaman istedi. Ülkedeki Budistler ise Müslüman Arakanlılara karşı miting düzenledi.

Ä°ktidardaki Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi'nin (NLD) lideri Su Çi önceki gün, ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry ile baÅŸkent Nay Pyi Taw'da yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Su Çi, "Rohingya" ve "Bengalli" ifadelerinin meseleye barışçıl ve uygulanabilir bir çözüm bulunmasını zorlaÅŸtırdığını ifade ederek, "Müslümanlar 'Bengalli' ifadesine ne kadar karşı çıkıyorsa, Arakanlılar da 'Rohingya' ifadesine o kadar karşı çıkıyor." dedi.

Meselenin iki taraf için de birçok siyasi ve duygusal sonuçları olduÄŸunu belirten Su Çi, uluslararası kamuoyundan bu sorunun çözümü için kendilerine zaman vermesini istediklerini kaydetti.

Su Çi, "Tek istediğimiz karşı karşıya olduğumuz zorlukları görmeleri ve bize yeterli zaman tanımaları." diye konuştu.

BUDİSTLERDEN GÖSTERİ

Bu arada binlerce radikal Budist Arakan Müslümanları için Rohingya ifadesinin kullanılmasını protesto etti.

Radikal Budistler, ülkenin en büyük kenti Yangon ile Åžan eyaletindeki Taung Gyi ÅŸehrinde toplandı.

Taung Gyi'de, Ulusal Güvenlik Ağı ve Myanmar Ulusal Ağı örgütlerinin düzenlediÄŸi yürüyüşte "Rohingya'ya hayır" yazılı pankartlar taşıyan yaklaşık 100 kiÅŸi, Myanmar yönetiminden "Rohingya" ifadesinin kullanımını yasaklamasını talep etti.

Protestocular, Devlet BaÅŸkanı Htin Kyaw ve Devlet BaÅŸkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Su Çi'nin,  Arakan (Rakhine) eyaletinde bulunan ve zulüm gören Müslüman azınlık için "Rohingya" (Arakanlı Müslümanlar) ifadesini kullanan ABD BüyükelçiliÄŸini kınamasını istedi.

ARAKAN MÃœSLÃœMANLARI

Nobel ödüllü Su Çi, BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak tanımlanan Rohingyaların ülkesinde gördüğü zulüm meselesinde sessiz kaldığı için eleÅŸtiriliyor.

Myanmar DışiÅŸleri Bakanlığı, mayıs ayı başında ABD BüyükelçiliÄŸine, "Rohingya" ifadesini kullanmaktan kaçınmasını tavsiye etmiÅŸti. ABD BüyükelçiliÄŸi, "Rohingya" ifadesini, 19 Nisan'da Arakan eyaletinde meydana gelen bir tekne kazasında hayatını kaybedenler için yayımladığı baÅŸsaÄŸlığı mesajında kullanmıştı. Radikal Budistler, olayın hemen ardından da Yangon'daki ABD BüyükelçiliÄŸi önünde protesto düzenlemiÅŸti.

Myanmar'ın batısındaki Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaÅŸanan çatışmalar, Arakanlı Müslümanların dramını gözler önüne sermiÅŸti. Budistlerin saldırılarında çoÄŸu Müslüman çok sayıda kiÅŸi ölmüş, yüzlerce ev ve iÅŸ yeri ateÅŸe verilmiÅŸ, ÅŸiddet olayları nedeniyle binlerce kiÅŸi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. 

Bölge ülkeleri, çoğu Arakanlı Müslümanlardan oluşan göçmenlerin trajedisinden Myanmar hükümetini sorumlu tutmuştu.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.