Sosyal Medya

Coğrafyamız

PYD-YPG 2013-2015 arasında ne kadar kayıp verdi?

PYD'nin açıkladığı rakamlara göre, Ocak 2013 ve Ocak 2016 arasındaki YPG kayıplarının yüzde 49.24’ü Türkiye vatandaşı savaşçılardan oluşuyor.



Mepanews'te Ocak 2013 ve Ocak 2016 tarihleri arasında PYG ve PYD'nin verdiği kayıplara ilişkin bir analiz haber kaleme alındı.

Buna göre;

YPG'DE 17 ÃœLKENÄ°N DAHLÄ° VAR

Başta ABD, Almanya ve İngiltere olmak üzere 17 ülke vatandaşının Türkiye üzerinden Suriye'ye geçerek PYD saflarında savaştığı istihbarat raporlarına yansıdı. Suriye'nin kuzeyinde büyük oranda etkinlik kuran PYD'nin silahlı kolu YPG içerisinde 17 ülkeden savaşçı bulunuyor.

EN FAZLA KATILIM HANGÄ° ÃœLKEDEN?

YPG'ye en fazla katılımın olduÄŸu ülkelerin başında Türkiye geliyor. PYD Medya Ofisinin resmi olarak açıkladığı ölü sayısı da bu bilgiyi doÄŸrular nitelikte. Buna göre son üç yıl içerisinde YPG saflarında savaşırken ölenlerin yüzde 49'u Türkiye vatandaÅŸlarından oluÅŸuyor. Bu, YPG'nin Suriye vatandaşı savaşçılarından daha yüksek bir oran.

YPG'nin verdiÄŸi kayıpları gösteren veriler PKK baÄŸlantılı uluslararası grupların birbirleriyle olan baÄŸlantılarına da iÅŸaret ediyor. Atlantik Konseyi'nin derlediÄŸi verilere göre Ocak 2013 ve Ocak 2016 arasında YPG'nin beyan ettiÄŸi ölü sayısının yüzde 49.24'ü Türkiye'deki Kürtlerden oluÅŸuyor. YPG'nin açıklamalarına göre Ocak 2013'ten beri 359 Türk vatandaşı, 323 Suriyeli, 32 Ä°ranlı, 7 Iraklı, 2 Avustralyalı, 2 Azeri ve birer Ä°ngiliz, Alman, Yunan ve Amerikalı çatışmalarda öldü. Ancak ölü sayılarının PYD kaynaklı olması verilerin güvenilirliÄŸi konusunda şüphe uyandırıyor.

Atlantic Council'in derlediÄŸi veriler aynı zamanda YPG'nin gerçekleÅŸtirdiÄŸi birçok saldırıyı da ışık tutuyor. Örgütün, Eylül 2014'te Kobani için Resulayn çevresinde Nusra cephesine karşı baÅŸlattığı saldırı, IŞİD'in de facto baÅŸkenti Rakka yakınlarındaki Ayn Ä°sa kasabasına ve Fırat nehrine düzenlediÄŸi saldırıların kayıtları bulunuyor. Verilere göre Kobani'deki savaÅŸ, YPG'nin toplam kayıplarının yüzde 38.95'inden ve 2013-1016 yılları arasında Türkiyeli Kürtlerin yüzde 44.4'ünün öldürülmesinden sorumlu.

TÜRKİYE'DEN KÇ KİŞİ KATILDI?

Türk Ä°stihbaratı tarafından hazırlanan rapora göre, 4500'ün üzerinde Türk vatandaşı, PYD saflarına katıldı. Bunların büyük çoÄŸunluÄŸunu PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyelerinin oluÅŸturduÄŸu belirtilen raporda, “Suriye'ye geçenler arasında bölgedeki (DoÄŸu ve GüneydoÄŸu) iÅŸadamları, siyasetçiler (HDP-DTP), belediyedeki üst düzey yöneticilerin çocukları ile her kesimden kiÅŸiler bulunduÄŸu görülmektedir” denildi. Ayrıca PKK'nın daÄŸ kadrosunda 4 bin kiÅŸinin de YPG saflarına katıldığı belirtildi. Buna göre PYD'nin silahlı kanadı YPG içerisinde 8 bin 500 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bulunuyor.

Aynı rapora göre, YPG için savaÅŸan Türk vatandaşı 690 kiÅŸinin çatışmalarda yaralandığı ve söz konusu bu kiÅŸilerin Türkiye'ye getirilerek bölgedeki farklı il ve hastanelerde tedavi edildiÄŸi belirtildi. Bu kiÅŸilerden tedavisi tamamlanan ve PKK-PYD terör örgütüyle baÄŸlantısı olduÄŸu tespit edilenlerin sorgulandığı, 100'e yakın kiÅŸinin tutuklandığı, diÄŸerleri için ise yargılama sürecinin devam ettiÄŸi kaydedildi. Kobani olaylarının yaÅŸandığı dönemde YPG saflarında savaÅŸan 173 Türk vatandaşının çatışmalarda hayatını kaybettiÄŸi ve Türkiye'ye getirilerek defnedildiÄŸi ifade edildi.

6 SINIR KAPISI PYD'NÄ°N KONTROLÃœNDE

Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından sonra 2 sınır kapısında kontrolü bulunan PYD, şuanda Suriye ile Türkiye arasındaki 13 sınır kapısından 6'sında denetim yapıyor. PYD, Islahiye-Meydani Ekbez, Mürşitpınar-Ayn El Arap (Kobani), Ceylanpınar-Resulayn, Şenyurt-Derbesye, Cizre-Andivar ve son olarak Akçakale-Tel-Abyad sınır kapılarının Suriye tarafında tamamen kontrolünü sağlıyor.

88

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.