Sosyal Medya

Coğrafyamız

Taliban'ın yeni lideri Hakkani olabilir

Hafta sonu ölen Taliban lideri Molla Mansur'un sahte isimle düzenlenmiş pasaport ile defalarca yurt dışına gittiği ortaya çıkarken yeni liderin Siracüddin Hakkani'nin olabileceği öne sürüldü



Afganistan'da Taliban lideri Molla Mansur'un ölümünün ardından kendisine ait yeni bilgiler ortaya çıkıyor.

Ãœzerinde Muhammed Veli ismine düzenlenmiÅŸ pasaport bulunan Molla Mansur'un tam 16 defa Pakistan'ın Karaçi ÅŸehrinden ülke dışına çıktığı ortaya çıktı. Dubai ve Katarı sık sık ziyaret eden Mansur'un son iki seferini ise Ä°ran'a yaptığı ortaya çıktı. 

Taliban ise Mansurun yerine geçecek kiÅŸiyi seçmeye çalışıyor. Dün ikinci defa toplanan Taliban ÅŸurası yeni lider üzerinde henüz anlaÅŸamadı. Åžurada liderlik için Molla Ömerin oÄŸlu Molla Yakup ve Siraceddin Hakkani'nin isimlerin ön plana çıktığı belirtiliyor. 

Afganistan eski ishtihbarat başkanı Nabil yaptığı açıklamada Siraceddin Hakkani'nin Talibanın lideri olması durumunda Afganistan için kabusun başlayabileceğini söylüyor.

RUSYA'DAN YENİ LİDER AÇIKLAMASI

Kremlin'in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Taliban lideri Molla Ahtar Mansur'un ABD'nin insansız hava saldırısıyla öldürülmesinin, Afganistan'da çatışmaların artmasına ve barış görüşmelerinin zora girmesine neden olacağını söyledi.

Kabulov, Mansur'un öldürülmüş olması halinde yerine Siracüddin Hakkani'nin geçebileceğini belirtip şu uyarıda bulundu: "Hakkani aşırı radikal biri. Bu nedenle Mansur'un yerine onun geçmesi herkes için çok kötü olur."

HAKKANÄ°LER KÄ°MDÄ°R?

Hakkani örgütü, 80'lerdeki Sovyet iÅŸgaline karşı savaÅŸan komutanlardan Celaleddin Hakkani tarafından kuruldu. Sovyet askerleriyle savaÅŸan direnişçilere gelen Amerikan fon ve silahlarının dağıtımından sorumlu Pakistan askeri istihbaratı ISI'nin arası Hakkani grubuyla iyiydi. 

Afganistan'ın Paktia bölgesindeki Cadran aÅŸiretinden gelen Celaleddin Hakkani ve savaşçıları, Pakistan'ın Kuzey Veziristan bölgesine yerleÅŸtirildi. Sovyet askerlerine karşı saldırılarını buradan düzenledi. Ä°ÅŸgal sona erdikten sonra Celaleddin Hakkani, Taliban'la yakınlaÅŸtı ve 1990'larda Taliban hükümetinde bakanlık yaptı.

Bağımsız bir örgüt olarak kabul edilmelerine raÄŸmen, Taliban ile çok yakın iliÅŸkileri de vardır. Ã–rgütün Taliban sonrası en önemli saldırıları, 2011 Haziranında Kabil Intercontinental Oteli’ni vurma, 2011 Eylülünde Kabil'deki ABD elçiliÄŸine saldırı ve 2012’de Kabil’de aynı anda birkaç noktaya
düzenlenen saldırılar olarak kabul edilmektedir.  Bu saldırılar, Afganistan'daki ABD ve NATO’ya yönelik olarak son yılların en büyük eylemleri olarak kabul edilmektedir

ÖNCE RUSYA İLE SONRA ABD İLE SAVAŞTI

2001'de Taliban rejimi devrildi -- ama o ve oÄŸulları, Taliban kurucusu ve lideri Molla Muhammed Ömer'e baÄŸlı kaldı. O tarihten beri de ülkedeki Amerikan güçleri ile savaşıyorlar. Celaleddin Hakkani'den sonra grubun başına 33 yaşındaki oÄŸlu Siraceddin Hakkani geçti.

Örgüt lideri Siraceddin Hakkani de geçenlerde Reuters ajansına verdiği demeçte "Bizim artık Kuzey Veziristan'a ihtiyacımız yok, Afganistan'da üslenebilecek imkanlara sahibiz." demişti.. Siraceddin Hakkani, Taliban'ın yönetim şurasında bulunuyor

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.