Sosyal Medya

Güncel

Papa, El Ezher Şeyhi ile görüştü

Papa Franciscus ile El Ezher Åžeyhi Tayyib bir araya geldi



Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Mısır’ın El-Ezher Åžeyhi Ahmet El-Tayyib ile görüştü.

Vatikan’dan görüşmeye iliÅŸkin yapılan yazılı açıklamada, Papa ile El Ezher Åžeyhi’nin yaklaşık 30 dakika süren, samimi bir görüşme gerçekleÅŸtirdikleri belirtildi.

Açıklamada, iki muhatap dini liderin, bu buluşmalarının İslam ve Katolik Kilisesi arasındaki diyalog için büyük önem taşıdığı konusunda hemfikir oldukları aktarıldı.

Papa ile El Ezher Åžeyhi’nin büyük dinlerin inananların dünyada barış uÄŸraşı üzerinde durulması için ortak taahhüdü vurguladığı, ÅŸiddet ile terörün tamamen reddini ele aldığı ve OrtadoÄŸu’da çatışmalardan etkilenen Hristiyanlar ve onların durumunu görüştüğü ifade edildi. 

Tarihi görüşme sonrası Papa Franciscus’un, El Ezher Åžeyhi Tayyib’e barışın sembolü olan zeytin aÄŸaçlı bir madalyon ile geçen yıl kendi imzasıyla yayımladığı iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine yönelik genelgesi "Laudato Si"yi armaÄŸan ettiÄŸi kaydedildi. 

Bu arada, ikilinin görüşmesinin ilk anlarından paylaşılan görüntülerde Papa’nın, Tayyib ile bu görüşmelerini mesaj olarak nitelediÄŸi yansıdı. 

Papa-Tayyib görüşmesinin ardından Mısırlı heyet, Papalık Dinlerarası Diyalog Konseyi (Bakanlığı) BaÅŸkanı Kardinal Jean-Louis Tauran ile yardımcısı Monsenyör Ayuso Guizot'la da ayrı bir görüşme gerçekleÅŸtirdi. 

1998 yılında tesis edilen Vatikan ile El Ezher arasındaki iliÅŸkiler, 2011 yılında dönemin Papası 16. Benediktus’un Mısır’daki Kıpti Hristiyanlara yönelik saldırılara gösterdiÄŸi tepki nedeniyle son 5 yıldır donmuÅŸ durumdaydı.

Papa Franciscus ile El Ezher Şeyhi Tayyib arasındaki bugünkü görüşmenin buzları eriten görüşme olması sebebiyle, tarihi olduğu yorumları da yapıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.