Sosyal Medya

Güncel

Dünya İnsani Zirvesi başladı

BM’nin düzenlediği Dünya İnsani Zirvesi 60'a yakın devlet ve hükümet başkanının katılımıyla Türkiye'nin ev sahipliğinde başladı. Küresel insani yardım sisteminin masaya yatırılacağı zirvenin açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “On binlerce çocuğun hayatını kaybetmesine seyirci kalan bir sistemde sorun var demektir” dedi.



Küresel insani yardım sisteminin masaya yatırılacağı Dünya Ä°nsani Zirvesi, Türkiye'nin ev sahipliÄŸinde baÅŸladı. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in (BM) düzenlediÄŸi Dünya Ä°nsani Zirvesi'nin Ä°stanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleÅŸtirilen açılışında katılımcılara hitap etti.

‘Yardımlarımızın 2014 yılı toplamı 6,4 milyar dolar’

Türkiye'nin 3 milyonun üzerinde Suriyeli ve Iraklıyı misafir ettiÄŸini belirten CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Türkiye’nin kapısını kimseye kapamayacağını ifade etti:

“Zirvede bulunanlar olarak, hepimiz de acının rengi, ırkı, dili, dini olmadığını çok iyi biliyoruz. Bu anlayışla Türkiye bugün dünyanın 140'ı aÅŸkın ülkesinde, insani ve kalkınma yardım faaliyetleri yürütüyor, binlerce projeyi hayata geçiriyor.

Aynı zamanda 3 milyonun üzerinde Suriyeli ve Iraklı mülteciyi ülkemizde misafir ediyoruz. Büyük bir iftiharla belirtmek isterim ki bu iltica, bu sığınma süreci devam etse dahi, varil bombalarından kaçan büyük bir tehditle karşı karşıya kalan ister Suriyeli olsun, ister Iraklı olsun, kim olursa olsun kapımızı hiç bir zaman insanlara, insanlığa kapamayacağız, bunu özellikle belirtmek istiyorum.

Ä°nsani yardımlarımızın ve insani kalkınma yardımlarımızın, 2014 yılı toplamı 6,4 milyar dolar. Bu rakam her geçen yıl artıyor. Bu süreçte küresel insani yardım sisteminin tüm yönlerini görme, aksaklıkları, eksiklikleri bizzat tecrübe etme imkânı bulduk. Ãœlkemizdeki sığınmacılar için yaptığımız harcamalar 10 milyar doları aÅŸmışken uluslararası toplumun katkıları 455 milyon dolarda kaldı.”

‘On binlerce çocuÄŸun ölümüne seyirci kalan sistemde sorun var’

Erdoğan, mevcut sistemin insanlığın acil sorunları karşısında ne yazık ki yetersiz kaldığını vurguladı:

“Birkaç dolarlık sıtma örtülerini dahi ihtiyaç sahiplerine ulaÅŸtıramayan, basit aşıları tedarik edemeyen, bu yüzden on binlerce çocuÄŸun hayatını kaybetmesine seyirci kalan bir sistemde sorun var demektir.  Ä°lk olarak, yeryüzünde yaÅŸanan acıların önüne geçilmesi için her ÅŸeyden önce mevcut çatışmaların sona erdirilmesini ve yenilerinin de önlenmesini saÄŸlamalıyız. Türkiye olarak yürüttüğümüz ara buluculuk çalışmalarını ve çabalarını sürdürüyoruz ve sürdüreceÄŸiz. Ä°kinci olarak, Suriye'de ÅŸahit olduÄŸumuz gibi uluslararası hukuk ihlallerinin sona erdirilmesi için daha fazla gayret sarf etmeliyiz. Biz bu anlayışla eli kanlı diktatörlerin peÅŸini bırakmayacak, insanlığa karşı iÅŸlenen suçların cezasız kalmaması için elimizden geleni yapacağız."

BMGK’ya acil reform çaÄŸrısı

ErdoÄŸan, Dünya Ä°nsani Zirvesi kapsamında düzenlenen "Çatışmaları Önlemek ve Bitirmek İçin Politik Liderlik" konulu "1. Yüksek Düzeyli Yuvarlak Masa Toplantısı"ndaki konuÅŸmasında da “Adaletli, hızlı, ÅŸeffaf ve hesap verebilirlik ilkesi doÄŸrultusunda çalışan BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyinin temel iÅŸlevini yerine getirebilmesini temin edecek bir reforma tabi tutulması aciliyet arz ediyor. Bilhassa veto hakkının kullanımının sınırlandırılması yönünde ortaya konulan giriÅŸimleri desteklemeyi sürdüreceÄŸiz. 'Medeniyetler Ä°ttifakı' ve 'Barış için Arabuluculuk' giriÅŸmeleri küresel barış ve istikrar için çok deÄŸerli platformlardır. Tüm paydaÅŸları bu giriÅŸimlere güçlü destek vermeye davet ediyorum” diye konuÅŸtu.

‘Küresel insani eyleme hiç görülmemiÅŸ ÅŸekilde ihtiyaç var’

Dünya Ä°nsani Zirvesi'nin açılışında konuÅŸan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da küresel insani eyleme bugüne kadar hiç görülmemiÅŸ ÅŸekilde ihtiyaç olduÄŸunu söyledi. Ban, dünyada 130 milyon kiÅŸinin hayatta kalabilmek için yardıma muhtaç olduÄŸunu ve ihtiyaçların Ä°kinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiÅŸ oranda arttığını ifade etti. “Bazı insanlar için para, şöhret, güç çok önemli olabilir ama biz burada adaleti, umudu, ortak bir geleceÄŸin mimarisini temsil ediyoruz. Biz tek bir insanlığız ve ortak sorumlulukları paylaşıyoruz. Sadece insanları hayatta tutmak için deÄŸil, aynı zamanda onlara onurlu bir yaÅŸam sürme fırsatı sunmak için bir an önce harekete geçmeliyiz” diye konuÅŸtu.

‘Taahhütlerin gerçekleÅŸmesini istiyoruz’

 

 
 

 

İstanbul'da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'nin açılış oturumunda konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkelerin taahhütlerine uymadıklarını söyledi:

"Hepimiz aynı gezegende yaşıyoruz. Her insanın sadece tek bir hayatı var ve o hayatı sürdürülebilir ve anlamlı şekilde yaşama hakkı var. Bunu yapabilmesi için de o kişilere bu fırsatın verilmesi gerekiyor.

Ayrıca, insani yardımların mümkün olan en kısa sürede sunulması gerekiyor. Bunu sadece bir felaketten felakete koşarak değil daha sistematik bir şekilde sunmalıyız. Çoğu zaman taahhütler veriliyor fakat kimse bunu uygulamıyor. Almanya olarak bu taahhütlerin gerçekleşmesini istiyoruz."

60'a yakın devlet ve hükümet başkanı katılıyor

Zirvenin bugünkü bölümünün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın heyet başkanları onuruna vereceği akşam yemeğiyle sona ermesi planlanıyor.

Dünya İnsani Zirvesi, bugün ve yarın, 60'a yakın devlet ve hükümet başkanının sayıda devlet ve hükümet başkanı, bakan ve üst düzey resmi temsilcinin yanı sıra uluslararası sivil toplum ve akademik kuruluşları, medya ve özel sektör temsilcileri ile krizlerden etkilenen toplulukları bir araya getirecek.

Protestoculara gözaltı

İstanbul Kongre Merkezi'nde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Şişli'de, zirveyi protesto etmeye çalışan 15 kişi gözaltına alındı.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.