Sosyal Medya

Güncel

Tunus'taki Nahda Hareketi 10. Genel Kongresini yaptı

Tunus'taki Nahda hareketinin kongresinde hareketin lideri Gannuşi: "Tunus bir istisna gerçekleştirdi. Ötekileştirme ve intikamı reddetti. Tunus gemisini, güvenlik sahiline çıkarmayı başardı" açıklaması yaptı



Tunus’taki Nahda Hareketinin 10. Genel Kongresi baÅŸladı.

BaÅŸkent Tunus'taki Radis Kapalı Spor Salonu'nda Kur'an-ı Kerim tilavetiyle baÅŸlayan kongreye CumhurbaÅŸkanı Baci Kaid Sibsi, Meclis BaÅŸkanı Muhammed Nasır, Nida Tunus Partisi BaÅŸkanı Hafız Sibsi, yabancı ülke misyon ÅŸefleriyle Türkiye’den TBMM DışiÅŸleri Komisyonu BaÅŸkanvekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun ve CumhurbaÅŸkanlığı BaÅŸdanışmanı Sefer Turan katıldı.

YoÄŸun ilgi gören kongre “Halk yeniden Nahda istiyor” sloganları ile baÅŸladı.

Cumhurbaşkanı Sibsi, kongrede yaptığı konuşmada, gelirken yaşadığı tereddüte işaret etti ve şunları kaydetti:

“GerçeÄŸi söylemem gerekirse baÅŸlangıçta buraya gelme konusunda tereddüt ettim. CumhurbaÅŸkanı olarak herkese aynı mesafedeyim. Tunus’ta 204 parti var. Bu kadar partinin tümünün kongresine gitmem mümkün deÄŸil ama buraya geldim. Ãœlkede ulusal uzlaşı ve milli mutabakat için yaptıklarından dolayı Nahda Hareketine takdirlerimi sunmak için bu kongreye geldim. GannuÅŸi ve partisine ülkemiz için almış oldukları uzlaÅŸmacı tavır ve hiç kimseyi ötelemeden devletin devamı için izlemiÅŸ oldukları tutumdan dolayı teÅŸekkür ediyorum.”

Nahda'nın her anlamda medeni bir parti olduÄŸunu vurgulayan Sibsi “Ä°slam demokrasiyle çeliÅŸmez. Tunus’ta Ä°slami akım demokrasiye karşı bir tehlike teÅŸkil etmez. Ben bunu tüm dünyada da söyledim. Tunus sonsuza kadar özgür ve bağımsız olarak yaÅŸayacaktır.” diye konuÅŸtu.

Nahda Genel Başkan Yardımcısı Abdulfettah Moro, misafirleri İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve Çince olarak selamladı.

KonuÅŸmasına Arapça devam eden Moro “Bizlerin en büyük hazinesi aynı dava üzerine birleÅŸen halkımızdır. Vatan söz konusu olunca herkes barışır. Tunus Nahda’dan önce gelir.“ dedi.

Kürsüye en son çıkan Nahda Hareketi Lideri RaÅŸid GannuÅŸi ise “Tunus bir istisna gerçekleÅŸtirdi. ÖtekileÅŸtirme ve intikamı reddetti. Tunus gemisini, güvenlik sahiline çıkarmada baÅŸarılı oldu.” ifadelerini kullandı.

Nahda Hareketinin geliÅŸimine iÅŸaret eden GannuÅŸi “Bizler geliÅŸen bir hareketiz. Kendi hatalarımızı dile getirerek bundan utanacak bir hareket deÄŸiliz. Her ÅŸeyden önce beÅŸeriz. Nahda Hareketi yetmiÅŸli yıllardan bu güne geliÅŸmekten hiçbir zaman geri kalmamıştır. KimliÄŸin tehdit altında olduÄŸu dönemde kimlik için mücadele veren akaidi bir hareketten, totaliter rejime karşı demokrasi için mücadele veren protesto hareketine ve oradan da Ä°slami referanslara ve deÄŸerlere sahip ulusal, demokratik Müslüman bir partiye dönüşmüştür.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Sürgün yıllarını da anlatan ve konuşmasını kendi hikayesiyle bitiren Gannuşi şunları söyledi:

“Uzun yıllar Tunus’a giriÅŸim yasaktı. Batı ülkelerindeki havalimanlarında Tunus Havayollarına ait bir uçak gördüğümde gerçekleÅŸmesi zor bir hayale dalıyordum. Acaba vatanım Tunus’a tekrar dönebilecek miyim, cezaevlerinde ve sürgünlerde yaÅŸayan vatan evlatlarıyla tekrar bir araya gelebilecek miyim diye. Hatta bazen Müslüman mezarlığında gömülmek üzere mezar satın almayı bile düşündüm. Ancak çok şükür bu rüyam gerçekleÅŸti. Bu dönüş rüyası ÅŸimdi benim için Tunus'un yeni baÅŸlangıcına katkıda bulunma rüyasına dönüştü. Birlik ve beraberlik içinde bir Tunus hayali kurmak daha güzel, Tunus’ta terör ve kaosa karşı, geliÅŸme ve demokrasi için hayal kurmak daha da güzel.”

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.