Sosyal Medya

Güncel

Mete Yarar: Tetiği çeken önemli değil silahı veren bulunmalı

Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, Hakkari-Çukurca'da düşürülen Cobra tipi taarruz helikopteriyle ilgili olarak Haber10'a açıklamalarda bulundu. Yarar, eğer füze ile düşürüldüğü kesinleşirse izinin sürülmesi, elektronik müdahale ihtimalinin de araştırılması gerektiğini söyledi.



Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait AH-1 Cobra tipi taarruz helikopteri, 13 Mayıs'ta Hakkari Çukurca bölgesindeki operasyon sırasında düşmüştü. Olayda ikisi pilot 8 asker ÅŸehit olmuÅŸtu. Bu olayla ilgili olarak Genelkurmay BaÅŸkanlığı dün, "füzeyle düşürülmüş olabilir" açıklamasında bulundu. Ancak akla gelen baÅŸka ihtimaller de var... Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, bu tür silahların öyle kolay elde edilebilecek ÅŸeyler olmadığını belirterek "Bu verilen malzeme dünyada kontrolsüz olarak satılan ve bulunması mümkün olan malzemelerden deÄŸil. Dünyadaki bütün istihbarat örgütlerinin, terörle ilgili mücadele eden birimlerin takibinde olan özel malzeme ve ekipmanlardır. O yüzden  Birinci elden edinilebilecek malzemelerden. Ä°zi sürülürse elde belge olur, uluslararası mahkemelere bunu rahatlıkla taşıyabilirsiniz." açıklamasında bulundu.

Genelkurmay'ın açıklamasında "Helikopterin, teröristlerin yerden açtığı ateş sonucu füze olabileceği değerlendirilen bir hava savunma silahı ile vurularak düşürülmüş olabileceği kanaatine varıldığı" belirtilmişti.

Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, Genelkurmay açıklamasının ardından konuyla ilgili olarak Haber10'a özel açıklamalarda bulundu. Bir helikopteri vuracak bu silahların öyle kolay elde edilebilecek silahlar olmadığını, bu silahı verenlerin ortaya çıkması halinde asıl kıyametin o zaman kopacağını belirtti. "Silahın kaynağının ortaya çıkarılmasının ne gibi sonuçları olur?" ÅŸeklindeki soruya, "Bütün dünyada özellikle NATO dahil olmak üzere, BirleÅŸmiÅŸ Milletler dahil olmak üzere yapılmış birçok anlaÅŸma var. Bu uluslararası anlaÅŸmalarda da konulmuÅŸ bazı maddeler var. Terörün önlenmesiyle ilgili olarak yapılmış ve herkesin de altına imza koymuÅŸ olduÄŸu anlaÅŸmalar var.

SADECE BÄ°RÄ°NCÄ° ELDEN EDÄ°NÄ°LEBÄ°LÄ°R

Bu verilen malzeme dünyada kontrolsüz olarak satılan ve bulunması mümkün olan malzemelerden değil. O yüzden de izi çok rahat sürülebilecek malzemelerden. Eğer bu silah, bir veya birkaç tanesi bir grubun eline geçmişse, bu özellikle fiili anlamda bir desteği gösterir. Bir kez daha söylüyorum bu silah kaçakçılarından satın alabileceğiniz türden bir malzeme değil. Dünyadaki bütün istihbarat örgütlerinin, terörle ilgili mücadele eden birimlerin takibinde olan özel malzeme ve ekipmanlardır bunlar. O yüzden de birisinin bir yerden bulması mümkün değil. Birinci elden edinilebilecek malzemelerden.

Ä°ZÄ° SÃœRÃœLÃœR DEFTERÄ° DÃœRÃœLÃœR

Bu malzeme eğer, bir veya birkaç tane, üzerlerindeki seri numaralarından, satışlarından takip edilebilir bir durumdaysa, o zaman elde bir belge olur. Uluslararası mahkemelere bunu rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Cezai uygulama yapabilecek neresi varsa her türlü başvuruyu yapabiliriniz." şeklinde yanıt verdi.

FÜZE KİLİTLENDİĞİNDE SİSTEM ÇALIŞMIŞ OLMALIYDI

Helikopterlerimizde her türlü kaçış sistemi olmasına rağmen neden kaçılamadığına dair yöneltilen soruyu ise Yarar, "Evet hem aktif hem pasif sistemler evet mevcut. Görüntüleri doğru kabul edersek uzun bir süre füze kilitleniyor. Kilitlenme sırasında sistemin çalışmış olması lazım. Ve sistem çalıştığı andan itibaren pilotların otomatikman yapması gereken manevralar var.

Bu manevraları bir şekilde yapmış olmaları gerekirdi. Şunu biliyoruz... Özellikle Çukurca ve Hakkari istikametinde uçan bütün helikopterler ve diğerleri bölgede bu tür silahların kullanılabileceğini bildikleri için o göre yola çıkıyorlar. Gittikleri yer de böyle bir yer." açıklamasında bulundu.

Ä°ÅžTE ARAÅžTIRILMASI GEREKEN NOKTA O

Akıllara geliveren "Herhangi bir elektronik kilitlenme söz konusu olabilir mi?"sorusuna ise "Ä°ÅŸte araÅŸtırılması gereken nokta o... Bunlar biliyorsunuz tek başına uçan helikopterler deÄŸil. Bunlar kol halinde uçarlar... En az ikili uçar. Bu helikopterin uçuÅŸu sırasında diÄŸer helikopter de aynı algıyı muhtemelen tespit etmiÅŸtir.

Uyarı ve haberleÅŸme sistemlerine ne olduÄŸu, ne olmadığı, enkazdan çıkarılacak malzemelerle anlaşılacaktır. O anda ne yapıldığı öğrenilecek. Bunları tespit etmek özellikle önemli. Önümüzdeki dönemde Silahlı Kuvvetler'in neyle karşılaÅŸacağı, nasıl bir saldırı altında olduÄŸu o zaman ortaya çıkacak." yanıtını verdi.

TETİĞİ  BÄ°R BAÅžKA EL ÇEKMÄ°Åž OLABÄ°LÄ°R MÄ°?

"GeçmiÅŸte, Mehmetçik'in başına çuval geçirme, muavenet gemisine saldırı gibi olayları yaÅŸadık.  Bir baÅŸka elin bu silahı kullanmış olma ihtimali var mı?"sorusuna Mete Yarar, "Bunu bulmak açıkçası önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalarla ortaya çıkartılacak. Bir kez daha söylüyorum. Silahı kimin kullandığından çok o silahı kimin verdiÄŸi çok daha önemli. Kimin kullandığı açıkçası çok da önemli deÄŸil. Zaten birisine verdiÄŸinizde bu silahı kullanacaktı.

Önemli olan buna teşvik eden, buna sponsorluk eden deşifre olduğunda bence her şey için yeterli olur. Çok da önemli değil tetiği kimin çektiği. Ama benim bildiğim yakın dönemde bununla ilgili çok ciddi anlamda bilgiler açığa çıkacaktır. Çıktığı zaman da ilgili birimler herkesle paylaşacaktır. Yavaş yavaş bilgiler gelmeye başladı bununla ilgili." yanıtını verdi.

YOK HİÇ AÇMAYAYIM

Nedir? Bunu biraz açabilir misiniz? ÅŸeklindeki ısrarımıza ise "Yok bunu hiç açmayayım. Açmak için biraz erken. Bilgiler tam olarak toplandığın da ben de elimden geldiÄŸi kadar açıklamaya çalışırım" demekle yetindi.

Kaynak: Haber10.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.