Sosyal Medya

Güncel

Güney Amerika ülkelerinden Venezuela çağrısı

Petrol fiyatlarının hızlı düşüşü nedeniyle büyük bir ekonomik kriz yaşayan ve siyasi kaosun eşiğine gelen Venezuela için Arjantin, Şili ve Uruguay'dan diyalog çağrısı geldi.



Latin Amerika ülkelerinden Arjantin, Åžili ve Uruguay, Venezuela’da derinleÅŸen siyasi krizin çözülmesi için bir an önce taraflar arasında etkin siyasi diyalog kurulmasını istedi.

Üç ülkenin dışiÅŸleri bakanlarının imzasıyla yayınlanan ortak bildiride, “KardeÅŸ ülkede tüm siyasi ve sosyal aktörler üzerinde hakiki ve medeni bir anlayış geliÅŸtirecek etkin siyasi diyalogun kurulması için acil çaÄŸrı yapılmaktadır.” ifadesi kullanıldı.

Ãœlkedeki kutuplaÅŸmaya iÅŸaret edilen bildiride, Venezuela’nın yaÅŸadığı problemlerin çözümünün yine Venezuela halkı tarafından ortaya konulması gerektiÄŸi vurgulandı.

Ayrıca bildiride siyasi çözüme, uluslararası taahhütlerin gözetilmesi yanında insan hakları ve bireysel özgürlüklerin korunmasıyla kurumsal olarak ulaşılması gerektiği belirtildi.

Venezuela’daki siyasi krizin çözümü için Ä°spanya, Panama ve Dominik Cumhuriyeti’nden de eski siyasi liderlerin baÅŸkent Caracas’ta arabuluculuk faaliyetleri yürütmeye çalıştığı ifade ediliyor.

MUHALİFLER SOKAĞA DÖKÜLMÜŞTÜ

Geçtiğimiz günlerde ilan ettiği 60 günlük olağanüstü hal boyunca kendisine özel yetkiler tanıyan Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı binlerce protestocu, dün, Caracas şehir merkezinden Ulusal Seçim Konseyi (CNE) binasına yürümek istemiş ancak polis barikatı ile karşılaşmıştı.

Polis, barikatı aşmak isteyen göstericilere göz yaşartıcı gaz ile müdahale etmişti.

Muhalefet lideri Henrique Capriles de olağanüstü hal kararı hakkında, "Eğer Maduro bu kararı uygulamak istiyorsa, tankları ve savaş uçaklarını hazırlaması gerekiyor. Bu kararı güç kullanmadan uygulayamaz." ifadesini kullanmıştı.

MUHALEFETTEN TEHDÄ°T

Ãœlkedeki ekonomik krizden devlet baÅŸkanını sorumlu tutan muhalefet, Maduro’nun görevden alınması için referandum yolunu açan imzaları geçtiÄŸimiz günlerde CNE’ye sunmuÅŸtu.

Muhalefetteki Demokratik Birlik Masası (MUD) koalisyonundan yapılan açıklamada, sadece 1 hafta içinde referandumun ilk aşamasında gerekli olan 200 bin imzanın 9 katı kadar imzalı dilekçenin toplanarak CNE'ye sunulduğu bildirildi.

CNE'nin imzaları onaylaması durumunda, muhalefetin 20 milyon Venezuela seçmeninin 5'te birinin imzasını toplaması gerekiyor. Bu sayıya ulaşılırsa Venezuelalılar referandumda Maduro'nun görevden alınmasını oylayacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.