Sosyal Medya

Güncel

ABD, mülteci krizinde devreye giriyor

Mülteci krizi bağlamında Ege Denizi’nde görev yapmaya başlayan NATO deniz gücüne ABD de katkı sağlama kararı aldı.



Ege Denizi'ndeki mülteci krizi bağlamında Türkiye ve Almanya'nı talebi üzerine devreye giren NATO bölgedeki varlığını güçlendiriyor. NATO savunma bakanlarının11 Şubat'ta aldığı kararlar üzerine Daimi Deniz Görev Grubu 2'ye (SNMG 2) ait bazı gemileri bölgeye gönderen İttifak'ın dört gemiyle başlayan misyonunda görev yapan gemi sayısı şu an yedi. ABD de SNMG 2'ye bir savaş gemisiyle katkıda bulunma kararı aldı. NATO, Ege'deki misyonun başarılı sonuçlar vermesi üzerine Akdeniz'deki varlığını artırma ve Avrupa Birliği'nin Libya açıklarındaki misyonuna destek vermeyi de değerlendiriyor.

ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, Washington'un misyona katkı yapma kararını NATO DışiÅŸleri Bakanları Toplantısı baÄŸlamında bulunduÄŸu Brüksel'de dün açıkladı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de ABD'nin katkı bildiriminde bulunduÄŸunu belirterek, “ABD'de Ege aktivitemize bir gemi ile katkı saÄŸlayacak” dedi.

NATO'nun sunduÄŸu imkan ve kapasitesi ile operasyonlara deÄŸer kattığını belirten Stoltenberg, "Ege'de fark yaratıyoruz. Göçmen sayıları önemli ölçüde düşüyor. NATO, Ege'de Yunanistan, Türkiye ve Frontex'i bir araya getiriyor” diye konuÅŸtu.

Ege Denizi'nde görev yapan SNMG 2'de bundan iki ay öncesine oranla gerek gemi sayısı gerekse katkı sağlayan ülkeler bazında belirgin değişiklikler yaşadı. Türkiye'nin geçtiğimiz aylarda misyonda nöbet değişimine giderek TCG Barbaros yerine TCG Gökova'yı gönderdiği SNMG 2 de şu anda Alman Tuğamiral Jörg Klein yönetimindeki komuta gemisi FGS Bonn'un yanı sıra Hollanda'dan HNLMS Van Amstel, İngiltere'den RFA Cardigan Bay, Yunanistan'dan HS Spetsai, HS Nikiforos ve HS Kallisto görev yapıyor.

LÄ°BYA TARTIÅžMASI SÃœRÃœYOR

Ege Denizi'ndeki misyonun baÅŸarılı sonuçlar doÄŸurması üzerine NATO benzer bir planı Libya açıklarında da devreye sokma ihtimalini masaya yatırdı. Bu konuda henüz bir konsensüs saÄŸlanmış olmasa da NATO'nun olası görevinin bölgede Avrupa BirliÄŸi tarafından yürütülen Sophia Operasyonu'na yasa dışı göçün ve insan ticaretinin önlenmesi için destek saÄŸlaması üzerinde duruluyor. NATO halen Akdeniz'de terörle mücadele amaçlı Aktif Çaba Operasyonu'nu yürütüyor. AnlaÅŸma saÄŸlanması halinde bu operasyon Sophia Operasyonu ile iliÅŸkilendirilecek. Kerry, “Yaptığımız görüşmelerde NATO'nun yardım edebileceÄŸi konusunda ortak bir anlayış söz konusuydu” ifadelerini kullandı. NATO'nun bölgede muharip rol üstlenmesi ise söz konusu deÄŸil.

Stoltenberg de bu noktaya dikkat çekerek NATO gemilerinin istihbarat toplama ve bağlantı kesme gibi unsurların aralarında bulunduğu bir dizi katkı sağlayabileceğini söyledi. NATO açısından üzerinde dikkatle durulması gereken unsurlardan birini Akdeniz açıklarında kurtarılan göçmenlerin ne yapılacağı oluşturuyor. Ege Denizi'nde kurtarılan ya da geri çevrilen mültecilerin Türkiye'ye gönderilmesi gibi bir uygulamanın Akdeniz'de devreye sokulması pek mümkün değil. Bunun en önemli nedenlerinden biri ise Libya'daki durum. Stoltenberg, bu unsurun üzerinde durulan önemli konular arasında olduğunu söyledi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.