Sosyal Medya

Güncel

AYM, Genç Parti kararını verdi

Anayasa Mahkemesi, Genç Parti'nin dağıtılması talebini reddetti.



Anayasa Mahkemesi, Genç Parti'nin büyük kongresini zamanında yapmağı gerekçesiyle dağılmasını isteyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının talebini, partini siyasi ve hukuki varlığını devam ettirme yönünde bir irade ortaya koyduğu gerekçesiyle reddetti.

Anayasa Mahkemesi'nin siyasi partilere iliÅŸkin kararları Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, son büyük kongresini 12 Mayıs 2007 tarihinde yapan Anayasa Mahkemesi'nin ihtar vermesine raÄŸmen büyük kongresini yenilemeyen Genç Parti'nin hukuki varlığının sona erdiÄŸinin tespit edilmesini istedi. Anayasa Mahkemesi, BaÅŸsavcılığın talebini parti yetkililerine ileterek, savunmalarını istedi. Parti yönetimi ise Anayasa Mahkemesi'ne sunduÄŸu savunmada, partinin genel baÅŸkanının hala Cem Cengiz Uzan olduÄŸunu belirtilerek, “Türkiye'de 2003 yılından beri süregelen hukuka aykırı uygulamalar, yargının siyasi iktidarın görüşü doÄŸrultusunda hareket etmesi, Cem Cengiz Uzan ve ailesine yönelik hukuki linç giriÅŸimleri nedeniyle Türkiye'deki hukuk tutulması sürecinin sona ermesine kadar geçici olarak yurt dışında Fransa'da ikamet etmektedir. Bu konuda Fransa'da oturma izni resmi olarak bulunmaktadır” denildi.

Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığının iddianamesinin ve Anayasa Mahkemesi'nin ihtar kararının kendilerine tebliÄŸ edilmediÄŸini savunan parti yönetimi, partinin adı kullanılarak yeni bir genel merkez kiralandığını, YSK ve Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı ile yazışmalar yapıldığı, birilerinin kendilerini Genç Parti Genel BaÅŸkanı olarak tanıttığı yolunda duyumlar aldıklarını kaydetti. Siyasi partilerin ile derneklerin yapıları ve iÅŸlevleri arasında büyük farklar bulunduÄŸuna, siyasi partinin dernek statüsünde görülerek yasadaki dağılma halini düzenleyen maddenin uygulanmasının Siyasi Partiler Kanununa aykırı olduÄŸuna dikkat çekilen savunmada, “Tüm ülkede yaygın olarak halen aktif siyaset yapma beklentisi ve arzusu içinde istifa etmemiÅŸ taÅŸra teÅŸkilatlarına, Genç Partiye gönül verip üyeliÄŸini devam ettiren yüzbinlerce parti üyesine, son girdiÄŸi genel seçimlerde bir milyonu aÅŸkın oy veren seçmene, önümüzdeki süreçte Genç Partinin siyasetine mevcut siyasi partilerden farklı bir vizyon ve dinamizm kazandıracağına inanan alternatif bir parti olarak Genç Partiye oy verecek milyonlarca seçmene ve özgürce seçim yapma haklarına da haksızlık olacaktır. Bu nedenle Genç Parti için yeniden Büyük genel kurulunu yapması için fırsat verilmesi demokrasinin olmazsa olmaz ilkesi sayılmalıdır” denildi.

SİYASİ VE HUKUKİ VARLIĞI DEVAM ETTİRME YÖNÜNDE İRADE ORTALA KONULDU

Savunmasının ardından 25 Åžubat 2016 tarihinde partinin kongresini yaptığına dikkat çeken Anayasa Mahkemesi ise büyük kongrelerini süresinde yapmadıkları için haklarında dağılma halinin ve buna baÄŸlı olarak hukuki varlıklarının sona erdiÄŸinin tespitine karar verilmesi talebinde bulunulan partinin savunması istendikten sonra da olsa büyük kongresini yaptığı, siyasi ve hukuki varlıklarını devam ettirme yönünde bir iradeyi ortaya koyduÄŸunu belirterek, BaÅŸsavcılığın istemini reddetti.

Ä°KÄ° PARTÄ°NÄ°N HUKUKÄ° VARLIÄžI SONA ERDÄ°

Yüksek Mahkeme, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine 12 Ekim 2009 tarihinde tüzel kişilik kazanan Güçlenen Türkiye Partisi ile 23 Ocak 2013 tarihinde tüzel kişilik kazanan Vatan ve İstiklal Partisi'nin ilk büyük kongrelerini sürelerinde yapmamaları nedeniyle hukuki varlıklarının sona erdiğine karar vererek, tüm mallarının Hazireye geçmesine hükmetti.

Kaynak: Oda TV

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.