Dünya
İsrailli bakanın istifasının perde arkası
İsrail Başbakanı Netanyahu, Savunma Bakanı Yaalon'un istifasından rahatsız olduğunu, onun dışişleri bakanlığını kabul etmesi gerektiğini söyledi. Ancak kaynaklar Netanyahu ile Yaalon'un arasının birden fazla konuda açık olduğunu belirtiyor
İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon'un görevinden ve İsrail meclisi Knesset'teki üyeliğinden istifa etmesi yankı uyandırdı.
Yalon yaptığı yazılı açıklamada, "Başbakan Binyamin Netanyahu'yu tavırları, son gelişmeler ve ona karşı duyduğum güven eksikliği nedeniyle hükümet ve Knesset'teki görevimden istifa ettiğim ve siyasete ara verme kararı aldığıma dair bilgilendirdim." ifadelerini kullandı.
Aşırı sağcı Evimiz İsrail lideri Avigdor Lieberman, Netanyahu'nun, partisinin koalisyona katılması ve kendisinin savunma bakanı olması yönündeki teklifini kabul ettiğini açıklamıştı.
İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yair Golan, Holokost kurbanlarını anma yıl dönümünde "Almanya'da onlarca yıl önce yaşananları bugün İsrail'de yaşananlara" benzetmişti. Yalon'un, Golan'ın kendi görüşünü ifade ettiğini savunması, Başbakan Netanyahu'nun ise Golan'ın açıklamasını eleştirmesinden sonra iki taraf arasında görüş ayrılığı yaşanmıştı.
Ä°stifa duyurusunu sosyal medya hesaplarından yapan ve konuyu Netanyahu ile görüştüğünü belirten Yalon, “BaÅŸbakanı tavrı, son geliÅŸmeler ve ona karşı duyduÄŸum güven eksikliÄŸi nedeniyle hem hükümet hem de meclisteki görevimden ayrıldığım ve siyasete ara vereceÄŸim konusunda bilgilendirdim” dedi.
Yaalon istifasının ardından kameraların karşısına geçti ve “Aşırı partiler Ä°srail'i ele geçirdi” dedi. Yaalon'un Tel Aviv'deki ordu merkeznde yaptığı konuÅŸmasından satır baÅŸları şöyle;
“Ä°srail'in ve halkının güvenliÄŸi aldığım tüm kararlarda ve attığım her adımlarda önceliÄŸimdir. Ãœlkenin iyiliÄŸi tüm kararların üstündedir. Bu; güvenlik konusunda da, profesyonellik konusunda da, deÄŸerler ve hukuk konusunda da böyle... Bu sabah baÅŸbakana hükümetteki ve meclisteki görevlerimden istifa ettiÄŸimi, siyasi yaÅŸamıma bir ara verdiÄŸimi söyledim. Siyasi yaÅŸamdan sonsuza kadar ayrılmış deÄŸilim, Ä°srail'in ulusal liderliÄŸi adına yarışmak için geri döneceÄŸim. Uzun bir süre BaÅŸbakan Netanyahu ile uyum içinde çalışmış olmama raÄŸmen kendimi ahlaki konularda büyük bir anlaÅŸmazlığın içinde buldum. Hem baÅŸbakanla, hem bazı bakanlarla hem de birçok milletvekiliyle... Ä°srail toplumu içinde aşırıcılıkla, ÅŸiddetle ve ayrımcılıkla mücadele etmek için tüm gücümle savaÅŸtım. Tüm bunlar toplumu ve orduyu tehdit ediyor, hatta orduya zarar vermeye çoktan baÅŸladı. Aşırı partiler Ä°srail'i ele geçirdi”
YAALON – NETANYAHU ÇEKÄ°ÅžMESÄ°
Netanyahu, MoÅŸe Yaalon'un istifasından rahatsız olduÄŸunu dışiÅŸleri bakanlığını kabul etmesi gerektiÄŸini söyledi. Ancak Netanyahu ile Yaalon'un arası birden fazla konuda açıktı. Yaalon, Holokost Anma Günü'nde yaptığı konuÅŸmada “Günümüz Ä°srail'inde yaÅŸananlar Nazi Almanyasını hatırlatıyor” diyen Genelkurmay BaÅŸkan Yardımcısı Golan'a destek vermiÅŸti. Yaalon ayrıca El Halil'de yaralı halde yerde yatan bir Filistinliyi başından vurarak öldüren Ä°srail askerinin de yargılanması gerektiÄŸini söylemiÅŸ ve bu konuda askerin ailesine güven mesajı veren Netanyahu'nun tepkisini çekmiÅŸti. Bir diÄŸer anlaÅŸmazlık baÅŸlığı ise Filistinlilerin cenazelerinin iadesi konusundaydı. Her ne kadar Ä°srail Yüksek Mahkemesi geçen hafta bu kararı iptal etmiÅŸ olsa da, Netanyahu Yaalon'a cenazelerin teslim edilmemesi emrini vermiÅŸti. Yaalon ise bu karara karşı çıkmıştı.
Netanyahu'nun Yaalon ile arasındaki bu gerilim ortmaında koalisyon görüşmeleri yaptığı aşırı sağ kanattan Lieberman'a savunma bakanlığını teklif etmesi iki isim arasındaki iplerin tamamen kopmasına neden oldu.
Lieberman, yaptığı zorunlu askerlik dışında askeri tecrübesi olmaması nedeniyle şimdiden eleştiri oklarının hedefinde. 2009'da dışişleri bakanlığının ilk dönemini yapan Lieberman, Batı Şeria ve Gazze yönetimlerine sert bir tavır takınmıştı. 2013'teki ikinci döneminde de basına yönelik sert tavrıyla öne çıkmıştı.
Ayrıca Lieberman'ın dışişleri bakanlığı döneminde Hillary Clinton ile de yıldızı hiç barışmadı. Hatta o dönemde Washington'da istenmeyen adam konumundaydı. Lieberman ikinci döneminde Kerry ile daha sağlıklı bir iletişim yürüttü.
Lieberman eğer son haftalardaki açıklamalarını faaliyete dökerse, Filistin ile olan askeri işbirliğini sona erdirecek, Gazze Şeridi'ndeki Hamas liderlerini hedef alacak ve Batı Şeria'daki yerleşim yerlerinin genişlemesine onay verecek. Bunların yalnızca söylemde kalacağını düşünenlerin sayısı çok ancak yine de açıklamaları endişe verici...
Lieberman'ın kesinlikle karşı olduğu bir diğer konu da; Türkiye ile normalleşme süreci... Yaalon da bu sürece karşıydı ancak onun mecliste veto yetkisi bulunmuyordu. Şimdi savunma bakanlığı koltuğunda 15 sandalyeye sahip Lieberman oturacak ve anlaşma meclise sunulduğunda veto etmesi yüksek ihtimal.
Kaynak: Kuzey Haber Ajansı
Henüz yorum yapılmamış.