Dünya
İngiltere'den AB'ye 'çıkma' teklifi
Referandum için gün sayan İngiltere, AB'den ayrılmayı tartışıyor. Londra'nın daha bir yıl önce AB’den çıkma şantajı yaparken, bugün kalma şantajı yapıyor olması, küresel sistemde önemli gelişmeler yaşanmakta olduğu şeklinde değerlendiriliyor.
Ä°ngiltere, 23 Haziran’da referanduma gidecek, Avrupa BirliÄŸi’yle (AB) yollarını ayırıp ayırmayacağına karar verecek. Bürüksel merkezli kararların Ä°ngiltere’yi olumsuz etkilediÄŸini öne süren BaÅŸbakan David Cameron, AB’ye reform çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu. Anket sonuçlarına göre Ä°ngilizlerin yüzde 51’i AB’den çıkılması halinde ülkelerinin hiçbir ÅŸey kaybetmeyeceÄŸini, yüzde 56’sı ise AB’de kalmanın maliyetinin yüksek olduÄŸunu düşünüyor.
Görev süresi Kasım ayında dolacak olan ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Ä°ngiltere’ye yaptığı veda ziyaretinde AB’de kalma tavsiyesinde bulunmuÅŸ ve bunun Avrupa barışı için çok önemli olduÄŸunu vurgulamıştı. GeçtiÄŸimiz günlerde Cameron’dan da benzer bir açıklama geldi.
Cameron açıklamasında “Bu aynı zamanda ülkemizin dünyadaki yerine, ülkemizi nasıl güvende tutacağımıza dair bir karar. Ä°ngiltere’nin Avrupa’da ve dünyada iÅŸleri nasıl yürüteceÄŸine, baÅŸkalarının diktasını kabul etmeyeceÄŸine dair bir karar.” ifadelerini kullandı.
Star gazetesi Köşe yazarı Beril DedeoÄŸlu “Az söyleyip çok ÅŸey ifade etmek” baÅŸlıklı yazısında Cameron’un sözlerini yorumladı. “Muhtemelen Cameron, Obama ABD’sinin söz konusu NATO misyonunu sulandırdığını düşünüyordur. Belki tam da bu nedenle Ä°ngiltere’nin AB’den ayrılmasının savaÅŸ riski doÄŸurduÄŸunu ima ederek bugün Rusya’yı ve olası Rusya-Almanya yakınlaÅŸmasını sadece Ä°ngiltere’nin durdurabileceÄŸini beyan etmiÅŸtir.” diye yazdı.
DedeoÄŸlu’nun yazısı şöyle:
Ä°ngiltere BaÅŸbakanı, geçtiÄŸimiz günlerde Ä°ngiltere’nin AB’den çıkması halinde 3. Dünya Savaşı’nın çıkacağını ima etti.
Cameron bir sonraki açıklamasında, Ä°ngiltere’nin AB’den ayrılmasına en fazla Rusya’nın ve hatta DAEÅž lideri el-BaÄŸdadi’nin sevineceÄŸini söyledi.
Bir anlamda Rusya’yı DAEÅž’le bir tutan bu açıklama ile, Rusya’nın kadar önemli bir düşman olduÄŸu anlatılmış oldu. Geleneksel olarak Ä°ngiltere’nin en temel dış politika hedefi, Rusya’nın geniÅŸlemesine engel olmak ve bu çerçevede de Rusya-Almanya ittifakının kurulmasına engel olmaktır. NATO’nun en temel misyonunun da AB-ABD ittifakının daha yakınlaÅŸtırmak ve Rusya karşısında durmak olduÄŸu savunulur.
Ä°ngiltere’nin Rusya’yı ve olası Rusya-Almanya yakınlaÅŸmasını engelleme kapasitesi ise, Avrupa ile ABD’yi birbirine yapıştırma rolünde yatmakta.
Ä°ngiltere’de baÅŸbakanlar dış politika hakkında çok konuÅŸmazlar, ama az ve öz konuÅŸurlar. Dolayısıyla bir yıl önce AB’den çıkma ÅŸantajı yapılırken bugün kalma ÅŸantajı yapılıyor ise, küresel sistemde önemli geliÅŸmeler oluyor demektir.
Henüz yorum yapılmamış.