Sosyal Medya

Coğrafyamız

ABD'den 'bağımsız Kürdistan' için tarih verildi

ABD'nin son Şam Büyükelçisi Robert Ford, Kürdistan'ın 5 yıl içerisinde bağımsızlığı ilan edeceğini söyledi.



Rudaw'ın haberine göre ABD'nin son Åžam Büyükelçisi Robert Ford, Real Clear World için bir yazı kaleme aldı. Irak'taki son durumu deÄŸerlendiren Ford, Kürdistan Bölgesi'nin önümüzdeki 5 yıl içinde bağımsız olacağını iddia etti.

Kürtler'in bağımsızlık için çabaladığını, Irak'ın ise birliÄŸini koruyamadığını söyleyen Ford, “Petrol fiyatlarında düşüş yaÅŸandığı için BaÄŸdat, Kürtler'i para yoluyla kendine baÄŸlı tutamıyor. Kürtler artık bağımsızlık hakkından vazgeçmez. Zaten Irak BaÅŸbakanı'nın da Kürtler'i bundan vazgeçirecek bir eÄŸilimi yok” diye yazdı.

Robert Ford, Başkan Mesud Barzani'nin etkili planlar yapan bir aktör olduğunu ve diplomaside de uzman biri olduğunu söyledi.

Kürtler'in 5 yıl içinde, Türkiye'yi biraz ikna ettikten sonra bağımsızlık ilan edeceÄŸini belirten Ford, “Kürtler'in aksine Sünniler ayrı devlet istemiyor. Sünniler eskiden federalizme karşıydı, ÅŸimdi destekçisiler” yorumunu yaptı.

IŞİD'le savaşa diar ise Ford şunları not düştü:

“ABD, 2012-14 yıllarında Musul, Felluce ve Hit'te kötü bir sınav verdiÄŸi için IŞİD saldırılarına kapı aralandı. IŞİD'le savaÅŸmak yeterli deÄŸil. ABD'nin müstakbel yönetimi, Irak devletinin geleceÄŸini garanti altına almak için daha etkili bir siyaset yürütmeli.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.