Sosyal Medya

Güncel

'DAEŞ'in amacı Türkiye'yi Suriye içine çekmek'

İngiliz Economist dergisi, bu haftaki sayısında, Kilis'te artan DAEŞ saldırılarıyla ilgili analiz yayınladı. "Kurdu dürtmek" başlıklı yazıda, DAEŞ'in amacının Türkiye'yi Suriye'ye kara operasyonu düzenlemeye çekmek olabileceği görüşüne yer verildi.



Suriye'de DAEÅž'in kontrolündeki bölgelerden yapılan roket atışlarının hedefi olan Kilis kentindeki son durum anlatılan makalede, "Ne bir siren ne de baÅŸka bir uyarı var. 200 bin kiÅŸinin yaÅŸadığı sınır kenti Kilis'e havadan DAEÅž'li teröristlerin attığı roketler yağıyor, binaları ve arabaları parçalıyor. 

Roketlerin 4 Suriyeli çocuğu öldürdüğü alanın hemen yakınında konuştuğumuz emlakçı Mustafa Cerrah, 'Saklanmak için sadece birkaç saniyeniz var' diyor. Bu yıl başından beri 21 Kilisli roket saldırılarında hayatını kaybetti."

Türkiye'nin bu saldırılara anında top atışıyla karşılık verdiğini belirten dergi, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara'nın "Türkiye yapabileceği her şeyi yaptı ama hâlâ yeterli değil. Tek çözüm yolu, Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturmak." dediğini aktarıyor.

BOMBALI SALDIRILAR DA YAPTI

Güvenli bölge fikrine Batılı ülkelerin sıcak bakmadığını hatırlatan Economist, DAEŞ'in Türkiye'ye sadece roket atışlarıyla saldırmadığı, ülkede bombalı saldırılar da düzenlediğine dikkat çekti: "Türkiye'de geçen yıldan bu yana, DAEŞ bağlantılı intihar saldırganları 150'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Örgüt, üyelerine, Türk güvenlik güçlerine saldırılmaları yönünde propoganda yapıyor."
 

'SALDIRILAR, OPERASYONLARA MÄ°SÄ°LLLEME'

DAEŞ'e yönelik operasyonlara rağmen örgütün Türkiye'de, özellikle kent merkezlerinde güçlü olduğunu yazan Economist, "Birçok uzman, DAEŞ'in Türkiye'de son dönemde artan saldırılarının, ABD ve Türkiye'nin 98 kilometrelik sınır hattını DAEŞ'ten temizleme operasyonuna bir misilleme olduğu görüşünde. Bir Batılı diplomat 'DAEŞ, kendisine karşı düzenlenen operasyonların bir bedeli olduğunu göstermek istiyor' diyor." görüşünü aktardı.

'DAEŞ, TÜRK ORDUSU'NU KARA OPERASYONUNA ÇEKMEK İSTİYOR'

Economist, nereli olduğunu belirtmediği "yetkililerin", DAEŞ'in amacının Türkiye'yi Suriye'ye kara operasyonu düzenlemeye çekmek olabileceğine dikkat çekiyor:
"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bunu ihtimal dışı bırakmadı. 12 Mayıs'ta yaptığı açıklamada 'Gerekli adımları atmaktan kaçınmayacağız' dedi. Bundan birkaç gün önce de Türkiye Ordusu'nun Özel Harekat Birlikleri'nden küçük bir ekip Suriye'ye girerek koalisyonun hava operasyonlarına destek verdi."

'BATAKLIÄžA SAPLANMA RÄ°SKÄ° VAR'

Bütün bunlara karşın yine de  kara operasyonu ihtimalinin düşük olduÄŸu deÄŸerlendirmesinde bulunan dergi, Suriye içine girilmesi halinde Rus, Ä°ranlı ve Kürt güçlere karşı bir savaÅŸ bataklığına saplanma riski alacağını belirtiyor.

Uluslararası Stratejik AraÅŸtırmalar Kurumu'ndan (USAK) Osman Bahadır Dinçer'in görüşlerine yer verilen makalede  "Türkiye'nin Suriye'yi iÅŸgal etmesi büyük bir felaket olur. Suriye'de tek başına hareket etmenin riski, Türkiye'nin baÅŸa çıkabileceÄŸinden büyük olur." deniliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.